آفتاب: موضوع هستهای ایران بیش از ده سال است که مهمترین دستور کار شورای حکام آژانس است و بررسی گزارش مدیرکل درباره فعالیتها و برنامه هستهای ایران همواره محور توجه رسانههای مختلف و نیز بهانهای برای یکه تازی و حمله رژیم صهیونیستی و کشورهای اروپایی و آمریکا و دیگر همپیمانان این کشورها به ایران بوده است، اما این روند در آخرین نشست شورای حکام در سال 2013 تحت تاثیر توافق ایران وآژآنس که بر اساس آن "چارچوبی برای همکاری" برای رفع سوالات و ابهامات آژانس درباره فعالیت های گذشته و حال ایران به دست آمد و نیز توافق سیاسی ایران و 1+5 که پس از هفت سال دوطرف توانستند به آن دست یابند قرار داشت.
موضوع هسته ای ایران روز پنجشنبه و جمعه در دستور کار شورای حکام قرار گرفت و در این دو روز نمایندگان حدود 45 کشور درباره ایران سخنرانی کردند که اغلب سخنان حاکی از استقبال کشورها از حل و فصل مسالمت آمیز مساله هسته ای ایران و حمایت از توافق های فنی و سیاسی اخیر میان ایران با آژانس و 1+5 بود.
در این رابطه، نمایندگان کشورهای 1+5 در شورای حکام از دو توافق مهم ایران در دو هفته گذشته استقبال کردند.
به گزارش ایسنا، در میان تمامی کشورها که به تحولات فوق رویکرد مثبت داشتند و از استمرار این فضا در بحث هسته ای ایران استقبال کردند رژیم صهیونیستی و کانادا تنها کشورهایی بودند که هم چنان مواضع تند و خصمانه خود درباره ایران را تکرار کردند. در عین حال استقبال کشورها از تحولات اخیر موجب شد تا مواضعش کانادا و رژیم صهیونیستی در انزوا قرار گیرد.
همچنین روز پنجشنبه اعضای جنبش غیرمتعهد ها آژانس در بیانیه ای که به طور معمول هر نشست درباره ایران صادر و قرائت می شود ضمن استقبال از توافق ایران و آژانس برای حل و فصل مسایل بافی مانده درباره ارایه اصل اسناد مطالعات ادعایی تاکید دارد که " ایران هنوز اسناد مربوط به مطالعات ادعایی را دریافت نداشته است. در این چهار چوب جنبش عدم تعهد از درخواستهای پیشین مدیر کل خطاب به آن دسته از اعضایی که اطلاعاتی را در ارتباط با «مطالعات ادعایی» به دبیرخانه ارائه کرده اند، برای موافقت با اینکه آژانس تمامی اسناد مربوطه را به ایران ارائه نماید، کاملا حمایت می نماید. جنبش عدم تعهد یکبار دیگر نگرانیهای خود را نسبت به ایجاد موانع در این خصوص که فرآیند راستی آزمایی آژانس را با مانع مواجه می سازد، ابراز می دارد.
بر اساس این گزارش هم چنین رضا نجفی نماینده دائم ایران در آژانس در سخنانی در شورای حکام تاکید کرد: ایران در پی تقویت همکاری و گفتوگو با آژانس به منظور حل و فصل تمام موضوعات باقی مانده ای که هنوز توسط آژانس حل نشده است و همچنین به دنبال ایجاد یک کمیسیون مشترک مرکب از گروه EU3+3 و ایران جهت نظارت بر اقدامات توافق شده و بالاخره کار با آژانس به منظور راستی آزمایی اقدامات ذی ربط هسته ای ذیل "برنامه اقدام مشترک" است.
وی گفت: برنامه اقدام مشترک" یک موافقتنامه مهم از جهت حفظ اعتبار معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای، از طریق میسر کردن برخورداری کامل یکی از اعضای معاهده از حقوقش ذیل معاهده همراه با اجرای تعهداتش، به شمار می آید. همان گونه که در مقدمه "برنامه اقدام مشترک" مورد اشاره قرار گرفته، راه حل جامع متضمن یک برنامه غنی سازی تعریف شده از سوی دو طرف با محدودیت های عملی و اقدامات شفاف ساز به منظور اطمینان از ماهیت صلح آمیز این برنامه است.
نجفی ادامه داد: این توافق از سوی جامعه بین المللی به منزله یک گام بسیار مهم برای ممانعت از یک بحران غیر ضروری و گشودن یک افق جدید برای همکاری بین طرف ها شناسایی شده است.این دستاورد، تنها یک گام نخست به سمت یک توافق جامع است که باید شامل حذف موضوع از دستور کار شورای امنیت و شورای حکام آژانس باشد.
نماینده دائم ایران در آژانس اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از هم اکنون خود را برای اجرای اقدامات توافق شده ذیل "برنامه اقدام مشترک" آماده کرده و بحث های مقدماتی با آژانس در مورد فعالیت های راستی آزمایی ضروری را انجام داده است.