کد خبر: ۲۲۳۰۷۲
تاریخ انتشار : ۲۳ آذر ۱۳۹۲ - ۱۳:۰۱

با چای و دمنوش گیاهی، به آرامش سلامی دوباره دهیم ...

این روزها با سردی هوا، نوشیدن یک لیوان چای داغ در یک صبح سرد دلنشین‌تر از همیشه بوده و انواع دمنوش‌های ایرانی‌، می‌تواند زندگی را هرچند برای دقایقی کوتاه ‌لذت‌بخش کند.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: نوشیدنی‌هایی سنتی در فرهنگ ما ایرانی‌ها، وجود دارد و در حال حاضر طب سنتی بر روی آنها نظر بسیار مثبتی دارد، این نوشیدنی‌ها از نظر ارزش غذایی تایید شده است که شامل چای‌هایی مانند سنبل الطیب، چای گل گاو زبان، چای زعفران، چای هل و دارچین، چای پونه، نعناء و غیره که با مقداری کمی از نبات و لیموعمانی تهیه می‌شود که خاصیت درمانی دارد و حتی می‌تواند به عنوان آرام بخش استفاده شود‌.

"ایرانمنش"، متخصص طب سنتی به ایسنا می‌گوید: وقتی به فرهنگ خود باز می‌گردیم، مشاهده می‌کنیم که چای و دمنوش‌های گیاهی در فرهنگ ما جایگاه ویژه‌ای داشته است‌.

وی ادامه می‌دهد: در فرهنگ ما در گذشته مرسوم بود که از مهمانان خود با شربت‌های طبیعی و دمنوش‌های گیاهی و بدون تجملات پذیرایی کنند که متاسفانه این فرهنگ پذیرایی از خانواده‌ها رخت بر بسته و تجملات و شاید برخی نوشیدنی‌های غربی و مدل پذیرایی‌اش، جایگزین آن شده و سلامتی و آرامش‌مان را به راحتی به فراموشی سپرده‌ایم‌.

وی می‌گوید: استفاده از دمنوش‌های گیاهی یک راه عالی برای رسیدن به آرامش است و مهمتر اینکه پس از گذراندن یک روز پر دغدغه بهترین معجون برای رفع خستگی و تجدید قوای جسمی به شمار می‌رود.

ایرانمنش می‌افزاید: برای ما ایرانی‌ها نوشیدن چای معمولی طرفداران زیادی دارد، اما به جز چای معمولی چای‌های گیاهی دیگری هم هستند که جنبه دارویی دارند و خواص آنها درمان بیماری‌های متعددی را موجب می‌شوند.

وی درباره نوشیدنی‌های گرم سالم می‌گوید‌: انواع چای از دسته نوشیدنی‌های گرم سالم است که خصوصا در فصل زمستان مصرف آن حائز اهمیت است. در این راستا چای ایرانی نمونه بسیار خوبی از چای بدون اسانس است، البته چای زعفران، چای زنجبیل، چای هل، چای بهارنارنج، چای با برگ اکالیپتوس و چای با برگ لیمو هم جزء نوشیدنی‌های گرمی است که خصوصا در فصل سرما به سبب داشتن مواد آنتی اکسیدانی مصرف آن بسیار مفید است.

این متخصص طب سنتی ادامه می‌دهد: به طور مثال مصرف چای زنجبیل در پایین آوردن قند خون یا حتی ثبات نگه داشتن قندخون و چربی خون اهمیت بسیاری دارد، چای گل گاوزبان و سنبل طیب نیز آرام بخش اعصاب، خواب آور، ضد سردردهای عصبی، ضد سودا و صفرا، ضد قولنج و اسپاسم، ضد تشنج و صرع است، همچنین چای با برگ اکالیپتوس در فصل سرما می‌تواند نوشیدنی بسیار خوبی باشد‌، ضمن آنکه مخلوط چای سیاه با عسل و لیموترش تازه تاثیر بسیاری در بهبود سرماخوردگی و سرفه دارد.

ایرانمنش تاکید می‌کند: آنچه اهمیت دارد این است که سعی شود چای را به صورت غلیظ مصرف نشود و بیش از دو تا سه فنجان چایی در طول روز مصرف نگردد، چای باید به صورت تازه دم مصرف شود و اشخاص باید از سرد و گرم کردن چندباره چای اجتناب کنند، چرا که بعضی از چایی‌ها حاوی اسانس بوده و گرم کردن مجدد آن می‌تواند مضر باشد یا بعضی از چای‌ها در اثر مجاورت با هوا ممکن است خاصیت‌های مضری پیدا کند‌.

وی می‌افزاید: چای و دمنوش‌های گیاهی اگر به درستی به عمل بیاید و مورد استفاده قرار گیرد، راز سلامتی و تندرستی هر فرد خواهد بود، چرا که سلامتی و طول عمر در تغذیه سالم و آرامش در محیطی بدون استرس است.

وی ادامه می‌دهد: خوشبختانه اخیرا برخی از چای‌ها همانند چای سبز با توجه به خاصیت درمانی که دارد، توانسته جای بسیار خوبی در میان مردم پیدا کند.

ایرانمنش می‌گوید: چای سیاه و چای سبز هر دو از گیاه واحدی به دست می‌آیند، اما تفاوت در این است که برای تهیه چای سبز، برگ‌ها را بخار داده‌، گرد کرده، سپس آن‌ را خشک می‌کنند، ولی برای تهیه چای سیاه برگ‌ها، خشک شده، تخمیر شده، در برخی اوقات مواد و رنگ‌های شیمیایی به آن اضافه می‌گردد و برشته می‌شود، یعنی فرآیند بیشتری به روی چای صورت می‌گیرد.

وی ادامه می‌دهد: بهترین زمان برای نوشیدن چای سبز به منظور کاهش وزن، دو ساعت پس از صرف غذا در وعده‌های غذایی است. به این ترتیب شما علاوه بر آنکه از خواص درمانی چای برای کاهش وزن بهره می‌برید، خللی در میزان جذب آهن به وجود نمی‌آورید، زیرا چای سبز همانند چای سیاه موجب کاهش جذب آهن موجود در غذا می‌شود.

این متخصص طب سنتی و گیاهی می‌گوید: هم‌چنین چای سیاه و هم چای سبز دارای رنگدانه‌هایی هستند که اثر کاهش ابتلا به سرطان‌های مختلف در آنها دیده شده است، افرادی که برای کاهش وزن و تنظیم سوخت و ساز بدنشان از چای سبز استفاده می‌کنند، علاوه بر بهره‌مندی از خواص این گیاه دارویی می‌توانند از فواید آن برای کاهش فشار خون، کاهش قند خون، تقویت سیستم ایمنی بدن و تخفیف علائم و نشانه‌های بیماری‌هایی مانند پارکینسون، آلزایمر و بیماری مفصلی استخوانی مانند آرتریت روماتوئید بهره ببرند.

ایرانمنش می‌گوید‌: همانطور که عادت به خوردن هر یک از نوشیدنی‌ها به دلیل داشتن مواد مغذی مختلف، فواید گوناگونی دارد و زیاده‌روی در مصرفشان نیز می‌تواند عوارضی را به دنبال داشته باشد، اما آنچه هنگام نوشیدن تمامی آن‌ها باید مورد توجه قرار گیرد، این است که نباید داغ خورده شوند زیرا به مخاط مری آسیب می‌رسانند و در مواردی حتی می‌توانند زمینه بروز سرطان مری را افزایش دهند، بنابراین همیشه نوشیدنی‌هایتان را گرم بنوشید، نه داغ.

وی با اشاره به فصل سرما و شیوع سرماخوردگی، دم‌ کرده گل گاوزبان را به همراه کمی لیموعمانی یک دم‌ نوش مناسب برای مقابله با سرماخوردگی می‌داند و می‌گوید: این دم‌نوش به شرط ترش نبودن به‌ خصوص در ابتدای شروع علایم سرماخوردگی یک نوشیدنی مناسب برای بهبود حال بیمار است.

به گزارش ایسنا، چای نعناء، چای بهار نارنج، چای لیمو، چای دارچین، چای زعفران، چای هل و انواع دم‌نوش‌ها همچون آویشن، پونه و نعنا ‌هر کدام دارای خاصیت درمانی منحصر به فرد هستند‌، اما متاسفانه اکنون از فرهنگ ما رخت بربسته و کمتر بین خانواده‌ها دیده می‌شوند، این در حالیست که در گذشته فرهنگ استفاده از دم‌نوش‌‎های گیاهی و عرقیجات در میان خانواده‌ها به خصوص خانه پدر بزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها بسیار رایج بود و همه ما خاطرات مشترکی از استکان‌های کمر باریک داریم، لذا بیاییم به آرامش، سلامی دوباره دهیم‌.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین