آفتابنیوز : آفتاب: هیئت نظارت بر مطبوعات که یک قاضی به انتخاب رییس قوهی قضاییه، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یا نمایندهی تامالاختیار او، یک نمایندهی مجلس شورای اسلامی به انتخاب مجلس، یک استاد دانشگاه به انتخاب وزیر فرهنگ و آموزش عالی، یکی از مدیران مسوول مطبوعات به انتخاب آنها، یک استاد حوزهی علمیه به انتخاب شورای عالی حوزهی علمیه قم، یک عضور شورای عالی انقلاب فرهنگی به انتخاب آن شورا، اعضای آن را تشکیل میدهند،. این هیئت گاهی مانند دورهی محمدعلی رامین در معاونت مطبوعاتی، رفتاری تند را با مطبوعات پیشه کرده و گاهی نیز مانند زمان محمدجعفر محمدزاده در این معاونت، رفتار ملایمتری با مطبوعات داشته است. حال این پرسش مطرح میشود که هیئت نظارت بر مطبوعات در باز شدن فضای مطبوعاتی چقدر موثر است؟
علی مطهری - عضو هیئت نظارت بر مطبوعات - در اینباره تأکید کرد: هیئت نظارت بر مطبوعات در باز شدن فضای مطبوعات موثر است.
نمایندهی مردم تهران در مجلس در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: طبیعتا اعضای هیئت نظارت بر مطبوعات میتوانند در باز شدن فضای مطبوعات موثر باشند. این هیئت میتواند جلوی توقیفها و لغو امتیازها را بگیرد. خیلی موارد پیش میآید که نشریهای تخلفی کرده و افراد تندرو میخواهند سریعا آن را توقیف یا لغو امتیاز کنند، اما این هیئت مخالفت میکند و اعضای آن معتقدند توقیف یا لغو امتیاز باید در حداقل باشد. بنابراین هیئت نظارت بر مطبوعات در این جهات قطعا موثر است.
او تصریح کرد: مشکلی که هیئت نظارت بر مطبوعات دارد، این است که قوهی قضاییه در جاهایی میتواند راسا وارد شود. بنابراین قبل از اینکه هیئت نظارت بر مطبوعات بررسی کند و تصمیم بگیرد، میبینیم دادسرای فرهنگ و رسانه یک نشریه را توقیف میکند و مدیر مسوول آن را احضار میکند. این، کار درستی نیست و باید یگانه مرجع رسیدگی به تخلفات مطبوعاتی، هیئت نظارت بر مطبوعات باشد و قوهی قضاییه صرفا مواردی را که این هیئت به دادگاهها ارجاع میدهد بررسی کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر باید این هماهنگی انجام شود و وزیر ارشاد میتواند از طریق گفتوگو با قوهی قضاییه، نقش موثری در حل این مشکل داشته باشد. البته طرح یا لایحهی نظام جامع رسانه که در واقع، اصلاح قانون مطبوعات است نیز در دست بررسی است و این تداخل باید در قانون آینده رفع شود.
مطهری با اشاره به اینکه از یک سال پیش، سایتهای خبری هم تحت شمول قانون مطبوعات قرار گرفتهاند و نظارت بر آنها برعهدهی هیئت نظارت بر مطبوعات است، افزود: موارد مربوط به سایتهای خبری، ابتدا باید در هیئت نظارت بررسی شود و بعد دربارهی آن تصمیمگیری شود؛ اما گاهی کارگروه تشخیص مصادیق مجرمانه در جرایم رایانهای، خودش برای فیلتر شدن سایتها تصمیم میگیرند. این مسائل با گفتوگو قابل حل است که اول کار کارشناسی در هیئت انجام شود و بعد اگر لازم بود نسبت به فیلتر شدن آن اقدام شود. شاید هم ضعفی در قانون وجود دارد که باید اصلاح شود.