آفتابنیوز : آفتاب: یک استاد دانشگاه ارومیه گفت: پدیده ریزگردها همچون وارونگی هوا خطرناک است که در مواقعی ممکن است آلوده به مواد شیمیایی به کار رفته در جنگ ایران و عراق باشد.
دکتر علیرضا دادرس، استاد شیمی دانشگاه ارومیه در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: نباید کودکان و سالخوردهها در روزهای آلوده از منزل خارج شوند و مابقی افراد هم در صورت خروج حتما از ماسکهای استاندارد استفاده کنند.
وی افزود: بنزن مادهای خطرناک و سمی است که در بنزین وجود دارد که نباید مقدارش از حد مجاز فراتر رود. متاسفانه مقدار بنزن در روزهای آلوده به خصوص در کلان شهرها زیاد است. به عنوان مثال میزان بنزن در تهران بین 50 تا 150 میلی گرم در مترمکعب است که این ارقام در ژاپن حدود 3 میلیگرم و در اروپا حدود 5 میلیگرم بر مترمکعب است که این امر نشاندهنده عمق مشکل آلودگی هوا در کشور است.
این استاد شیمی دانشگاه ارومیه با اشاره به ویژگیهای بنزن، بیان کرد: بنزن مادهای خوشبو و معطر اما بدون رنگ است که به سرعت با مولکولهای هوا واکنش داده و بخار میشود و در موادی چون نایلون از آن استفاده میشود. حتی در آزمایشگاهها هم از بنزن در زیر هود و با رعایت تمامی نکات ایمنی استفاده میشود چرا که با استشمام بنزن این ماده وارد ریهها شده میتواند مشکلات عدیدهای بوجود بیاورد.
دادرس افزود: باید کارخانههای قدیمی و غیراستاندارد را از رده خارج ساخت و یا در صورت امکان تجهیز شوند و به علاوه سیستم تهویه هوای آنان نیز باید به صورت مدرن طراحی شود. باید مراکز تحقیقاتی به صورت مداوم با اندازه گیری کیفی و کمی گازهای آلاینده، میزان آلودگی هوا را رصد کنند تا مقدار ترکیباتی چون co، co2، و نیز ترکیبات گوگرد، ازت و سرب در هوا مشخص شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه با اشاره به تاثیر خودروهای فرسوده در آلودگی کلانشهرهایی چون ارومیه، یادآور شد: علاوه بر از رده خارج ساختن خودروهای فرسوده باید تا حد امکان از تردد غیرضروری در داخل شهر خودداری کرد و در صورت وجود از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کرد.