آفتابنیوز : آفتاب: به نقل از خبرگزاری رویترز، این اعتراضات ناشی از نارضایتی فزاینده مردم بوسنی نسبت به بیکاری و انفعال سیاسی است که سومین روز ناآرامیهای داخلی در بوسنی را رقم زده است. این ناآرامیها در زمان جنگ دهه 1990 در بوسنی بدترین ناآرامیها در این کشور بوده است.
مقامهای بوسنی میگویند در ناآرامیهای خشونتبار روز جمعه حدود ۲۰۰ تن مجروح شدند و بخشی از اسناد آرشیو ملی این کشور از بین رفت.
معترضان با حمله به کاخ ریاست جمهوری در سارایوو و آتش زدن آن، باعث سوختن مدارکی شدند که به جنگ اول جهانی مربوط میشد.
این اعتراضات عمدتا در نیمه متعلق به بوسنیاکها (مسلمان بوسنی) محدود بود اما بر شدت آن افزوده شد تا ساعت هفت عصر روز جمعه معترضان در سه شهری که کانون اعتراضات بود، از جمله سارایوو عمدتا متفرق شدند اما نیروهای پلیس همچنان در منطقه اعتراضات حضور داشتند.
به دنبال این اعتراضات همه فروشگاهها بسته شده و خیابانها مملو از شیشههای شکسته و اشیای تخریب شده بود. چند ساعت پیش از آن پلیس شهر سارایوو به سوی معترضان که تعداد آنها چند هزار تن بود و اقدام به آتش زدن مقر ساختمان دولت منطقهای و همچنین بخشی از ساختمان ریاست جمهوری کشور کرده بودند، از گلولههای پلاستیکی استفاده کرد.
این ساختمان متعلق به دولت منطقهای تا عصر روز جمعه همچنان در آتش میسوخت. معترضان همچنان تلاش کردند تا راه خود را به داخل ساختمان ریاست جمهوری باز کنند اما نیروهای ویژه پلیس با استفاده از ماشین آبپاش جلوی آن را گرفتند. اما در نهایت برخی از معترضان توانستند ساختمان را به آتش بکشند. نزدیک به 145 تن در جریان اعتراضات در شهر سارایوو از جمله افسران پلیس مجروح شدند، با این حال مقامهای دولتی میزان زخمیها را 200 تن برآورد میکند.
همچنین چند هزار معترض نیز در شهر موستار واقع در جنوب بوسنی دو ساختمان متعلق به دولت منطقهای را مورد حمله قرار داده و ساختمان شهرداری را نیز آتش زدند. این در حالی است که پلیس علیه این معترضان مداخله نکرد.
در شهر توزلا که زمانی قلب صنعتی شمال بوسنی به حساب میآمد، معترضان تظاهراتی در اعتراض به بسته شدن کارخانهها برگزار کردند که به خشونت کشیده شد. معترضان دو ساختمان متعلق به مقامات محلی را با سنگ مورد حمله قرار داده و آتش زدند و در عین حال با نیروهای پلیس درگیر شدند. برخی از افراد که به دنبال این آتش سوزیها در آتش گرفتار شده بودند، مجبور به بیرون پریدن از پنجرهها شدند. برخی معترضان نیز از ساختمان شهرداری شهر توزلا اقدام به غارت کامپیوترها کرده و به فروشگاههای محلی نیز که در داخل ساختمان بودند، دستبرد زدند.
در شهر سارایوو دو خودرو و یک ایستگاه نگهبانی پلیس در مقابل ساختمان ریاست جمهوری آتش زده شده و دود سیاهی به دنبال این آتش سوزی منطقه را فرا گرفت. یک ساختمان دولتی در مرکز شهر زنیکا نیز آتش زده شد و حدود 55 تن از جمله 23 افسر پلیس مجروح شدند.
معترضان که پیشتر در شبکههای اجتماعی برای اعتراضات خیابانی فراخوان داده بودند، شعار میدادند: "دزدها" و "انقلاب".
به گزارش ایسنا، دولتهای منطقهای توزلا و زنیکا روز جمعه اعلام کردند که مقامات آنها در واکنش به اعتراضات از مقام خود استعفا کردند. در شهر بانجالوکا، مرکز نیمه صربنشین بوسنی نیز نزدیک به 300 فعال و شهروند با برگزاری تظاهراتی آرام خواهان وحدت در میان همه قومیتهای بوسنی شدند.