آفتابنیوز : آفتاب: شعر فرخزاد ساده و سرشار از مضامین ظریف است ، گویی تنها روح لطیف یک زن قادر به خلق و درک آنهاست، شاعری مطالبه گر ، با زبانی پرسشگر و نقاد که به نقد مسائل اجتماعی می پردازد.
فروغ در طی فرصت کوتاه زندگی هرچه توانست آموخت ، آموخته هایش را در خدمت شعر گرفت و آثار ارزشمندی از خود برجای گذارد .
او طراحی را خوب می دانست و درعرصه فیلمسازی مستند نیز اثری ارزشمند به نام (خانه سیاه است) - در آسایشگاه جذامیان باباباغی تبریز- برجای گذارد . این فیلم در سال 1342 برنده جایزه نخست جشنواره فیلم کوتاه اوبر هاوزن المان شد.
فروغ درپانزدهم دی ماه سال 1313 در منطقه امیریه از پدری تفرشی و مادری کاشانی تبار متولد شد ، کودکی خود را به همراه خانواده در شهر نوشهر سپری کرد اما پس از چند سال دوباره به تهران و همان محله قدیمی بازگشت.
وی از خانه دوران کودکی خود چنین یاد می کند :
آن روزها رفتند
آن روزهای خوب
آن روزهای سالم سرشار
آن آسمان های پرازپولک
آن شاخساران پرازگیلاس
آن خانه های تکیه داده در حفاظ سبز پیچک ها به یکدیگر
آن بامهای بادبادک های بازیگوش
آن کوچه های گیج ازعطر اقاقی ها
آن روزها رفتند
وی در مدرسه سروش درس خواند ، شعر گفتن را از 13 سالگی آغاز کرد ،سپس به هنرستان رفت و در محضر استاد علی اصغر پتگر نقاشی را آموخت .
در سن 16 سالگی ازدواج کرد و به شهر اهواز رفت اما مشکلات و نداشتن تفاهم او را بیش از پیش به عرصه شعر و شاعری وا داشت . زندگی او دیری نپاید و از همسرش جدا شد، حاصل زندگی او پسری به نام کامیار بود که تا آخر عمر اجازه دیدن او را پیدا نکرد . درد جدایی از فرزند در اشعار وی هویداست :
آن داغ ننگ خورده که می خندید
برطعنه های بیهوده،من بودم
گفتم که بانگی هستی خود باشم
اما دریغ و درد که زن بودم
روزی رسید که چشم تو با حسرت
لغزد براین ترانه دردآلود
جویی مرا درون سخنانم
گویی به خود که مادر من بود
استاد زبان و ادبیات فارسی زندگی فروغ فرخزاد را دو مرحله عنوان کرد و گفت : در مرحله اول زندگی همچون سایر شاعران دغدغه های شخصی خود را بیان کرد ، در مرحله دوم و پس از رسیدن به بلوغ فکری نسبت به مسائل اجتماعی از خود حساسیت نشان داد و با زبان شعر بسیاری از دغدغه ها و نگرانی های خود را بیان می کرد.
رضا اسماعیلی افزود : دغدغه ها و نگرانی های فروغ را به عنوان شاعری صاحب رسالت اجتماعی می توان در مجموعه شعر ایمان بیاوریم آغاز فصل سرد را و تولدی دیگر به خوبی مشاهده کرد.
این شاعر معاصر با یاد آوری اینکه او زبانی پرسش گر و مطالبه گر داشت گفت : فروغ از زبانی تند برخوردار بود و به نقد مسائل اجتماعی می پرداخت.
وی گفت : اگر بخواهیم امروز مروری بر زندگی شاعران داشته باشیم باید بر اساس شرایط زمانی و مکانی آن دوران قضاوت کنیم ، شاعر قبل از انقلاب ، در شرایط استبداد و فساد اخلاقی حاکم طبعا با محدودیت ها و ممنوعیت های زیادی روبرو بود ، اما فروغ به آن حد بلوغ فکری و اجتماعی خود رسیده بود که بتواند از منظر متفاوت مسائل را نقد کند و امروز بتواند به عنوان یک شاعر ماندگار معرفی شود.
خالق اثر حنجره سرخ با یاد آوری دیدار شاعران با رهبر انقلاب در سال های اخیر اشاره ایشان به عاقبت به خیری فروغ گفت : ˈرهبر انقلاب در دیدار با شاعران فرمودند: من اسمی از بعضی شعرای زن دیگر نمی آورم؛ چون فروغ فرخزاد به اعتقاد من عاقبت به خیر هم شد. بعضی های دیگر نه، عاقبت به خیر نشدند و نخواهند شد.ˈ
اسماعیلی گفت : امروز نیاز است که شخصیت چهره های ادبی بازنگری شود و اشعار و زندگی آنها برای نسل جوان بازگو شود.
ˈازدواج ناموفق و رفتار همسر وی سبب شد تا در مقطعی از فعالیت های ادبی فاصله بگیرد ، فروغ قربانی شرایط ناسالم جامعه بود و اگر محیط زندگی و جامعه او مناسب بود شاید او بیش از پیش به بالندگی در عرصه ادبیات می رسید و در حوزه ادبیات قد می کشید.ˈ
این شاعر معاصر در مورد اینکه فروغ از چه سبکی در اشعار خود پیروی می کرد گفت : او متاثر از شاعرانی هچون احمد شاملو و سهراب سپهری بود اما در مرحله دوم از فعالیت های ادبی خود به استقلالی زبانی دست یافت و با سرودن اشعار به سبکی آزاد بدان هویت زبانی بخشید .
وی با بیان اینکه فروغ از سبک شاعری خاص پیروی نکرد، افزود : او دارای خلاقیت و نوآوری بود و کارهای قابل تاملی از خود برجای گذارده است .
اسماعیلی در مورد اعتقادات مذهبی این شاعر و تاثیر آن در اشعارش گفت : به واسطه جو حاکم آن زمان اعتقادات مذهبی به طور خاص در حاشیه بود تا بطن زندگی ، باورها و اعتقادات مذهبی در آثار وی به صورتی ملموس ظهور و بروز عینی نداشت .
وی تاکید کرد : البته در لایه های پنهان اشعار وی همچون ˈ کسی خواهد آمد که مثل هیچکس نیست ˈ می توان مفهوم انتظار را که مصداق بارزی از اعتقادات وی بود را به خوبی دریافت .
فروغ در طی دوران کوتاه زندگی پنج دفتر شعر از خود برجای گذارد که از نمونه های قابل توجه شعر معاصر فارسی هستند.
وی با مجموعه های اسیر، دیوار و عصیان کار خود را در قالب شعر نیمایی آغاز کرد.آشنایی به ابراهیم گلستان نویسنده و فیلمساز ایرانی سبب تحول فکری و ادبی در او شد که انتشار مجموعه تولدی دیگر و ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد جایگاه او را در شعر معاصر ایران تثبیت کرد .
به گزارش ایرنا، فروغ در 24 بهمن ماه سال 1345 در جریان بر اثر سانحه تصادف در جاده دروس- قلهک در تهران درگذشت ، پیکر وی در آرامگاه ظهیرالدوله به خاک سپرده شد.