کد خبر: ۲۳۴۰۹۶
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۸:۵۸

چالش‌های طرح مالیات بر خانه‌های خالی

در آخرین روز کاری مجلس شورای اسلامی، لایحه یک فوریتی اصلاح قانون مالیات های مستقیم مورد بررسی قرار گرفت و نوعی مالیات بر خانه های خالی به تصویب رسید.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب: طبعاً با مالیات بر خانه های خالی نمی توان موافق بود، چرا که هم در اجرا با دشواری همراه است، هم مبلغ قابل گردآوری حاصل از آن ناچیز است و هم با سیاست های توسعه مسکن ناهمخوان است. در مورد اول، مشکل اجرایی شناسایی خانه های خالی را داریم که بسیار پرهزینه و از نظر اجتماعی تنش آفرین است. در مورد دوم، مبلغ قابل گردآوری به لحاظ نرخی که به تصویب رسیده، بسیار ناچیز است و عملاً معادل 4درصد قیمت اجاره خواهد بود.

یعنی، اگر مأموران اداره مالیات بتوانند همه خانه های خالی را نیز شناسایی کنند، مبلغ دریافتی از این مجرا کمتر از یک درصد از کل مالیات قابل وصول است. در مورد سوم، و مهمتر از همه، مشکل آن است که اخذ مالیات جدید با سیاست های توسعه مسکن و محدود کردن بازار سفته بازانه آن مغایر است.

در بیشتر کشورها، سیاستگذاران به دلایل متعدد تعداد موجودی مسکن را حدود 10 درصد بالاتر از تعداد خانوارها برنامه ریزی می کنند. این 10درصد اضافی برای پاسخگویی به چند هدف طراحی می شود: 

الف. پاسخگویی به تقاضاهای مسکن دوم (مثل مسکن ویلایی در شمال کشور).

ب. پاسخگویی به تقاضای جابه جایی برای شغل، تحصیل یا موارد مشابه.

ج. پاسخگویی به زمان لازم برای بازاریابی و فروش واحدهای ساخته شده.

د. ساخت اضافه بر تقاضا به دلیل مقابله با سفته بازی و جلوگیری از تبدیل مسکن به کالای سرمایه ای.

بدین ترتیب، ملاحظه می شود اخذ مالیات از خانه های خالی درست مغایر با سیاست های جاری وزارت راه و شهرسازی است. این وزارت در راستای تجربه های بین المللی معتقد است که عرضه مسکن باید حداقل 8 درصد بالاتر از تقاضا برای آن باشد. اما قانونگذار در این جا ساخت مازاد بر میزان تقاضا را، به فرض آنکه تولید شود، جریمه خواهد کرد. بنابراین، این ماده قانونی مغایر با برنامه توسعه مسکن است که در حال حاضر برای راه اندازی اقتصاد و روشن کردن موتور خاموش آن و برون رفت از شرایط رکود تورمی ساخت واحدهای بیشتر را پیش بینی کرده است. ظاهراً این بندها در لایحه دولت دهم پیش بینی شده و مجال بازبینی آنها در دولت جدید فراهم نیامده است. امید است در مجلس شورای اسلامی راهی برای اصلاح این ماده از لایحه فراهم شود.

*حسین عبده تبریزی- منبع: روزنامه همشهری
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین