آفتابنیوز : آفتاب: تیمی از مهندسان دانشگاه کالیفرنیا به رهبری یک دانشمند ایرانی با استفاده از نانولولههای کربنی دارای پوششی از نانوذرات نقره، نانوحسگر فشاری تولید کردند.
به گزارش ایسنا، یکی از دستاوردهای فناوری نانو، ساخت پوست و چشم الکترونیکی است. محققان دانشگاه کالیفرنیا به رهبری علی جاوهای، دانشیار مهندسی الکتریکی و علوم رایانه دانشگاه کالیفرنیا موفق به ساخت نانوحسگر جدیدی شدند که میتوان از آن بعنوان سبیل الکترونیکی یاد کرد.
این گروه تحقیقاتی با الهام از موی سبیل گربه، نانوحسگری را تولید کردند که در آن از نانولولههای کربنی و نانوذرات نقره استفاده شده است.
این نانوحسگر فوق حساس میتواند به فشار بسیار کم عکسالعمل نشان دهد، بطوری که فشاری در حد یک پاسکال قابل شناسایی خواهد بود؛ این فشار برابر فشار حاصل از افتادن یک اسکناس یک دلاری روی میز است.
نانوحسگر مزبور میتواند کاربردهای متعددی داشته باشد، برای مثال میتوان از آن جهت ساخت رباتهایی با امکان دیدن و حس کردن استفاده کرد.
حسگری با مو، ابزاری است که توسط حیوانات و حشرات مختلف برای یافتن غذا یا مسیر حرکت استفاده میشود.
علی جاوهای سرپرست ایرانی این تیم تحقیقاتی میگوید: حسگر جدیدی که ما ساختیم از الیاف الاستیک با پوششی از جنس فیلمهای کامپوزیتی رسانا است، ما روی سطح نانولولههای کربنی را با استفاده از نانوذرات نقره پوشش دادیم. حساسیت این نانوحسگر جدید 10 برابر بیشتر از حسگرهای فشاری است که پیش از این ساخته شده است.
علی جاوهای و همکارانش از پیشروان تولید حسگرهای الکترونیکی و ادوات الکترونیکی انعطافپذیر هستند. در این پروژه آنها موفق به ساخت شبکهای از نانولولههای کربنی شدند که قابلیت خم شدن بسیار زیادی دارند، وجود نانوذرات نقره در سطح این نانولوله موجب میشود تا این سیستم نسبت به فشار مکانیکی حساسیت بالایی داشته باشد.
جاوهای میگوید: با تغییر نسبت مواد سازنده این حسگر میتوان مقدار حساسیت آن را تغییر داد؛ این لایه را میتوان روی الیاف دیگر پوشش داد تا یک سبیل الکترونیکی ایجاد شود. از این نانوحسگر میتوان برای شناسایی فشارهای بسیار کم استفاده کرد. این گروه از این نانوحسگر برای ترسیم نقشه دو و سه بعدی وزش باد استفاده کردند.
نتایج این پژوهش در قالب مقالهای در roceedings of the National Academy of Sciences به چاپ رسیده است.