کد خبر: ۲۳۵۰
تاریخ انتشار : ۰۵ فروردين ۱۳۸۴ - ۱۲:۳۳
جهان در سالی که گذشت

رسوایی ابوغريب

آفتاب‌‌نیوز : مدتي پس از ساقط شدن رژيم صدام حسين در عراق، اين زندان ناگهان در معرض توجه رسانه هاي عمومي جهان قرار گرفت زيرا شبكه تلويزيونی CBS تصاويري از سوءاستفاده و آزار زندانيان عراقي توسط نظاميان آمريكايي در اين زندان را پخش  كرد.

زندان ابوغريب كه توسط پيمانكاران انگليسي در دهه 1960 ميلادي ساخته شده، 24 برج نگهباني دارد و ابعاد آن در حدود اندازه هاي يك شهر كوچك است.

محوطه آن به پنج مجموعه جداگانه تقسيم شده و زنداني هاي بخش هاي مختلف در آن نگهداري مي شوند.

با سقوط رژيم صدام حسين در سال 2003، اين مجموعه ها به زندانيان خارجي، زندانيان طولاني مدت، زندانيان كوتاه مدت، جنايات بزرگ و جنايات «خاص» تقسيم شد.

در زمان حكومت صدام حسين، زندان ابوغریب تحت كنترل امنيتي قرار داشت و گفته مي شود كه شكنجه و قتل بسياري از مخالفان صدام را شاهد بوده است. فقط در سال 1984 ميلادي حدود چهار هزار زنداني در اين زندان اعدام شدند.

بخش زندانيان سياسي ابوغريب در آن زمان به دو قسمت تقسيم شده بود. شيعيان در بخش پنهان اين قسمت نگهداري مي شدند. در زمان جنگ خليج فارس نيز زندانيان خارجي از جمله زندانيان انگليسي در بخش ديگري از ابوغريب نگهداري مي شدند.

گفته مي شود كه در سال 2001 ميلادي، حدود 15 هزار زنداني در ابوغريب نگهداري مي شدند كه از جمله آنها مي توان به كردهاي شيعه، عراقي هاي ايراني الاصل و اسرايي اشاره كرد كه از زمان جنگ ايران و عراق و بدون وجود اتهامي عليه آنها، همچنان زنداني شده بودند. بسياري از زندانيان، اعدام مي شدند و حتي گزارش هايي وجود دارد كه آنان تحت آزمايش هاي شيميايي و بيولوژيكي قرار گرفته بودند.

در زمان اشغال عراق، زندان ابوغريب از سوي نيروهاي آمريكايي و نيز دولت عراق براي نگهداري زندانيان مورد استفاده قرار گرفت. بخشي از اين مكان، تحت كنترل كامل دولت عراق قرار دارد و جنايتكاران عراقي در آن نگهداري مي شوند. اما تصاويري از سوءاستفاده جنسي و آزار و اذيت زندانيان اين بخش نيز منتشر شد. بقيه فضاي مجموعه ابوغريب، تحت كنترل ارتش آمريكا قرار دارد و كمپ هايي در آن ايجاد شده است كه به پنج سطح امنيتي تقسيم شده اند.

اين بخش به عنوان بازداشتگاه مورد استفاده بوده و گزارش شده است كه در اوايل سال 2004 حدود هفت هزار زنداني در آن نگهداري مي شدند كه اكثر آنها را شورشيان تشكيل مي دادند.

در اواخر آوريل سال 2004 ميلادي، اخبار و تصاويري از شكنجه و تحقير زندانيان عراقي توسط سربازان آمريكايي منتشر شد كه به رسوايي سياسي آمريكا انجاميد. در ماه مي سال 2004 ميلادي، نيروهاي ائتلافي تلاش كردند سياستي را براي آزادسازي و كاهش تعداد زندانيان در اين زندان در پيش بگيرند. در همان ماه، جورج بوش رئيس جمهور آمريكا اعلام كرد اين زندان بايد تخريب شود. اما رسوايي وزارت دفاع آمريكا در مورد رفتار نظاميان آمريكايي در ابوغريب، به نقطه ضعف بزرگي در سياست آمريكا تبديل شد.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین