آفتابنیوز : در فرازهايي از اين گفتوگو دكتر معين در پاسخ به رويكرد دولت احتمالي خود نسبت به جامعه مدني و احزاب، تقويت و پشتيباني از نهادهاي مدني و سازمانهاي غيردولتي (NGO)ها را از برنامههاي دولت خود قلمداد نمود. وي با اشاره به اينكه تقويت و كمكرساني دولت به نهادهاي مذكور نبايد به منزله سلب استقلال و وابستگي آنها به دولت تلقي شود، تأكيد نمود كه در راه نهادمند كردن احزاب و نهادهاي مدني بايد از تمامي پتانسيلهاي موجود بهويژه معيارهاي ديني و ارزشي بهره جست. وي همچنين شكلگيري جامعه مدني ايران را از يكسو متكي به مباني اسلامي و اعتقادي و از سوي ديگر باتوجه به رهيافتها و دستاوردهاي جديد بشري دانست.
دكتر معين در بخش ديگري از سخنان خود در ارتباط با رويكردش به مقولاتي چون توسعه سياسي و اقتصادي و عدالت اجتماعي، انها را همچون زنجيرههاي به هم پيوسته و مكمل يكديگر دانست كه زمينهساز توسعه متوازن، همهجانبه و پايدار ميباشند. ايشان توجه به توسعه علمي و فرهنگي و منابع انساني را جزو شعارها و اولويتهاي اصلي دولت خود برشمرد. معين با بيان اينكه اولين اولويت او براين اساس آموزش و پرورش عمومي است با انتقاد از وضعيت كنوني نظام آموزش و پرورش در ايران آن را دچار ركود همهجانبه دانست.
دكتر معين با نفي تشكيل كابينهاي صرفاً حزبي، دولت خود را متشكل از نخبگان علمي در حوزههاي مختلف فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي ارزيابي نمود كه در راه پيشرفت علوم و فناوري، اقتصاد پويا، توسعه فرهنگ و معنويت، تحقق دولتي كارآمد و شهرونداني توانمند گام بر ميدارند، وي استفاده از نيروهاي حزبي در كابينه را در شرايط مساوي، طبيعي و عقلاني عنوان نمود.
دكتر معين درباره تعدد كانديداها و لزوم اجماع در جبهه اصلاحات، حضور نامزدهاي شاخص را موجب افزايش حضور و مشاركت مردم در انتخابات ارزيابي كرد و اظهارداشت ما در جبهه اصلاحات مشكل خاصي نداريم و يقيناً در مرحله دوم به اجماع خواهيم رسيد.
دكتر معين در پاسخ به مواجهه فكري خود در برابر مقولات مدرني چون دموكراسي، حقوق بشر و ... از اتخاذ برخي رويكردها و بينشهاي سنتي در مواجهه با مؤلفههاي نوين و تلاش در جهت بومي كردن ناقص آنها با رويكردهاي سطحي و پسوندگذاري براي اسلامي نمودن يا بومي كردن آنها مانند «دموكراسي ديني» بدون توجه به خاستگاه آنها در فرهنگ غرب انتقاد كرد. وي بسط چنين رويكردي را به رشتههاي علوم انساني و اجتماعي چون جامعهشناسي، اقتصاد، روانشناسي و فلسفه فاقد مباني علمي و كارشناسي دانست و در ادامه افزود هرچند بسياري از اين مباحث ريشه و مبناي ديني دارند ولي نظريهپردازي در اين زمينههاي علمي نيازمند تحقيق و مطالعه و پژوهشهاي مشترك ميان استادان و پژوهشگران دانشگاهها و محققان علوم و معارف ديني داد.
وي رويكرد به دموكراسي و حقوق بشر را امري مثبت و مبتنيبر نيازهاي امروز جامعه و جهان برشمرد و نقادي و تكميل آنها را برپايه پژوهش مشترك ميان دانشگاهيان و بخش نوگراي حوزههاي علوم ديني ضروري دانست.
برنامهاي كه در آن جديدترين انديشهها و نظريات نوين علمي با مباني و نظريات ديني مالوف گردد، همان رويكردي كه يونسكو از آن به نگاه جهاني و عمل بومي تعبير كرده است.
دكتر معين در پاسخ به سؤال جمع ميان نگاه ايدئولوژيك و نگاه دموكراتيك به مسائل اقليتهاي ديني، اقوام و قوميتها، با اشاره به عدم تعارض نگاه اعتقادي و ايدئولوژيك با نگاه دموكراتيك، ريشه رفتارهاي نادرست را در بينشها و برداشتهاي غلط دانست. ايشان قانون اساسي را بهعنوان ميثاق ملي و پياده كردن همه اصول آن بهويژه اصول 15 و 19 را از اهداف و برنامههاي مهم دولت خود دانست. وي تغيير بينش و حساسيتزدايي نسبت به اينگونه مسائل و فرصت شماري به جاي تهديد انگاري را يكي از مهمترين استراتژيها و اولويتهاي برنامههاي دولت خود برشمرد.
دكتر معين در پاسخ به شرايط خاص مناسبات قدرت در ايران و چگونگي نيل به موفقيت برنامههاي خود با توجه به فضاي تنش آلود سياسي، با تأكيد بر عدم نگاه منفي به تحولات آينده گفت: قرار نيست سياهترين شرايط را در آينده پيشرو داشته باشيم از اين رو نبايد اميد و انگيزه خود را از دست بدهيم. ما از جهت اعتقادي و فكري مأمور به استقامت هستيم، استقامتي همراه با تدبير و برنامهريزي و استدلال متين و تلاش در جهت متقاعد نمودن مخالفان، كه اين امر با ارائه افكار و راهبردهاي منسجم و علمي ميسر است.
معين با اشاره به اينكه تعامل خاتمي با توده مردم و نخبگان علمي براي يك دوره كوتاه زماني بود كه پس از قتلهاي زنجيرهاي و حادثه كوي دانشگاه و ايجاد محدوديت و خشونت و بستن فلهاي مطبوعات به سرعت كاهش يافت، بالا رفتن آگاهي مردم، بهكارگيري نقاط قوت و ضعف دولت آقاي خاتمي و استمرار ارتباط و تعامل با مردم و نخبگان پس از حضور آنها در پاي صندوقهاي رأي را جزو عوامل مهم اميد به موفقيت خود و ادامه برنامه اصلاحات برشمرد. معين گفت: كه مراد من از حضور مردم در عرصههاي سياسي و اجتماعي، حضور فيزيكي آنها نيست بلكه اشاره من به بسيج افكارعمومي است. در اين شرايط ممكن است دولت در يك مقطع از مقاطع زماني با مشكلاتي روبرو شود وليكن فشار افكارعمومي و پشتيباني آنها از دولت به اقتدار دولت در عرصه عمل خواهد انجاميد. ما با تكيه بر تفضلات و مثبتالهي كه خارج از محاسبات علمي و قوانين كلي حاكم بر جامعه نيست با اميد به سوي آينده ميرويم. دكتر معين در پايان اظهار اميدواري كرد كه اوايل سال آينده برنامههاي دولت خود را كه در پنج كميسيون علمي و فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي، سياست داخلي و سياست خارجي توسط استادان دانشگاهي و صاحبنظران بخشهاي مختلف درحال تدوين است، به مردم ارائه نمايد.