آفتابنیوز : آفتاب- سرویس فرهنگ و هنر: چندی پیش قطب الدین صادقی هنرمند پیشکوست تئاتر از اخراج شصت هزار نفر از هنرمندان ملی تاتر در هشت سال گذشته خبر داد. قطب الدین صادقی که تا به حال نمایش های زیادی را بر روی صحنه برده است، زبان سال های اخیر با هنرمندان را خشونت آمیز توصیف کرد و گلهها و انتقادات تند و تیزی را به سمت مدیران دوره گذشته نشانه گرفت.
به گزارش آفتاب، جامعه هنرمندان تئاتر از سیاست گذاری مسئولان فرهنگی به خصوص در هشت سال گذشته راضی نبودند. عدم رضایتی که در هر محفل هنری و نمایشی آثار خود را در کلام هنرمندان را نشان می دهد.
علاوه بر قطب الدین صادقی، حمیدرضا نعیمی، نمایشنامه نویس، بازیگر و کارگردان تئاتر مدیریت فرهنگی دوران محمود احمدی نژاد را به مدیریت های کهنه و نا کارآمد 400 قبل تشبیه کرد. مدیریتی که به گفته این هنرمند برای فرهنگ ما خسران و بی ادبی به همراه داشت. نداشتن سالن های کافی برای تئاتر، بودجه کم ودستمزد اندک هنرمندان تاتر ،مشکلات تئاتر شهرستان ها و بسته شدن خانه تئاتر بخشی از مشکلات گسترده این هنر مادر به شمار می رود.
مشکلاتی که آثار سوء خود را آرام آرام به به بدنه تاتر کشورتزریق کردند. قادرآشنا ،مدیر کل اداره هنرهای نمایشی دولت دهم نه تنها در رفع این آسیب های کهنه توفیقی نداشت،بلکه بسیاری از انتقادات را متوجه خود ساخت. بسیاری از گروه های نمایشی در دوره مدیریت اوبر اداره کل هنرهای نمایشی ارشاد حقوقی دریافت نکردند و بدون توشه مالی به استقبال شب عید رفتند. تیز کردن تیغ ممیزی بر گردن تئاتر با شتاب بیشتری دنبال شد و خاطر بسیاری از هنرمندان تئاتر را آزرد. بسیاری از منتقدان این وضع بر این باور بودند که سخت گیری ها و تنگ کردن دایره ممیزی راه نگارش و اجرا آثار داخلی را سد کرده است.
برخی از نمایشنامه ها مانند «خشکسالی و دروغ» با کارگردانی محمد یعقوبی در آستانه اجرا توقیف شدند و درسالن نمایش بر روی گروه بسته شد.ایوب آقاخانی بازیگر و کارگردان تئاتر در گفتگو با سایت آفتاب به بدعت های نادرستی که در چند سال گذشته در حوزه تئاتر پی ریزی شده اشاره کرده ومی گوید :« بسیاری از سنت های غلط در این دوران بدنه تئاتر را در کشور ما ضعیف و رنجور کرد.ممیزی بدون دلیل و نا آگاهانه تاتر را کم بنیه شدن ،ضعف خلاقیت و تک ساحتی بودن پیش برد. اگرچه تئاتر هنری است که هرگز تک ساحتی نشده و در چارچوب خاص نمی گنجد.»
حمایت از سرمایه گذاری خصوصی و کوتاه کردن دست دولت موضوعی بود که در بسیاری از محافل دولتی و خصوصی شنیده می شد. ادعایی که خود را بر سر بودجه خانه تئاتر بیشتر نشان داد. حمید رضا شاه آبادی، معاون هنری پیشین وزارت ارشاد علی رغم امضای تفاهم نامه با ایرج راد مدیر خانه تئاتر اعلام کرد که چیزی به عنوان بودجه خانه تئاتر را به رسمیت نمیشناسد و این 100 میلیون تومان با عنوان حمایت اعطاء شده است و یک تعهد مالی به شمار نمیآید.
ایوب آقاخانی ادعای خصوصی سازی تئاتر را در دولت گذشته را نمونه دیدگاه غیر واقع بینانه مدیران فرهنگی دولت قبل می داند . این بازیگر و کارگردان تئاتر به سایت آفتاب می گوید :« مشکل اصلی ما در حوزه تئاتر باز تعریف اقتصاد تئاتر در دوره گذشته بود. آقایان با بهانه خصوصی سازی و مشارکت گروه های تئاتر درگردش مالی تئاتر ،حمایت های خود را از تئاتر کم کردند.
سالن های محدودی که هنوز از امکانات اولیه مانند وسایل گرمایشی بی بهره است، چگونه می تواند به سمت خصوصی شدن برود؟ در دوران گذشته بسیاری از نمایش ها با فداکاری و ایثار خانواده تئاتر بر روی صحنه رفت. ما هنرمندان با گیشه و مخاطبانمان تنها بودیم. توقعات از صد در صد است اما حمایت ها از تاتر تقریبا صفر است. اگر ما منتظر کمک و یاری مدیران می بودیم تاترها به صحنه نمی رفتند.»
قردادهای تیپ تصمیمی دیگر هنرمندان تاتر برای رسیدگی به وضعیت اهالی تئاتر بود. این سند سقف و حدودی را برای پرداخت دستمزد بنا به موقعیت بازیگران و معیار مشخص می کرد. تدبیری که وضعیت پرداخت های مالی تاتری ها را تا حدود زیادی سامان دهی می کرد. اگرچه دولت قبلی همواره شعار کمک و مساعدت به هنرمندان را دولتمردان فرهنگ در هشت سال گذشته مطرح می کرد اما این قراداد در دوره قبلی به امضا نرسید. مریم کاظمی(عضو خانه تئاتر و نماینده این تشکل) به سستی و اهمال دولت قبلی در امضای این قرارداد پرداخت و گفت آخرین بررسیهای قراداد تیپ انجام شد بود.
سند قراردادهای تیپ حتی برای امضا آماده بود که آقای شاه آبادی ،معاون پیشین وزارت ارشاد از امضای آن امتناع کرد تا همه چیز به دولت جدید موکول شود. حالا یک سال است که از آمدن حسین طاهری و نشستن او بر کرسی اداره کل هنرهای نمایشی می گذرد.انتظارات و توقعات هنرمندان حالا از مدیران فرهنگی دولت تدبیر و امید است.چندی پیش مدیر اداره کل هنرهای نمایشی به وضعیت نا به سامان تئاتر و بدهی های برجا مانده از دوره گذشته اشاره کرد و گفت سال گذشته بدترین سال مالی تئاتر بود. امسال بودجه ما نسبت به سال گذشته 10 درصد اضافه شده است اما رشد تورم 35 درصد بوده و از سوی دیگر بیش از سه میلیارد هم بدهی از گذشته باقی مانده است.
طاهری در جلسه مزبور که با حضور دانشجویان تاتر بررسی شد قول داد در مرحله اول گوش شنوایی برای دغدغهها و مشکلات شما باشیم. مشکلاتی که حالا به کوهی بزرگی مبدل شده و راه پیشرفت هنر تئاتر را سد کرده است .باید منتظر ماند ودید معاونت فرهنگی و هنری دولت جدید چگونه می تواند از بار مشکلات خانواده تئاتر کم کند و شکافی برای شکستن سد این مشکلات کهنه پیدا کند.