کد خبر: ۲۶۵۰۳۲
تاریخ انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۴

فاجعه‌ی به نام "زوال زاگرس"

دلم تنگ است، رخم بی‎رنگ و دردم نیز از این ننگ است... کنار من هستی و یکبار، فروغ دیده‎ات براین قلبم نمی‎تابد... تو در بودن‎های خود غرقی و من هم، از این دلشاد که خرسندی... ببین من را... ببین من را... چرا چشمت نمی‎بیند؟ چرا سردیِ نگاهت را نثار باورم کردی؟ مگر نمی‎بینی؟ از این زجری که من دارم، از این سرخی چشمانم، چه حضّی تو خواهی برد؟ چرا من را نمی‎بینی؟ چرا اشکم نخُشکانی؟ چرا غمگینی قلبم را، نه می‎دانی نه می‎خوانی؟ الهی تو بگیر از من، این نیمه جان که من دارم، چرا که در زمین تو کسی من را نمی‎بیند...
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب: زاگرس سالیانی است به تنهایی با مصیبتی به نام مرگ جنگل‎هایش دست و پنجه نرم می‎کند و ما در تریبون‎های آزاد تنها علم نداشته خود را از موضوع جار می‎زنیم و عمق فاجعه را نیز هنوز درک نکرده‎ایم.

او آرام آرام می‎میرد اما ما نمی‎بینیم جنگل‎هایی که به نقل تاریخ، تیمورلنگ با مشعل در میان آنها مسیرش را پیدا کرد چطور هر روز به یغما می‎رود و به ورطه فراموشی سپرده می‎شود.

در این چند وقت، خرده کارهایی صورت گرفت اما متأسفانه دردی را دوا نکرده و نخواهد کرد، جنگل‎های لرستان نیز از همه زاگرسیان، مظلوم‎تر. تاریخ دوباره سیاه مشقی از محرومیت لرستان را نگاشت این بار با جنگل‎هایش، این ادعایی پوچ نیست. کسی که خلاف آن را می‎پندارد فقط کافیست «پروژه زاگرس مرکزی» را مطالعه کند. لرستان که جایی درست در میان و قلب زاگرس دارد تا در این چند وقت اخیر که چارک جایی نصیبش شد در این طرح نامی از او نبود.

مهندس زمانی بهاروند معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در این باره به ایسنا می‎گوید: جنگل‎های غرب کشور در سلسله جبال زاگرس با مسافتی به طول ۱۱۵۰ کیلومتر و عرض متوسط ۷۵ کیلومتر از جنوب پیرانشهر در آذربایجان‎غربی شروع و در استان فارس خاتمه پیدا می‎کند.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان اضافه کرد: این رشته کوه‎ها به لحاظ داشتن پوشش گیاهی جنگلی یکی از نعمات بزرگ خدادادی به شمار می‎روند و علاوه بر ارزش‎های مهم زیست‌محیطی، زمینه اشتغال و معیشت ساکنان منطقه را فراهم می‌کنند و از منابع سرشار آب شیرین کشور محسوب می‎شوند و رونق بخش‎های کشاورزی و صنعت استان‎های همجوار زاگرس نیز وابسته به این منابع است.

وی ادامه‌داد: واقع شدن لرستان در زاگرس میانی و وجود عوامل خاص اقلیمی، خاکی و پستی و بلندی، باعث شکل‌گیری، پراکنش و استقرار جوامع گیاهی متنوعی در این ناحیه رویشی شده است.

بهاروند با بیان اینکه جنگل‎های لرستان با مساحت یک میلیون و ۲۱۷ هزار و ۲۵۹ هکتار بیشترین سطح منابع‎طبیعی استان را به خود اختصاص داده‎اند، تصریح کرد: مهمترین شاخصه جنگل‎های استان وجود گونه بلوط غرب یا بلوط ایرانی با نام علمی (ercusbrantii var. persicauQ) است که وسیع‎ترین جامعه جنگلی منطقه را تشکیل داده که به صورت خالص یا به همراه گونه‎های بنه، کیکم، ارژن، پلاخور، گلابی‌وحشی، زالزالک وحشی، محلب، خنجک، ارس، دارمازو، زبان گنجشک، ارغوان، داغداغان، شیرخشت، بادامک، چنار و... دیده می‎شود.

معاون منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان افزود: بلوط غرب درختی است از تیره راش و از پیاله‌داران، درختان این تیره را از این جهت پیاله‎داران می‎گویند که میوه آنها در کیسه کوچکی شبیه پیاله قرار دارد. از گونه‎های بلوط، بلوط غرب و دارمازو در سطح جنگل‎های استان دیده می‎شود و لیکن دارمازو دارای رویشگاه محدودی است.

وی یادآور شد: گل‎های نر بصورت شاتون باریک و آویخته، گل ماده منفرد و شاتون‎ها کوتاه کروی و کم گل و هردو روی یک درخت قرار دارند. میوه بلوط بصورت فندق بوده و در پیاله‎ای در فلس‎های متعدد و بهم فشرده محصور است. بذر به تعداد یک عدد به شکل دوکی دراز داخل پوست میوه قرار می‎گیرد.

بهاروند خاطرنشان کرد: میوه بلوط علاوه بر استفاده برای تغذیه دارای خواص متعددی از جمله کاهش کلسترول و فشار خون، درمان آفت دهان و لثه، قابض، بندآورنده خون، بهبوددهنده زخم‎ها، ضد اسهال، کاهش دهنده قند خون و اسید اوریک، ضد میکروب، ضد ویروس، ضد التهاب، ضد سرطان است.

این محقق منابع‌طبیعی اظهارکرد: گز علفی که در اصطلاح محلی گزوله گفته می‎شود از دیگر محصولات بلوط بوده که شهدی است که بر اثر گزش نوعی حشره (شته) در سطح شاخ و برگ جوان انواعی از بلوط تشکیل می‎شود و حاوی بیش از ۵۰ درصد ساکارز، فروکتوز و قندهای دیگری است. مصارف سنتی آن به عنوان ماده شیرین کننده و ملین بوده، بیشترین مصرف آن در تولید انواعی از شیرینی گز است.

وی با بیان اینکه گال‎های بلوط نیز درگذشته دور به مقدار زیاد در صنعت و داروسازی مورد استفاده قرار گرفته است، اضافه کرد: گال‎های بلوط حاصل فعالیت انواعی از زنبورهای است بدین صورت که حشره شیره درخت را می‎مکد درخت مقاومت می‎کند و در محل گزش ایجاد سلول‎های چوبی می‎کند و در اثر این فعل و انفعالات باعث ایجاد زائده‎هایی روی شاخه‎های جوان می‎شود که به عنوان گال شناخته می‎شوند. مهمترین گال‎ها در استان لرستان مازوج، قلقاف و سیچکا هستند.

این پژوهشگر منابع‌طبیعی بیان کرد: گال‎ها حاوی تانن بوده و در داروسازی و پزشکی در درمان اسهال و سوختگی و در صنایع چرم‎سازی مورد استفاده قرار می‎گیرند.

مجید توکلی عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان نیز در این باره به ایسنا گفت: بالغ بر ۳۰۰۰ گونه حشره روی درخت بلوط زندگی می‎کنند که یا آن را زیستگاه خود ساخته یا به عنوان منبع غذایی استفاده می‎کنند و در واقع تعداد آفات روی این درخت در مقایسه با دیگر درختان مثمر، بسیار بیشتر است.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان افزود: سالانه صد‎ها هزار هکتار از درختان بلوط کشور به عارضه زوال و خشکیدگی دچار می‎شوند.

وی ادامه‌داد: زوال و خشکیدگی درختان بلوط، چون مرگ خاموشی می‎ماند که علت آن ناشناخته مانده و عوامل گوناگون همچون باکتری‎ها، قارچ‎ها، آفات، تنش‎های محیطی و تغییرات اقلیمی از قبیل خشکسالی در دوره‎های کوتاه‎مدت، تنش خشکی و موج گرما، آلودگی شدید هوا و عوامل انسانی برای آن فرض شده است.

توکلی با بیان اینکه علاوه بر این موارد، چندین عامل پیش فرض نیز مطرح است که به تحقیق و مطالعه نیاز دارد، اضافه کرد: بر اساس مطالعات صورت گرفته، سالانه صدها هکتار از درختان بلوط کشور به ویژه در منطقه زاگرس دچار این عارضه می‎شوند.

این محقق مرکز تحقیقات کشاورزی اظهارکرد: در زاگرس از پنج میلیون هکتار جنگل آن حدود ۱. ۲ میلیون هکتار در حال نابودی است و ۶ استان در این منطقه در معرض نابودی جنگلها قرار دارند که ایلام بیشترین آلودگی و لرستان دومین استان از نظر آلودگی جنگل‌ها به شمار می‌رود.

توکلی خاطر‎نشان کرد: در لرستان از ۱. ۲ میلیون هکتار پوشش جنگلی حدود ۵۶۰ هزار هکتار آن آلوده شده و در حال زوال است که چیزی حدود ۵۰ درصد آن را شامل می‎شود به طوری که در جنگل‌های لرستان حدود ۸۰ هزار اصله درخت بلوط به خاطر این بیماری‌ها تاکنون قطع شده است.

این عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات بیان‌کرد: طبق بازدیدهای صورت گرفته از مناطق مختلف، عوامل هر منطقه با دیگر مناطق متفاوت است، گرچه ممکن است در مواردی پاره‎ای از عوامل با هم مشابه باشند اما مسأله بسیار پیچیده است. این معضل تنها به ایران مربوط نیست بلکه بسیاری از کشورهای اروپایی، آفریقایی، آسیایی و ایالاتی از آمریکا نیز با آن دست و پنجه نرم می‎کنند و تاریخ زوال را سال ۱۹۸۰ می‎دانند.

توکلی افزود: خشکیدگی در مواردی ممکن است از بالای درخت شروع شده و به پایین آن سرایت کند و در مواردی دیگر ممکن است از جانب یا پایین آن شروع به خشکیدن کند.

این کارشناس یادآور شد: عوامل و استرس‎های محیطی در افزایش جمعیت آفات و حساسیت درختان قدرت عدت قارچ‎ها تأثیر بسزایی دارد و همچنین تأثیر تغییرات آب‎و‎هوایی نیز در بروز این عارضه به اثبات رسیده است. در شرایط طبیعی درخت خود رشد آن‎ها را کنترل می‎کند اما زمانی که زوال صورت می‎گیرد این توان از بین رفته و وضع به نفع آفات رقم می‎خورد. از جمله عوامل مؤثر در خشکیدگی و نابودی جنگل‌های بلوط می‎توان به آلودگی هوا، گرد و غبار، چرای بی‎رویه دام و خشکسالی اشاره کرد که سبب ضعف فیزیولوژیک درختان می‌شوند.

این عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات بیان‌کرد: میزان بارندگی ماه‎های اردیبهشت و خرداد بر جمعیت آفات و امکان بروز زوال نقش مؤثری داشته و آنها را افزایش می‎دهد. وجود حشرات برگ‎خوار نیز درخت را مستعد شیوع قارچ و آفات چوب‎خوار می‎کند و از عوامل بسیار قوی در بحث خشکیدگی بوده که متأسفانه شمار بسیار زیادی از آن‎ها هنوز ناشناخته باقی مانده است.

مهندس آریان مدیر اداره جنگل‎های منابع طبیعی لرستان نیز در رابطه با بیماری درختان بلوط گفته بود: ایران روی کمربند خشک زمین و زلزله‎خیز واقع شده و لرستان استانی است که در زاگرس میانی قرار گرفته و در چند سال اخیر با خشکسالی‎های پی‎در‎پی مواجه شده، البته همین امر، تنش‎های محیطی را بر جنگل‎ها وارد کرده است.

وی افزود: همچنین بحث ریزگرد‎ها را داریم که از کشورهای همسایه می‎آیند و با وجود اینکه فاصله زیادی با آنها داریم اما دانه‎های ریز آن از فیلترها نیز گذشته و وارد کشور می‎شوند. این‎گونه عوامل از عوامل غیرزنده به شمار می‎آیند اما عوامل زنده‎ای همچون دام و چرای بیش از حد نیز در این امر دخیل هستند.

آریان اضافه‌کرد: در این میان تغییر اقلیم نیز که باعث گرم و سرد شدن هوا می‎شود، زمینه بروز آفات را فراهم می‎آورد.

مدیر اداره جنگل‎های منابع طبیعی لرستان با بیان اینکه ۲۰ درصد از جنگل‎های استان با این پدیده مواجه هستند و در مراحل بحرانی به سر می‎برند، خاطرنشان کرد: باید در این راستا عوامل اصلی و اثرگذار‎تر شناسایی شده و برای درمان اقدام شود. وی یادآور شد: این معضل، بحثی ملی و استانی است که اثرات آن برای تمام مردم دنیا مشهود است زیرا این جنگل‎ها امانت‎هایی هستند که باید برای آیندگان باقی بمانند بنابراین باید به نتیجه کلی رسید.

هادی کیادلیری رئیس انجمن جنگلبانی ایران نیز به خبرنگار ایسنا لرستان، گفته بود: منابع طبیعی ۸۳ درصد سطح کشور را به خود اختصاص داده اما بودجه یک‎صدم درصد اعتبار برای این بخش درنظر گرفته می‌شود.

وی اضافه کرد: متأسفانه جلسات زیادی برای پیگیری بحث خشکیدگی و زوال درختان بلوط تشکیل شده اما با آن سرعتی که بیماری در پیش است این معضل پیگیری نمی‎شود.

وی اضافه کرد: حرکت و اقداماتی که برای درمان صورت می‎گیرد بسیار کند بوده و از حساسیت زیادی برخوردار نیست.

کیادلیری ادامه داد: ابتدا باید نقشه تعیین و بر اساس آن راهکارهای عملی پیشنهاد کرد. نمی‎دانم بر چه اصول و اساسی قطع درختان در حال انجام است، وقتی ما هنوز نقشه‎ای نداریم و پهنه‎بندی هم صورت نگرفته و هنوز نمی‎دانیم کدام درخت و در کجا مشکل دارد چطور می‎آیند و گزارش می‎دهند اینقدر درخت قطع شده است.

رئیس انجمن جنگلبانی ایران افزود: با متخصص‎ها در این زمینه صحبت شده اما در اجرا بسیار کند پیش می‎رویم. آمارهایی که دستگاه‎های مختلف مرتبط می‎دهند هم‎خوانی ندارند و این امر به دلیل نبود نقشه است.

وی اظهار کرد: وقتی شما نقشه ندارید چطور می‎توانید برای آن نسخه بپیچید؟ البته یکی از راهکارها می‎تواند قطع آن‎ها باشد اما این کار اقدام نهایی است. این کار راه‎حل ریشه‎ای و بنیادی نیست و باید گفت که این کارها در حد تزیینی است.

کیادلیری گفت: دریاچه ارومیه در حال خشک‌شدن بوده اما عمق فاجعه از نظر زیست‌محیطی در زاگرس است. همگی متفق‎القول می‎گویند که عامل خشکیدگی، قارچ ذغالی است. در حالی که این عامل روی درخت بلوط تأثیر دارد اما ما شاهد زوال گونه‎های دیگری از جمله ارژن نیز هستیم.

رئیس انجمن جنگلبانی ایران تصریح‌کرد: عاملی که در سطح وسیع و در یک مدت‎زمان کوتاه تمام منطقه را متأثر می‎کند یک عامل غیرزنده است اما چرا اکنون اثر گذاشته است. به نظر می‌رسد این مشکل به خاطر دخالت‎های بی‎موردی که به شکل‎های مختلف انجام داده‎ایم، اتفاق افتاده است.

وی خاطرنشان کرد: با مدیریت نادرست و استفاده‎های نابهجا و غیرمعقول از جمله کشاورزی و دامداری به طبیعت آسیب‎های زیادی وارد کردیم، این عوامل دست به دست هم دادند تا در نهایت سطح آسیب‎پذیری بالا برود.

کیادلیری بیان کرد: حال که اقلیم تغییر کرده و شرایط نیز سخت‎تر شده، این گونه‎ها به خاطر ضعیف بودن مستعد بیماری هستند و دچار مشکل می‎شوند. قارچ‎های ذغالی و ساپروفیتی که عامل اصلی خشکیدگی معرفی شده‎اند جزء عوامل ثانویه هستند. اگر درختان تحت استرس نبودند این مشکلات پیش نمی‎آمد، درختان پیر شده‎اند و در هر حال از بین می‎روند اما آیا در پای این درخت نهالی هست که جای آن را بگیرد؟

وی افزود: زاگرس منطقه‎ای فوق‎العاده استراتژیک است و ۴۰ درصد آب‎های کشور را تأمین می‎کند. از طرف متخصصان و کارشناسان حساسیت در این زمینه وجود دارد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین