کد خبر: ۲۶۹۴۷۳
تاریخ انتشار : ۱۲ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۳

شهرداران در کشورهای مختلف جهان چگونه انتخاب می‌شوند؟

درکشورهای پیشرفته جهان این وظایف روز به روز گسترده ترشده و شهرداری ها به عنوان نهادی مدنی، محلی، عمومی و غیرانتفاعی وظایف بیشتری را نسبت به کشورهای در حال توسعه بر عهده می گیرند.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب: امروزه تمام کشورهای دنیا با توجه به افزایش جمعیت شاهد بروز مشکلات عدیده ای هستند که از جمله می توان به آلودگی های صوتی، آلودگی هوا و آب، مشکلات حمل و نقل درون شهری، زاغه نشینی و ... اشاره کرد.

در حال حاضر با توجه به اینکه بخش عمده جمعیت کشورها درشهرها هستند، لزوم بکارگیری تدابیری موثر از سوی سازمان ها و ارگان هایی که در مدیریت شهری نقش تعریف شده ای دارند به خوبی احساس می شود.

یکی از مهمترین این نهادها که دارای نقشی محوری در جهت بالابردن کیفیت زندگی در محیط های شهری با فراهم آوردن امکانات و ارائه خدمات دارد، شهرداری هاست. 

درکشورهای پیشرفته جهان این وظایف روز به روز گسترده ترشده و شهرداری ها به عنوان نهادی مدنی، محلی، عمومی و غیرانتفاعی وظایف بیشتری را نسبت به کشورهای در حال توسعه بر عهده می گیرند.

شهرداری توسط فردی به عنوان شهردار اداره می شود. به تعریف لغوی شهردار کسی است که شهر را در اختیار دارد. در کشورهای غربی معمولا شهرداران از همه حیث بر سایر قوای سیاسی ارجحیت دارند و مردم بیشتر شهردار خود را می شناسند تا فرماندار یا والی.

اما این فرد چگونه و توسط چه نهاد یا فردی انتخاب می شود؟ موضوعی که پارسینه به دنبال بررسی آن رفت.

ایالات متحده آمریکا

آمریکا دارای سابقه ای طولانی در انتخاب شهردار است. در این کشور از دیرباز اشکال مختلفی از حکومت های شهری وجود داشت که در این بین نوع شهردار شورا آزمایش خود را به عنوان یکی از انواع حکومت های شهری موفق پس داده است. در حال حاضر در 26 شهر اصلی آمریکا این نوع حکومت شهری حاکم است که در آن روابط بین شهردار و شورا بدون ابزار خاصی همسو و هماهنگ می شود ولی به طور کلی شوراهای شهر که زمانی حاکمیت زیادی داشت، با گسترش نقش شهردار قدرت خود را از دست دادند. در این نظام هم اعضای شورا و هم شهردار به صورت مستقیم با آرای عمومی انتخاب می شوند 

آخرین نوع حکومت شهری در ایالات متحده نوع کمیسیونی است که تشکیلات کوچ مرسوم به کمیسیون های انتخابی جایگزین شوراها هستند و سیاست های عمومی اداره شهر را بر عهده دارند. در شکل کمیسیونی یکی از اعضای کمیسیون به عنوان شهردار از سوی اعضای کمیسیون انتخاب می شود و در برخی موارد این عضو کمیسیون از طریق آرای مستقیم مردم برای تصدی سمت شهردار برگزیده می شود.

به عنوان مثال در واشینگتن دی. سی شهردار برای یک دوره 4 ساله توسط مردم انتخاب می شود.

کشور انگلیس:

انگلیس کشوری نوپا در انتخاب مستقیم شهردار است. نخستین شهردار در این کشور کن لیوینکستون بود که در سال 2000 با رای مستقیم مردم انتخاب شد. 

چین:

کمونیست ها در کشور چین بر شهرداری ها نیز حاکمیت می کنند. شهرداری پکن یکی از شهرداری هایی است که مستقیما تحت رهبری دولت مرکزی اداره می شود و شهردار آن مستقیما به دولت مرکزی گزارش می دهد. شهردار و معاونان او توسط کنگره خلق شهرداری انتخاب می شوند. طبق قوانین چین، کمیته ثابت کنگره خلق در سطح محلی اختیار تعیین مقامات محلی تا سطح معاونان ارشد را دارد، اما فقط در جلسه سالانه با حضور تمام اعضا، حق انتخاب رییس دولت محلی شهردار را پیدا می کند.

کنگره خلق شهرداری پکن نیز یک نماینده مقتدر دولتی است که نمایندگان آن توسط نمایندگان کنگره های خلقی مناطق و بخش ها انتخاب می شوند. این کنگره برای مدت پنج سال خدمت می کند و شهردار و معاونان وی در جلسات از طریق رای گیری انتخاب می شوند.

دولت شهری پکن از شهردار، معاونان شهردار، دبیرکل روسای کمیته های مختلف، ادارات و دفاتر تشکیل می شود. دولت خلق شهرداری پکن برای یک دوره پنج ساله تعیین می شود و از اختیاراتی مانند اجرای تصمیمات کنگره شهرداری پکن و کمیته ثابت آن اجرای تصمیمات و دستورات شورای دولتی، اتخاذ معیارهای اداری و صدور آیین نامه، هدایت و نظارت بر کار دپارتمان های کاری مربوط به خود، تدوین برنامه های شهری و بودجه برای برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی، مدیریت اداری، اقتصادی، آموزشی، پرورشی، علوم، فرهنگ، بهداشت عمومی و… برخوردار است. 

مالزی:

در کشور مالزی انتخاب شهردار با رای مستقیم مردم نیست. شهردار کوالالامپور پایتخت کشور مالزی و بزرگ ترین شهر این کشور توسط وزیر کشور برای یک دوره سه ساله انتخاب می شود.

برزیل:

در شهرهای این کشور، شهرداران به جز مراکز استان ها، شهرهای مرزی و مناطق امنیتی و حساس توسط مردم انتخاب می شدند اما از سال 1988 همه شهرداران به طور مستقیم برای یک دوره 4 ساله توسط مردم انتخاب می شوند.

فرانسه:

آخرین انتخابات شوراها و شهرداری های فرانسه در ماه مارس سال 2001 میلادی برگزار شد و شهروندان فرانسوی اعضای شورای شهر، شهردار و معاونان شهردار را برای مدت 6 سال انتخاب کردند. این انتخابات که منطبق با قانون مصوب 1982 انجام گردید بر اساس وسعت هر کمون صورت گرفت که البته شهرهای پاریس، لیون و مارسی از مقرارات خاص برخوردارند.

در این کشور بر اساس قانون در کمون هایی که کمتر از 3500 نفر جمعیت دارند، اعضای شورای شهرداری طی دو مرحله انتخاب می شوند. بدین ترتیب که کسانی که اکثریت آرای مردم را به دست آورند در مرحله اول انتخاب می شوند، اما کسانیکه حائز اکثریت نسبی می شوند، در دور دوم به رقابت خواهند پرداخت. این در حالی است که اگر چه کاندیداها به یک میزان رای آورده باشند کاندیدایی که از همه مسن تر است، برگزیده می شود.

اما در شهرهایی که بیش از 3500 نفر سکنه دارند، لیست های انتخاباتی بر اساس گروه های 6 نفره تنظیم می شود که مردم به لیست ها رای می دهند. تعداد اعضای شورا شهر شهرداری های این کشور از 9 تا 69 نفر متفاوت است که بر حسب تعداد ساکنان هر کمون متغیر می باشد.

از آنجا که فرانسه دارای سه شهر بزرگ پاریس لیون و مارسی است، این شهرها علاوه بر شورای شهرداری از شورای محله نیز برخوردارند که این شوراهای محله توسط شهردار ومعاونان او هدایت می شوند. 

در پاریس انتخابات شورای شهرداری در 20 منطقه انجام می گیرد که 163 نفر به عنوان اعضای شورای شهرداری و 352 نفر به عنوان شورای محلات انتخاب می شوند. 

در لیون این انتخابات در 9 منطقه انجام می شود که 73 نفر عضو شورای شهرداری و 148 نفر عضو شورای محله ها هستند. این انتخابات در 8 منطقه مارسی انجام می شود که 81 نفر عضو شورای شهرداری و174 نفر عضو شورای محله می باشند.

کشور آلمان:

در برلین یکی از بزرگترین شهرهای آلمان هم مردم به احزاب برای شوراهای شهر رای داده و حزب برنده شهردار را انتخاب می کند.

کشور هلند:

شهرداری آمستردام پایتخت هلند، دارای یک شورای منطقه با 49 عضو است. این شورا ده نفر را از میان اعضای خود به عنوان هیات مدیره شهر تعیین می کند. حزبی که در انتخابات شورای شهر اکثریت را به دست آورده، می تواند کلیه اعضای هیئت مدیره را از حزب خود انتخاب نماید. هیات مدیره نیز شهردار را انتخاب می کند. اعضای شورای این شهر، مانند اعضای شورای منطقه، هر 4 سال یکبار از طریق انتخابات عمومی تعیین می شوند.

ژاپن:

در شهرهای بزرگ ژاپن مانند اوزاکا و توکیو و ... استاندارانی با فرمان پادشاه ژاپن منصوب شده که نقش استانداران نقش شهردار را هم بازی می کند.

شهر توکیو دارای شیوه حکومت شهری است که براساس آن حکومت محلی شهر توکیو دارای تشکیلات مستقل محلی است که مانند سایر شهرهای بزرگ ژاپن اختیار تصویب نامه و صدور احکام را بر عهده دارد واز قدرت در اموری نظیر رفاه اجتماعی، آموزش عمومی، بهداشت عمومی و بر نامه ریزی شهری برخوردار است.

توکیو دارای 23 بخش می باشد که هریک دارای رئیسی است که به عنوان شهردار از جانب مردم ساکن آن بخش انتخاب می شود. شهرداری توکیو دارای دو ارگان است:

1- ارگان قانون گذاری که اصطلاحا انجمن شهرنامیده می شود و مرکب از 127 نماینده است که با رای مستقیم مردم انتخاب می شوند. 

2- ارگان اجرایی که وظایف و ماموریت های محوله از سوی دولت و انجمن شهر را اجرا می کند. این ارگان دارای یک شهردار است که از طریق انتخابات عمومی و با رای مستقیم مردم انتخاب و به مدت 4 سال مسؤولیت اجرایی را به عهده می گیرد.

یوکوهاما شهر دیگر ژاپن نیز همانند شهر توکیو نیز دارای دو ارگان اصلی تصمیم گیری و اجرایی است و شورای شهر و شهردار بطور مستقیم توسط مردم انتخاب می شوند. در شهر یوکوهاما، شورای شهر 94 عضو دارد که برای دوره 4 ساله انتخاب می شوند. 

هند:

شهر دهلی هند یکی از هشت شهر بزرگ دنیا محسوب می شود که از سال 2000 برای انتخاب شهردار انتخابات برگزار می شود و شهردار با رای مستقیم مردم انتخاب می شود.

روسیه:

به گزارش پارسینه، در گذشته انتخاب شهردار در مسکو پایتخت روسیه روندی پیچیده داشت. رئیس جمهور این کشور، شهردار را به مجلس پیشنهاد می کرد و مجلس صلاحدید فرد معرفی شده را تائید می کرد. در قانون جدید هر فردی که قصد شهردار شدن دارد، باید امضای 110 عضو شورای شهر را به دست آورد و سپس امکان شرکت در انتخابات برای کسب رای مردم را به دست می آورد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین