کد خبر: ۲۷۱۳۰۳
تاریخ انتشار : ۲۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۱

تاثیر توافقنامه ایران و روسیه در مذاکرات هسته‌ای

در روز 11 نوامبر توافقی میان ایران و روسیه صورت گرفت. بسته توافقنامه امضاء شده بین ایران و روسیه شامل ساخت و تجهیز دو راکتور جدید نیروگاه بوشهر، امکان گسترش آن تا 4 عدد، ساخت 4 راکتور هسته‌ای جدید در سایر نقاط ایران و تامین سوخت مورد نیاز آنها توسط روسیه است.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب- ترجمه/ فرحناز دهقی: روسیه در بازی شطرنج میان ایران و غرب، حرکت بزرگی کرد. آیا این حرکت به صلح منجر می‌شود و یا طرفین مذاکره‌کننده را از کسب توافق دور می‌کند؟

به گزارش آفتاب به نقل از اکونومیست، مذاکره‌کنندگان از 6 کشور جهان و ایران در این هفته در وین جلسه‌ای خواهند داشت تا بتوانند تکلیف برنامه هسته‌ای ایران را پس از سال‌ها مناقشه، تا قبل از 24 نوامبر مشخص کنند.

در روزهای اخیر نشانه‌هایی از پیشرفت مذاکرات در جلسه مسقط  میان وزرای امور خارجه ایران و آمریکا و مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا وجود داشت. در روز 11 نوامبر توافقی میان ایران و روسیه صورت گرفت. بسته توافقنامه امضاء شده بین ایران و روسیه شامل ساخت و تجهیز دو راکتور جدید نیروگاه بوشهر، امکان گسترش آن تا 4 عدد، ساخت 4 راکتور هسته‌ای جدید در سایر نقاط ایران و تامین سوخت مورد نیاز آنها توسط روسیه است. این توافقنامه نه تنها برای دو طرف روسیه و ایران سودمند است، بلکه می تواند برای غرب نیز مفید باشد. روسیه قدرت و منافع مالی خود را تامین می‌کند. غرب نسبت به برنامه صلح آمیز ایران امنیت خاطر پیدا می‌کند و ایران هم به خواسته های خود در راستای برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای، جامه عمل می‌پوشاند.

براساس توافقنامه‌ای که روز سه‌شنبه بین شرکت «راس اتم» روسیه و سازمان انرژی اتمی ایران امضاء شد، سوخت هسته‌ای مصرف‌شده در ایران برای بازفرآوری و ذخیره‌سازی به روسیه باز گردانده خواهد شد. ضمن اینکه طرفین همچنین توافق کردند تا در آینده به صرفه اقتصادی بودن و امکان ساخت راکتورهای جدید هسته‌ای دیگری در ایران را نیز مورد بررسی قرار دهند.

جزئیات بیشتری درباره این توافقنامه مشخص نشده است. اما می توان با تفسیری خوشبینانه این معامله را اقدامی در جهت تسهیل مصالحه میان ایران و غرب دانست. چرا که ایران اورانیوم های با غنایی پائین خود را برای تبدیل به سوخت مورد نیاز به روسیه خواهد فرستاد.

جان کری و سرگئی لاوروف وزرای امور خارجه آمریکا و روسیه در حاشیه همایش همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوس آرام در بیژینگ، سه روز قبل از توافق میان روسیه و ایران، با یکدیگر دیدار کردند. گزارش‌ها حاکی از این است که طی این ملاقات کری در تلاش بود همتای روسی خود را متقاعد کند که روسیه اورانیوم مورد نیاز ایران را تامین کند.

ایران از شورای امنیت سازمان ملل می‌خواهند که به عنوان اولین نشانه برای حل مسئله هسته‌ای، تحریم را از میان بردارد و آمریکا و اروپا رفع تحریم ها را به عنوان آخرین قدم در نظر گرفته اند.

از طرف دیگر با پیروزی جمهوری‌خواهان در کنگره آمریکا، ممکن است آینده تعاملات ایران و آمریکا کمی تاریک به نظر برسد.لیندسی گراهام، سناتور جمهوری خواه آمریکا که پیش از این مخالفت خود را با هرگونه توافق میان ایران و غرب اعلام کرده بود، صریحا اعلام کرده است که توافق با ایران یک معامله پرضرر است. او در این هفته قصد دارد یک لایحه ای را معرفی کند که به موجب آن اوباما بدون بررسی‌های کنگره نتواند توافقنامه ای را با ایران صورت دهد.

با این حال اوباما، می تواند تلاش های کنگره را با وتو کردن هر لایحه جدیدی که او را در راه کسب توافق با ایران، باز می دارد، خنثی کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین