آفتابنیوز : آفتاب: یک دیپلمات آمریکایی سه شنبه ۲ دسامبر گفت که ایالات متحده با بازگشت شرکتهای خودرو سازی اروپایی برای فعالیت در ایران، مخالفتی ندارد.
به گزارش العربیه، این اقدام در راستای کاهش تحریمهای اعمال شده علیه تهران به دلیل برنامه اتمیاش صورت میگیرد. اما شرکتهای خودرو سازی آمریکایی همچنان از سرمایهگذاری در ایران ممنوع هستند.
تهران این هفته میزبان کنفرانسی بینالمللی صنعت خودرو سازی است. انتظار میرود شرکتهای بزرگ جهانی همچون مرسدس بنز، فولکسواگن، پژو، کیا و تیوتا در این کنفرانس شرکت کنند. اما هنوز مشخص نیست آیا دو مجموعه خودرو سازی آمریکایی جنرال موتورز و فورد، نمایندگانی در کنفرانس خواهند داشت یا نه.
یک مسئول در وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره درخواستهای شرکتهای اروپایی خودرو سازی همچون پژوی فرانسه برای بازگشت به بازار ایران، گفت: «ما معتقدیم که ایران خود از این مساله استقبال شایانی نمیکند. اما ما تحریمهای مرتبط با فعالیت شرکتهای خودرو سازی برای همکاری با بخش خودرو سازی ایرانی را تعلیق کردیم.»
صنعت خودروسازی ایران از تحریمهای اعمال شده توسط آمریکا در سال ۲۰۱۳، زیان دید. اما این تحریمها در سال ۲۰۱۴ و در راستای توافق موقت هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی، تعلیق شد.
توافق موقت هفته گذشته در جریان مذاکرات هستهای وین به دلیل دست نیافتن دو طرف به توافق جامع، به مدت هفت ماه تمدید شد.
یک دیپلمات آمریکایی گفت: «برپایه توافق مشترک، ایالات متحده تحریمها بر برخی از معاملهها در بازار خودروسازی را که توسط اتباع غیر آمریکایی انجام میشود، به حال تعلیق در آورد. از این رو و برپایه قوانین آمریکا، شرکتهای آمریکایی میتوانند بخشی از فعالیتهای خود را در صنعت خودرو سازی ایران در مدت زمان اجرای توافق موقت، از سر گیرند.»
او افزود: «اما شرکتهای آمریکایی در حال حاضر نمیتوانند فعالیتی در ایران داشته باشند.»
این مسئول آمریکایی تاکید کرد: «به اجرای تمام تحریمهایی که طبق توافق موقت به حال تعلیق در نیامدهاند، ادامه خواهیم داد.»
بازار ایران یکی از بزرگترین بازارها در خاورمیانه به لحاظ شمار ساکنان که به ۷۷ میلیون نفر میرسد، به شمار میآید. این بازار تحت تاثیر تحریمهای سختی قرار گرفت که در سال ۲۰۱۲ توسط آمریکا و اتحادیه اروپا علیه تهران اعمال شد.
پس از آغاز این تحریمها، شرکتهای بزرگ خودرو سازی همچون پژو ستروئن و هوندا، ایران را ترک کردند. رنو نیز تولید قطعات زاپاس در کارخانه خود در تهران را به میزان بالایی کاهش داد.