آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش ایرنا، 'محمد نهاوندیان' پنجشنبه شب در گفت وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در تشریح دستاوردهای سفر رییس جمهوری به استان خراسان جنوبی افزود: یکی از اثرات مثبت و موثر این سفرها برنامه رسانه ها است که یک استان را مورد توجه مردم ایران در سطح ملی قرار می دهند و مسائل و ظرفیت های استان ها از این طریق مطرح می شود.
وی یادآور شد: ما در این سفرها از نزدیک با ظرفیت ها و مسائل استان ها آشنا می شویم در می یابیم که چقدر آگاهی نسبت به ظرفیت استان ها اندک است.
رییس دفتر رییس جمهوری تاکید کرد: خراسان جنوبی در شاخص های مختلف توسعه ای در پایین ترین رده های استان های کشور از نظر درآمد، درآمد سرانه و از منظر سرمایه گذاری قرار دارد.
به گفته نهاوندیان، استان خراسان جنوبی استان جوان و استقلال آن تقریبا 10 سال است که رخ داده و هدف از استان شدن این بخش، توجه بیشتر بوده است.
وی اظهار کرد: در این استان حدود 9 درصد مساحت کشور را داریم اما جمعیت این استان کمتر از یک درصد کل کشور است که این امر نشان می دهد جاذبه های این استان کمتر بوده و این استان مهاجر فرست است.
رییس دفتر رییس جمهوری یادآور شد: شاهد خشکسالی در استان خراسان جنوبی بودیم و میزان بارش در این استان در 15 سال اخیر کمتر از متوسط بوده که این اتفاق به روستاها آسیب وارد کرده و بخشی از جمعیت روستاها به شهرها منتقل شده است.
نهاوندیان ادامه داد: در بخش تجارت، استان خراسان جنوبی به دلیل مرز مشترک با افغانستان می تواند موفق باشد.
وی گفت: شاخص های انسانی اجتماعی این استان قابل توجه است و این استان با وجود برخورداری از بیشترین محرومیت ها، در برخی شاخص ها رتبه های اول را دارد؛ به عنوان نمونه خراسان جنوبی یکی از استان های پاکیزه از منظر ضایعات قابل مدیریت است.
رییس دفتر رییس جمهوری تاکید کرد: در اولین تماس با مردم این استان می توان متوجه سطح بالای فرهنگی آنان شد و مردم این استان خود را ادبستان کشور می دانند و در شخصیت پردازی، این استان در طول تاریخ این سرمایه عظیم مشخص است.
نهاوندیان توضیح داد: اگر بلد باشیم و بتوانیم با نگاه درست توسعه ای، خراسان جنوبی را به توسعه اقتصادی برسانیم این استان می تواند کانون رشد کشور باشد.
وی اظهار کرد: بررسی ها نشان می دهد استان خراسان جنوبی یکی از بزرگترین ذخایر معدنی کشور را دارد و 39 نوع معدن در این استان شناخته شده است. همچنین 8.5 میلیارد متر مربع معدن در این استان وجود دارد که شامل ذغال سنگ، سنگ های تزیینی، آهن و دیگر مواد معدنی می شود.
**رویکرد مثبت و دراز مدت
رییس دفتر رییس جمهوری گفت: یکی از رویکردهای بسیار مثبت دراز مدت، باید توسعه مشترک بین ایران و افغانستان در برخی پروژه های مرزی باشد. ما به دلیل برخی مسائل سیاسی، امنیتی و اجتماعی با نگاه امنیتی سیاسی نگریسته ایم.
نهاوندیان اظهار کرد: ایران به دلیل عواطف انسانی بیشتر مهاجر پذیری داشته و از طرفی ما نگرانی هایی درباره مواد مخدر در این کشور داشتیم.
به گفته وی، هرچه کار توسعه ای بیشتر در افغانستان انجام شود کار مواد مخدر در این کشور اندک می شود از این رو راه اندازی و استفاده از ذخایر معدن در هر دو سوی مرز می تواند پروژه ای پرسود برای دو کشور باشد.
رییس دفتر رییس جمهوری ادامه داد: معدن می تواند در خراسان جنوبی یک جهش ایجاد کند که نیاز به سرمایه گذاری دارد .
نهاوندیان توضیح داد: علاوه بر معدن، در گیاهان دارویی استان خراسان جنوبی ممتاز است و بیش از 10 درصد گیاهان دارویی ما در این استان تولید و صادرات می شود. گیاهان دارویی در برخی کشورها مثل چین رقم بزرگ صادراتی را به خود اختصاص داده چراکه سطح بین المللی به مصرف این داروها در مقابل داروهای شیمیایی توجه بیشتری دارد.
وی افزود: در تولید پنبه، زرشک، عناب و دیگر محصولات، خراسان جنوبی در دنیا مطرح است و شرکت های خوبی با بسته بندی مناسب در این استان فعالیت می کنند.
رییس دفتر رییس جمهوری گفت: نمی توانیم نسبت به وضعیت آب در این استان بی تفاوت باشیم. باعث تاسف است در جایی که فکر توسعه اقتصادی را داریم یکی از مسائل ما آب است. یکی از مسائل ما برای زیست انسانی و کشاورزی آب بوده و عدم توجه به بهره وری و توزیع آب، یکی از کاستی های جدی و شایسته توجه است.
نهاوندیان اظهار کرد: در استان خراسان جنوبی، صدها روستا داریم که هنوز با تانکر آبرسانی می کنند و این امر موجب شده بسیاری از روستاها خالی از سکنه شود. یکی از تصمیمات ما پیش از سفر این بود که 600 کیلومتر لوله گذاری برای آبرسانی در استان انجام شود تا از تبخیر نزولات آسمانی جلوگیری کنیم.
وی گفت: در گذشته با یک سنت معماری کنونی از قنوات استفاده می کردند اما امروز تراز آب در استان منفی است لذا یکی از فوری ترین اقدامات مدیریت منابع آب موجود است.
رییس دفتر رییس جمهوری اظهار کرد: این بحث در چند استان کم آب ما بطور جدی مطرح است و در برخی استان ها مانند کرمان آب از خلیج فارس و دریای عمان تامین شود.
نهاوندیان توضیح داد: در دریاچه ارومیه نیز بحث آبرسانی از دریای خزر مورد بررسی است. این پروژه ها طولانی مدت است که با نگاه دراز مدت توجیه اقتصادی دارد و بعد از چند سال که به بهره برداری خواهد رسید.
وی ادامه داد: امیدواریم با گشایش مالی، در بحث آب و راه آهن امکان چنین نگاه های طولانی مدتی فراهم شود.
رییس دفتر رییس جمهوری گفت: مطالعات انتقال آب دریا به این استان ها آغاز شده و نمی توان در این باره بدون نتایج این مطالعات اظهار نظر کرد.
نهاوندیان ادامه داد: استان خراسان جنوبی دارای کاستی اتصالات راه آهن است. حتا مرکز استان ارتباط راه آهنی با راه آهن سراسری کشور ندارد و یکی از خواست های مردم رفع این مشکل بوده از اینرو پروژه بیرجند به قائنات و مشهد مورد توجه است.
وی گفت: یکی از ارکان توسعه شرق، اتصال راه آهن به زاهدان، بیرجند و ایجاد محور شمال به جنوب کشور است.
این پروژه بسیار سنگین است و مطالعات آن را انجام دادیم و ردیف اعتباری آن را مشخص کردیم اما نکته قابل توجه این است که اتکای صرف به بودجه های دولت صحیح نیست و در سال های اخیر سهم بودجه های عمرانی اندک شده است.
رییس دفتر رییس جمهوری یادآور شد: در بودجه مصوب امسال شاهد افزایش بودجه عمرانی بودیم اما با وجود این رویکرد دولت، این بودجه برای پروژه های بلند مدت جواب نمی دهد و ما غیر از بودجه های دولت، به دنبال بودجه بخش خصوصی هستیم.
نهاوندیان ادامه داد: یک گام ملموس این است که طرح های نیمه کاره دولت به بخش غیر دولتی واگذار شود و آنچه دولت هزینه کرده به عنوان آورده دولت محسوب شود و بخش خصوصی می تواند از این آورده دولت به عنوان گام نخست استفاده کند و اگر بخش خصوصی بقیه بودجه را تامین کند می تواند مالک آن شود.
وی اظهار کرد: طرح های مختلف زیر عنوان وزارتخانه های مختلف مشخص شده و سازمان برنامه می تواند به سرمایه گذاران راهنمایی های لازم را ارائه کند. همچنین وزارتخانه های تابع نیز می توانند این راهنمایی ها را ارائه کرده و از همراهی بخش خصوصی استقبال می کنند.
**بخشودگی مالیاتی
رییس دفتر رییس جمهوری توضیح داد: ما برای بخش محروم، بخشودگی مالیاتی و معافیت مالیاتی در نظر داریم اما نکته مهم احساس از فضای کسب و کار و اطمینان از سرمایه گذاری بلند و به هم نخوردن محاسبات سرمایه گذار است.
نهاوندیان تاکید کرد: استان خراسان جنوبی در بخش صنعت زمینه سرمایه گذاری فوق العاده دارد. مطالعات وزارت صنعت معدن تجارت کرده نشان می دهد در صنایع معدنی مربوط به ذخایر معدنی می توان سود آوری داشت.
وی درباره ضمانت اجرای مصوبات گفت: از فواید سفر و اهداف آن ضمانت اجرای مصوبات، پایش و نظارت بر دستگاه های اجرای برای جامه عمل پوشاندن به اهداف دولت است. برای اینکار قبل از هر سفر جلسات متعددی تشکیل می شود که برخی با حضور رییس جمهوری و برخی با حضور وزرا است. بعد از سفر نیز همه موظف هستند که پیگیری ها انجام شود.
رییس دفتر رییس جمهوری گفت: در گزارش هایی که به ما رسیده در برخی بخش ها پیشرفت ها خوب است. برخی طرح هایی که قرار بود در سال 93 به پایان برسد به پایان رسیده و برخی نیز در سه ماه آینده به اتمام می رسد.
نهاوندیان یادآور شد: در برخی بخش ها از جمله آب رسانی، وزارت نیرو با کمبود اعتبارات روبه رو بوده است. یکی از نتایج نحوه هدفمندی یارانه ها این بود که منابع را از وزارت نیرو تخلیه کرد و وزارت نیرو با کسری منابع بحرانی روبه رو شده بود. در این شرایط این امکان وجود داشت با خاموشی و عدم امکانات برای اداره تسویه خانه ها روبرو شویم.
وی اظهار کرد: سعی کردیم بخشی از بدهی های وزارت نیرو را به پیمانکاران بپردازیم. درباره کاستی ها هم مقرر شده بررسی های لازم انجام و به ما گزارش داده شود.
**نرخ رشد کلان
رییس دفتر رییس جمهوری گفت: رشد، یک مفهوم کلان است؛ یکی از خبرهای خوب سفر به خراسان جنوبی این بود که رییس جمهوری گفت در شش ماه 93، نرخ رشد مثبت را در کلان اقتصاد تجربه کردیم.
نهاوندیان ادامه داد: ما از رکود خارج شدیم؛ رکود به شرایطی گفته می شود که در دو فصل رشد اقتصادی منفی باشد و اگر در دو فصل رشد اقتصادی مثبت باشد از رکود خارج شده ایم.
وی تاکید کرد: بخشی از این رشد مربوط به کارهایی است که در استان ها انجام شده است. در سال 92 و بخصوص 93 بیشترین میزان حضور دولت در پروژه های عمرانی را داشتیم.
به گفته رییس دفتر رییس جمهوری، در بخش نفت و گاز این رشد مشاهده شده و یک درصد از این رشد هم مربوط به صنعت است.
نهاوندیان گفت: بخشی از این جهش نیز مربوط به رفع تحریم ها است. اعلام این رشد در اقتصاد کشور اثر فزاینده دارد که برای برنامه ریزی بنگاه های اقتصادی افق را مشخص می کند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا مردم این رشد را احساس می کنند؟ اظهار کرد: رشد اقتصادی زمانی از سوی مردم احساس می شود که فرد در بخشی فعالیت کند که رشد کرده و افزایش قدرت خرید را احساس کند و یا فرصت شغلی بیشتری ببیند.
رییس دفتر رییس جمهوری یادآور شد: بانک مرکزی برای تعیین میزان رشد اقتصادی، از بخش های مختلف اقتصادی اطلاعات خود را دریافت می کند و آثار گشایش های حاصل از تحریم در صنعت خود را بیشتر نشان می دهد.
نهاوندیان گفت: اعلام این نرخ رشد یک فایده سیاسی خوب برای ما دارد. در شرایط مذاکره 1+5 اقتصاد ایران قدرتمند تر از گذشته ظاهر شده و این در حالی است که تحریم ها کامل برداشته نشده و همچنان برخی افراد، اظهار نظرهایی درباره اقتصاد ایران می کنند.
وی اظهار کرد: مردم ایران اثبات کردند که می توانند اقتصاد مقاومتی را تجلی دهند و این نرخ 4 درصدی رشد می تواند نشان از تحقق بخشی از اقتصاد مقاومتی داشته باشد.