خاتمي يكشنبه شب در نشست گروه بلندپايه سازمان ملل درمورد "اتحاد تمدنها" كه در جزيره مايوركاي اسپانيا و بدون حضور خبرنگاران در حال برگزاري است، گفت: ترس غرب از اسلام درست نيست زيرا تروريسم نه تنها ارتباطي با اسلام ندارد، بلكه مغاير با اصول اين دين الهي صلح طلب و بشردوست است.
وي تصريح كرد: تروريسم پديدهاي است كه مسلمان، مسيحي و يهودي نميشناسد و همگان بايد براي رفع و خشكاندن ريشههاي آن متحد شوند.
رييسجمهوري سابق ايران در ادامه سخنانش، فضيلتهاي فرهنگ و تمدن اسلامي را برشمرد و گفت: دنياي اسلام امروز بيش از گذشته در تيررس حملات غرب قرار دارد.
وي افزود: تمدن غرب، دستاوردهاي بزرگي داشته كه بخش اعظم آن را مديون اسلام است اما به مرور زمان، تفكر غربي به دليل مبتني بودن بر پايه فرد گرايي به جايي رسيده است كه ديگر تمدنها و فرهنگها را باور ندارد.
خاتمي تصريح كرد: محروميتهايي كه غرب براي جهان بوجود آورده، اكنون اين گمان را در برخي جوامع تقويت كرده است كه غربيها غير از خودشان را قبول ندارند و به همين دليل، ديگران را به محروميت كشاندهاند.
رييس موسسه بينالمللي گفت وگوي تمدنها تصريح كرد: بايد بپذيريم كه هيچ تمدني در جهان از تمدنهاي ديگر جدا نيست. از اين رو، بايد از طريق گفتوگو و تبادل نظر با يكديگر، آيينه يكديگر شويم تا عيوب خود را بيابيم.
وي در اين راستا از ابتكار "كوفي عنان" دبيركل سازمان ملل متحد براي تشكيل گروه بلندپايه "اتحاد تمدنها" و حمايت كشورها از آن ستايش كرد.
خاتمي گفت: بايد بدانيم كه اتحاد و ائتلاف تمدنها بدون گفت وگوي تمدنها صورت نميپذيرد و تا زماني كه خشونت، خودخواهي و اعمال زور در جهان وجود دارد، گفت وگو نيز ممكن نيست.
وي در اين زمينه، خواستار آن شد كه گفت وگوي تمدنها و تعليم و تربيت مبتني بر آن، از سطح آموزش و پرورش آغاز شود و اين روحيه در فرهنگ عمومي ترويج گردد.
ارايهكننده ايده گفت وگوي تمدنها به جهان تصريح كرد: زبان گفت وگو، زبان سياست و تجارت نيست و بدون گفت وگو نميتوان بههيچ نوع اتفاق نظري دست يافت.
نشست "اتحاد تمدنها" كه صبح روز يكشنبه با پيام دبيركل سازمان ملل و سخنان نخست وزيران اسپانيا و تركيه گشايش يافت، تا روز سهشنبه به بحث و تبادل نظر درباره رسيدن به طرحي جامع و عملي براي ارايه به سازمان ملل در جهت تحقق نزديكي تمدنها و كاهش خشونت در جهان به كار خود ادامه خواهد داد.
گروه اتحاد تمدنها متشكل از ۱۸تن از صاحبنظران و انديشمندان نقاط مختلف جهان است كه به انتخاب و حكم "كوفي عنان" دبيركل سازمان ملل متحد در آن گردهم آمدهاند.
وظيفه اين گروه، ارايه طرحي كاربردي به سازمان ملل درباره راههاي تقويت نزديكي و همگرايي ميان تمدنها در نيمه دوم سال آينده ميلادي است.
دولت اسپانيا كه يكي از پشتيبانان اصلي اين گروه است، گفته است كه براي تحقق ايده "اتحاد تمدنها"، مبلغ سه ميليون يورو بودجه اختصاص داده است.
اين ايده در شهريورماه سال گذشته از سوي"خوسه لوييس رودريگز زاپاتهرو" نخست وزير سوسياليست اسپانيا ارايه شد و هدف اصلي آن، نزديك كردن تمدنهاي غرب و اسلام به يكديگر است.