کد خبر: ۲۸۲۲۶۹
تاریخ انتشار : ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۵

اختلاف‌های داخلی نباید راهبردهای خارجی ما را تحت تاثیر قرار دهد

دکتر محمدعلی الستی، جامعه‌شناس ارتباطات و استاد دانشگاه به خبرنگار «آفتاب» می‌گوید: «اصولا هر شخص حقیقی یا حقوقی که می خواهد نمایندگی فردی را به عهده بگیرد، باید تا حد مطلوب دارای قدرت اختیار و احساس امنیت خاطر داشته باشد. این قدرت اختیار و احساس امنیت نشات گرفته از اعتماد به نفسی است که موکلش به او می دهد.»
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب- سرویس سیاسی: علی‌رغم کارنامه موفق هیئت مذاکره‌کننده ایرانی، گویا تنش‌ها و جنجال‌های مربوط به مذاکرات هسته‌ای ایران و 6 کشور قدرتمند جهان، برای بهانه‌جوئی طیف خاصی ناکافی بود که پیاده‌روی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با همتای آمریکایی‌اش جان کری را به حواشی پیوند زدند و انتقادات خود را روانه این پیاده‌روی چند‌دقیقه‌ای کردند. به طوری که رئیس‌جمهور در هفتمین جشنواره بین‌المللی فارابی ضمن ابراز نارضایتی خود از این انتقادات گفت: ما در امر سیاست دیپلمات‌های بسیار مجربی را امروز در اختیار داریم و شما می‌بینید که تیم مذاکره‌کننده ما در برابر گروه 1+5 که شش کشور قدرتمند هستند می‌ایستد و حرف سیاسی و حقوقی و فنی می‌زند که این برای کشور ما افتخاری قلمداد می‌شود.

به گزارش آفتاب، روحانی با بیان اینکه معنی انتقاد هو کردن، تهمت و تخریب نیست، افزود: انتقاد یعنی راه را بهتر نشان دادن و به نام انتقاد و حزب و جناح و تخریب کردن ضربه زدن به منافع ملی است. در حالی که جناح ذیل منافع ملی و مصلحت ملی تعریف می‌شود.

بیش از یک دهه از آغاز مذاکرات ایران و غرب بر سر مسئله هسته‌ای می‌گذرد. روندی که در طول این سالها همواره دچار افت‌وخیزهای فراوانی بوده است. در تاریخ 29 مهر 1382 هیئت مذاکره‌کننده ایرانی با ریاست حسن روحانی و کمال خرازی و با همراهی محمدجواد ظریف بر سر میز گفت‌و‌گو با غرب نشستند تا بتوانند به توافقی دست پیدا کنند که برنامه هسته‌ای ایران به حیات خود ادامه دهد. روند پیشرفت مذاکرات مطلوب و مقبول بود اما  با روی‌کارآمدن دولت نهم، این روند دچار رکود شد و به دنبال آن قطعنامه‌هایی از سوی جامعه جهانی علیه ایران صادر شد که کشور را دچار محدودیت‌های مالی و اعتباری متعددی کرد.

پس از روی‌کارآمدن دولت یازدهم، بار دیگر بارقه امید دستیابی به توافق در مذاکرات هسته‌ای و خروج از بحران و تحریم، دو طرف مناقشه را بر سر میز مذاکرات بازگرداند. ورود حسن روحانی در نقش رئیس‌جمهور ایران در شرایطی صورت گرفت که در طول این سال‌ها نه تنها دستاورد قابل ملاحظه‌ای در مذاکرات هسته‌ای حاصل نشد، بلکه اعمال تحریم‌های روزافزون علیه ایران معیشت و اقتصاد کشور را با مشکلات بزرگی روبرو کرده بود.  پس از آن اما محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه دولت یازدهم، توانست به عنوان مذاکره کننده ارشد هئیت ایرانی در نقش خود، هم نظر مثبت مقام معظم رهبری و هم حسن روحانی را تامین کند.

در مقابل جهان از خود چهره‌ای منسجم و متحد نشان دهیم

 در همین راستا دکتر محمدعلی الستی، جامعه‌شناس ارتباطات و استاد دانشگاه به خبرنگار «آفتاب» می‌گوید: «اصولا هر شخص حقیقی یا حقوقی که می خواهد نمایندگی فردی را به عهده بگیرد، باید تا حد مطلوب دارای قدرت اختیار و احساس امنیت خاطر داشته باشد. این قدرت اختیار و احساس امنیت نشات گرفته از اعتماد به نفسی است که موکلش به او می دهد.»

این استاد دانشگاه درباره تاثیر اتحاد و همبستگی داخلی بر پیشبرد مذاکرات هسته‌ای می‌گوید: «طبیعی است کسانی که در چنین موقعیت و شرایط حساسی نمایندگی مردم را بر عهده گرفته‌اند، باید به اندازه کافی از حمایت و پشتیبانی ما برخوردار باشند تا بتوانند از فرصت های پیش آمده و پیش رو نهایت استفاده را برای تامین منافع و مصالح ملی کنند.»

او می‌افزاید: «تحقق و تامین این مصالح امکان‌پذیر نیست، مگر در صورتی که ما به نمایندگان خود اعتماد داشته باشیم و این اعتماد را به آنها انتقال دهیم.»

الستی درباره ضرورت اتحاد ملی در مقابل جامعه جهانی می گوید: « باید توجه داشت که در بسیاری از مواقع اختلاف نظر و سلیقه درون کشور وجود دارد، اما این اختلافات نباید راهبردهای خارجی ما را تحت تاثیر قرار دهد. به این علت که لازم است ما در مقابل جامعه جهانی و در مناسبات دیپلماتیک در مقابل جهان از خود چهره ای منسجم و متحد نشان دهیم.»

وی در همین‌باره می‌افزاید: «درست مانند این اصل دموکراسی که ممکن است افراد به کاندیدهای مختلفی رای بدهند اما در نهایت آن فردی که پیروز انتخابات می‌شود، باید نمایندگی کل جامعه را بر عهده گیرد نه فقط کسانی که به او رای داده‌اند.»

 الستی در پایان خاطرنشان می‌کند: «در مورد اختلاف‌نظرهای داخلی هم باید کار به صورتی پیش‌رود که نماینده یک کشور، گویی زبان کل مردم کشورش است و همه کشور یکپارچه همان موضع و پیامی را دارند که آن نماینده اعلام و اتخاذ می‌کند.» 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین