آفتابنیوز : آفتاب: دکتر سید ضياء هاشمي ظهر امروز در آئين افتتاحيه اتاق فكر خراسان رضوي، با بيان اينكه دانشگاههاي استان خراسان نقش مهمي در این نقطه استراتژيك كشور بازي ميكنند، گفت: بر تارك اين دانشگاهها، دانشگاه فردوسي ميدرخشد كه در راس آن نيز شخصيتهاي فرهيخته و بزرگي حضور دارند.
به گزارش آفتاب به نقل از ایسنا، هاشمي با بیان اینکه امام جمعه مشهد در گفتگويي به من گفت امروز دغدغه كمتري از دانشگاه داريم چرا كه بهتر از گذشته مديريت ميشود، عنوان كرد: اگر شخصي مانند دكتر كافي در راس رياست اين دانشگاه حضور دارد پس اتفاقات پیرامون اين دانشگاه براي چيست؟ اگر يكي از بهترين مديران فرهنگي كشور و دارای سابقه زياد در 8 سال دفاع مقدس و خلاقيت در مديريت فرهنگي در اين دانشگاه فعاليت ميكند، چرا به آن تعرض ميشود؟
معاون فرهنگي و اجتماعی وزارت علوم با ابراز اميدواري اين اتفاق ديگر تكرار نشود، تصريح كرد: توقع داريم كه مجريان قانون نيز پاسخگوي قانون باشند، من اين حق را براي دانشگاه و مدافعان آن جاري ميدانم كه اقامه دعوا كنند و در مقابل رفتار سبك و نسنجيده اعاده حيثيت نمايند زیرا که عقلانيت حاكم بر دانشگاه اجازه چنين رفتارهايي را نميدهد.
هاشمي با بيان اينكه وقتي احساسات مردم جريحهدار شود و رخداد تلخي روي دهد همه متضرر خواهيم شد، گفت: عقلانيت و تدبیر ايجاب ميكند كه همه مراقب رفتار خود بوده و رفتاري نسنجيده ولو در چارچوب قانون نداشته باشند.
وي با بیان اینکه آمدهام دست دكتر يوسفي و دكتر كافي را ببوسم، خاطر نشان كرد: من به نمايندگي از وزارت علوم به حضور دكتر يوسفي و دكتر كافي در اين دانشگاه افتخار ميكنم اين دانشمندان به ما افتخار همكاري دادند، ما در محضر دكتر كافي از دكتر يوسفي خواهش كرديم كه معاونت فرهنگي دانشگاه را بپذيرد و همانگونه كه در جبهههاي جنگ فداكارانه خدمت كرد امروز هم در مقابله با جنگ نرم در سنگر دانشگاه پذيراي اين مسئوليت باشد.
معاون فرهنگي و اجتماعی وزارت علوم ادامه داد: همانطور كه يك دانشجو افسر جنگ نرم است، مديران ارشد دانشگاه فرمانده اين جنگ به شمار ميآيند.
هاشمي تصريح كرد: من از استاندار خراسان رضوي و معاونان وي و همين طور تمام كساني كه براي جلوگيري از تكرار اين اتفاق تلاش كردند تشكر ميكنم، از امام جمعه مشهد نيز سپاسگزاريم كه به مسئله وارد شد و مانع از تداوم اين عارضه در تعامل بين دانشگاه و قوه قضائيه شد.
وي با اشاره به وظايف نهادهاي نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه اظهار كرد: از نهاد مقام معظم رهبري نيز توقع داريم تا در تعامل بين دانشگاه و مقام معظم رهبري نقشي پررنگتر ايفا كند.
هاشمي با بيان اينكه ما اهل قانونگرايي هستيم و در مقابل آن سر خم ميكنيم، عنوان كرد: اما توقع اين است كه مجريان قانون نيز در مقابل آن سر خم كرده و در دادگاههاي مربوطه پاسخگو باشند.
معاون فرهنگي و اجتماعی وزارت علوم افزود: علاوه بر اين بايد به افكار عمومي نيز پاسخگو بود، در استفاده از چارچوبها و اهداف قانوني بايد روح قانون نيز مد نظر باشد. من گواهي ميدهم كه قوه قضائيه به حفظ احترام دانشگاه پايبند است.
وي با بيان اينكه اگرچه اين اقدامات برخي حساسيتها را در دانشگاهها به وجود ميآورد، تصريح كرد: اما خوشحاليم كه دانشجويان ما به بلوغ رسيده و در چارچوب اخلاق، عقلانيت و ادب اظهار نظر ميكنند؛ اين تنها راه پيشرفت و توسعه سياسي اجتماعي است.
هاشمي با اشاره به كاركردهاي ايجاد اتاق فكر در استانها، خاطر نشان كرد: اتاق فكر استان ميتواندرخدادهاي اخير را مورد بحث قرار دهد، امروز ما در حوزه موسيقي دچار ابهام هستيم از نگاه امام راحل و مقام معظم رهبري به طور قطع موسيقي حرام نيست مگر اينكه حاوي لهو و لعب باشد كه چنين چيزي با دانشگاه نسبتي ندارد.
وي اضافه كرد: سوال ديگر اين است كه آيا موسيقي با حفظ حريم رضوي تعارض دارد؟ بايد پرسيد حوزه و حريم حرم مطهر كجاست؟ آيا تنها حفظ حريم حرم واجب است؟ حرمت يك مومن نيز به اندازه حرمت كعبه ارزشمند است، مگر ميشود نسبت به حرمت مومن بيتفاوت بود؟ مگر ميشود حفظ آن واجب نباشد؟
هاشمي گفتگو را راهحل حفظ حرمتها در جامعه دانست و افزود: پيشنهاد ميكنم اتاق فكر استان در اين حوزه نيز وارد شود تا اين مسائل در مشهد حل شود.
معاون فرهنگي و اجتماعی وزارت علوم تاكيد كرد: ما نياز به جريان آزادانديشي داريم كه متولي آن بر مبناي سخنان مقام معظم رهبري كرسيهاي آزادانديشي است؛ متاسفانه برخي برنميتابند كه گفتگوهايي كه در رسانه و نماز جمعه مطرح ميشود در دانشگاه هم مطرح شود در حالي كه دانشگاه مركز گفتگوست و به طريق اولي بايد سخن بگويد.
وي اضافه كرد: پيشنهاد من به اتاق فكر استان اين است كه هم استادان و هم گروههاي مختلف دانشجو را به طور جدي به بدنه خود وارد كند و به جاي مشاجره از گفتگوي آزادانديشانه بهرهمند شود، مطمئنا اگر به گفتگو التزام داشته باشيم نيازي به قوه قهريه و پليس نخواهد بود.
هاشمي در بخش ديگري از سخنان خود تشكيل اتاق فكر را اقدامي خلاقانه و بينظير از سوي مركز تحقيقات استراتژيك دانست و عنوان كرد: نقشآفريني دانشگاه در اجتماع يك ضرورت است كه متاسفانه ما در آن ضعف داريم و اتاق فكر ميتواند اين ضعف را پوشش دهد.
وي افزود: توقع ما اين است كه اتاق فكر استان مسئوليت اجتماعي دانشگاه را تحقق بخشد چرا كه دانشگاه رسالتي اجتماعي نيز بر دوش دارد و صرف پرداختن به مسائل آموزشي تنها وظيفه آن نيست.
معاون فرهنگي و اجتماعی وزارت علوم با بيان اينكه امروز جامعه و دانشگاه از بخشي از سرمايههاي خود بهرهمند نميشوند، اظهار كرد: يكي از وظايف ما در وزارت علوم اين است كه بين جامعه و دانشگاه ارتباط ايجاد كنيم، هدف و خروجي اين اقدام با عنوان عموميسازي علم شناخته ميشود. در حقيقت بايد توليد علم در جامعه تسري يافته و اشاعه آن از طريق عموميسازي به عنوان يك كار تشكيلاتي در وزارتخانه دنبال شود.
هاشمي تاكيد كرد: بن و ريشه تفكر دانشگاه پيوند با جامعه است، اگر اين اتفاق رخ دهد دانشگاه مشروعيت خود را در جامعه بازخواهد يافت به همين جهت اين پيوند ارگانيك بايد ادامه يابد.
وي با اشاره به نقش اتاق فكر به عنوان حافظ مرجعيت علمي دانشگاه در جامعه، خاطر نشان كرد: برخي از دستاندركاران اعتقاد دارند كه دانشگاه تنها ميتواند نظريهپردازي كند اما اين نهاد ميتواند در بسياري از سياستگذاريها مشاركت جسته و امروز نيز جاي خالي آن در بسياري از مجموعهها احساس ميشود.
معاون فرهنگي و اجتماعی وزارت علوم خاطر نشان كرد: پيش از اين نيز جاي خالي اتاقهاي فكر احساس ميشد، اين اتاق وظيفه دارد به مسائل دقيق پرداخته و واقعيات را مورد توجه قرار دهد، تشكیل اتاقهاي فكر در حقيقت پاسخي به نياز جامعه و دانشگاه براي برقراري ارتباط بين يكديگر است.
هاشمي ادامه داد: اتاق فكر پيوندي بين سه ضلع دانشگاه، جامعه و مديريت كشور است.
وي عنوان كرد: البته ما مدعي اين نيستيم كه دانشگاه تنها تعيين كننده مقدرات كشور باشد و علم منحصر به اين نهاد است. در حقيقت دانشگاه بستر نقشآفريني عموم نخبگان بوده و نخبه كسي است كه ايده برتري دارد و بتواند آن را ارائه دهد.
هاشمي با اشاره به تنوع جغرافيايي كشور اظهار كرد: اقتضائات هر منطقه با ساير مناطق متفاوت است بنابراين اتاقها در همه استانها ميتوانند بر مبناي اين اقتضائات تصميمگيري نمايند. در مجموع اتاق فكر بر اساس اين اصل كه علم در جريان تحولات جامعه نقشآفرين است، شكل گرفته است بنابراين ما نميتوانيم در يك كانون مركزي تصميمگيري كنيم.
معاون فرهنگي و اجتماعی وزارت علوم با بيان اينكه دانشگاه نيز بدون پيوند به دولتمردان نميتواند موفق باشد، گفت: دولتمردان هم نياز به اتكا به دانشگاه دارند، اگر دانشگاه در خدمت دولت باشد رشد ميكند چرا كه جامعه پويا نيازمند دانشگاهي بالنده است كه در آن سوالات عرضه شده و الزام به پاسخگويي نيز وجود دارد.
وي با طرح اين پرسش كه چرا امروز دانشگاه از شان و جايگاهي درخور برخوردار نيست، عنوان كرد: چرا دانشگاه مورد بيمهري قرار ميگيرد و پنجه بر چهره آن انداخته ميشود، اين مسئله جز اين نيست كه دانشگاه ارزشي ندارد و برخي نيز گمان ميكنند بدون علم ميتوانند كار خود را پيش برند.
ضياء هاشمي تاكيد كرد: قدرت و ثروت بدون آگاهي نميتواند ما را به سرمنزل مقصود برساند.