آفتابنیوز : 
اوپكيها وقتي راهي اصفهان شدند كه در اين آشفته بازار بيش از هر مصرفكنندهاي يانكيها تصميم نهايي نشست زاينده رود را انتظار ميكشيدند. بسيار پيش از اين سربازان نفتي ايالات متحده از اوپك با عنوان تنها نهادي ياد ميكردند كه ميتواند با افزايش سقف توليد خود روزهاي خوش را دوباره به بازارهاي جهاني نفت هديه كند و برهمين اساس با ذرهبيني ردهپاي مردان نفتي خاورميانه را دنبال ميكردند. آنها حتي با ايستادن در بلندترين نقطه بازار جهاني نفت برخي ازاعضاي اوپك و ديگر توليدكنندگان غيراوپكي را در سيبل ديالوگهاي تند خود قرار ميدادند تا شايد از كنار اين خط و نشانها، شيرهاي نفتي با فشار بيشتري مسير رشد اقتصادي مصرفكنندگان غربي را هموار كند.
اين در واقع همان بازي قديمي نفت است. پوكري كه در آن هرگاه قيمتها فاصله زيادي از خواست مصرفكنندگان ميگيرند، يانكيها با شتاب جنگ زرگري خود را در قلب بازارهاي جهاني نفت به راه مياندازند و همواره نيز نشان دادهاند كه ميتوانند پيچ بزرگي را برتن مسير اوپك گره بزنند.
البته اين پيروزي نفتي بدون شك تنها با كمك همپيمانان سربازان نفتي ايالات متحده در گرداگرد ميز اوپك حاصل شده است. اين بار نيز، نصف جهان شاهد آن بود كه چگونه برخي از اعضاي اوپك با در بوق كردن افزايش توليد نفت پا در ركابي كرده بودند كه تنها در جهت حفظ منافع نفتي يانكيها ميچرخد. اين يك واقعيت است و حالا ديگر تمام كارشناسان جهاني از سايه بزرگ ايالات متحده سخن ميگويند كه حتي برفراز يكصدوسيوپنجمين اجلاس آن در اصفهان نيز چرخ ميزد.
حتي اگر علي النعيمي – وزير عربستان – با عصبانيت به خبرنگار بيبيسي بگويد كه چنين نظراتي مزخرف و برخلاف واقعيت است بازهم بسياري با قاطعيت از همراهي برخي مردان اوپك با درخواستهاي نفتي ايالات متحده سخن ميگويند. خواستي كه اينبار النعيمي آن را در شيپور كرد و درست هنگامي كه براي نخستينبار وارد لابي هتل عباسي اصفهان شد پيشنهاد او 500 هزار بشكه نفت اوپك را در سبد خبرنگاران گذاشت: افزايشي كه بسيار قبل از اجلاس اوپك آمريكا با جديت از آن دفاع ميكرد و اوپك را براي كاهش قيمتهاي جهاني مجبور به اجراي آن ميدانست.
به هرحال به نظرميرسد بايد اين موضوع را فراموش كرد كه اصليترين دليل گراني نفت در مرحله نخست خانوارهاي نظامي آمريكا در خاورميانه و در مرحله بعد نيز سرما و كمبود امكانات صنعتي توليد نفت در ميان كشورهاي توليدكننده اين طلاي سياه است.
چون امروز سربازان نفتي ايالات متحده فقط توليد اوپك و مقاومت برخي ديگر از اعضاي اين سازمان را دليل سكته منحنيهاي قيمت نفت ميدانند، ادعايي كه شيخنشينهاي اوپكي نيز آن را پذيرفتهاند. تا حدي كه 24 ساعت قبل از اعلام تصميمنهايي نشست اصفهان، شبكه خبري بلومبرگ تنها واحد اطلاعرساني بود كه از افزايش حتمي 500 هزار بشكه نفت در سقف توليد نهايي اوپك خبر داد.
واقعهاي كه در آخرين روز اجلاس زاينده رود «شيخ احمد فهدالصباح» - وزير نفت اوپك و رئيس كنفرانس اوپك – از آن سخن ميگويد و با خندهاي بر چهره روبروي خبرنگاران ميايستد و تصريح ميكند: «اوپك توليد خود را به زودي 500 هزار بشكه افزايش ميدهد و اگر قيمتها كاهش نيافت با تصميم دبيركل اوپك 500 هزار بشكه ديگر تا ماه مي دوباره افزايش مييابد.»
جالب اينجاست كه وزير نفت اوپك از نزديكان شبكه خبري «بلومبرگ» است. جايي كه پيش از هر تصميمي در اصفهان ميدانست كه اوپك اين ميزان افزايش را به خروجي خود اضافه خواهد كرد.
عربستان در اصفهان شايد تنها كشوري بود كه در كنار كويت از هرچه زودتر اجرا شدن تصميم افزايش 500 هزار بشكه نفت به سقف توليد اوپك دفاع ميكرد. اقدامي كه در مقابل «بيژن نامدار زنگنه» وزير نفت ايران از آن باعنوان واقعهاي اقتصادي اما تلخ ياد ميكرد كه اجراي عجولانه آن ميتواند گره در كار اوپك ايجاد كند.
وزير نفت ايران معتقد است كه نگراني اصلي مصرفكنندگان تازه از سال 2006 آغاز ميشود. سالي كه برخي از رسانههاي غربي به نقل از كارشناسان نفتي از آن باعنوان سال انفجار دوباره نرخ طلاي سياه ياد ميكنند.
البته تا به اينجاي كار سعوديها به سهم خود نقشهاي را نيز براي برطرف ساختن اين نگراني طراحي كردهاند. وزير نفت عربستان در كنار زاينده رود اين وعده را نيز به مصرفكنندگان جهاني داد كه شيخنشينيهاي سعودي با افزايش توليد روزانه خود از 11 ميليون بشكه به 5/12 ميليون بشكه (طي سالهاي 2006 تا 2009) در جهت آرام كردن ميدان نفتي در بيرون از مرزهاي خاورميانه كوشش خواهند كرد. با اين وجود هنوز هم ترس، سيماي شاخصهاي نفتي را مخدوش كرده است. آنقدر كه روزگذشته «رود ريگوراتو» - رئيس صندوق بينالملل پول – نيز با تأييد اين واقعه از گران شدن دائمي نرخ نفت تا 2 سال آينده خبر داد. اين پيشبيني هرچند كه توانست براي بار ديگر كام مصرفكنندگان عمده نفت را تلخ كند اما به باور رويتر عليرغم كاهش يك درصدي قيمتهاي جهاني طي دو روز گذشته ميتواند واقعيترين پيشگويي از آينده نفت روي ميز بازار جهاني باشد.
اجلاس اوپك تا اينجاي كار تنها يك درصد قيمت را به عقب رانده است. نوساني كه «بلرمبرگ» - رسانه وابسته به شيخنشينيهاي كويتي – بيش از هر واحد خبري ديگري آن را در بوق كرده است. به نظر ميرسد اين كاهش قيمت چيزي بيشتر از نوسانهاي كوچك طي چندماه گذشته نباشد. نوساناتي كه همواره كاهشهاي نيم و يك درصدي را در مقابل افزايشهاي چند درصدي به نمايش گذاشتهاند.
بازهم نفت گران ميشود. اين آخرين پيامي است كه بعداز نشست زاينده رود در گوش بازار جهاني نفت جا خوش كرده است هرچند كه يانكيها نميخواهند شنونده چنين پيشبينيهايي باشند. اما اين يك واقعيت است. پوكر نفت همچنان روي ميز بازارهاي جهاني ادامه مييابد.