آفتابنیوز : محمدولی روزبهان در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای در سال گذشته با 50 درصد افزایش و در اختیار قرار دادن حدود 100 میلیارد تومان اعتبار به گونه ای پیش رفت که تا پایان آبان ماه همه چایکاران تمام مطالبات خود را از دولت دریافت کردند و این برای نخستین بار بود که چایکاران در این مدت زمان کوتاه بهای محصولشان را دریافت کردند.
وی افزود: نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای برای سال جاری نیز با 21 درصد افزایش مواجه شد؛ به گونهای که هر کیلوگرم چای درجه یک 2180 تومان و هر کیلوگرم چای درجه دو 1210 تومان از سوی دولت خریداری می شود.
اعتبار 25 میلیارد تومانی برای تسهیلات بهزراعی
رییس سازمان چای اعلام کرد: یکی دیگر از اقداماتی که دولت برای چایکاران انجام داد تامین اعتبار و پرداخت تسهیلات بهزراعی بود که حداقل طی 10 سال اخیر هیچ تسهیلاتی برای اجرای عملیات بهزراعی به چایکاران پرداخت نشده بود اما در سال گذشته اعتباری بالغ بر 25 میلیارد تومان برای انجام این کار در نظر گرفته شده بود و به هر چایکاری که هرس کفبر در باغ خود انجام داده بود پنج میلیون تومان به ازای هر هکتاری و به هر چایکاری که هرس کمربر انجام داده بود دو و نیم میلیون تومان به عنوان تسهیلات بهزراعی داده شد.
روزبهان ادامه داد: این تسهیلات به گونه ای است که دو سال اول آن تنفس دارد و پس از دو سال مهلت بازپرداخت سه ساله برای چایکاران قائل شده است.
وی با بیان اینکه این تسهیلات در 27 اسفند ماه به حساب بیش از 7000 چایکار و متقاضی که عملیات به زراعی را در باغ خود اجرا کردهاند واریز شده است، گفت: در سال گذشته حدود 2600 هکتار از باغات چای تحت عملیات بهزراعی (هرس کف بر و کمربر) قرار گرفته و حدود 10 هزار هکتار دیگر نیز از باغات سر هرس شدهاند.
تشکیل صندوق حمایت از صنعت چای
رییس سازمان چای اظهار کرد: برای نخستین بار در تاریخ صنعت چای صندوق حمایت از توسعه صنعت چای کشور در بیست و پنجم اسفند ماه سال گذشته با مشارکت 25 هزار و 500 چایکار و 13 نفر کارخانهدار تشکیل شد.
روزبهان افزود: تشکیل این صندوق که 51 درصد سهام آن متعلق به بخش خصوصی و 49 درصد آن به دولت اختصاص دارد با اعتبار اولیه 8.6 میلیارد تومان صورت گرفت که البته هم اکنون اعتباری بالغ بر 32 میلیارد تومان در صندوق آماده ارائه تسهیلات به چایکاران است.
وی ادامه داد: اعتبار این صندوق تا پایان سال جاری به 70 میلیارد تومان می رسد و وامهای مورد نیاز چایکاران با بهره یک تا چهار درصد در اختیار آنها قرار میگیرد.
افزایش بیش از 50 درصدی تولید چای در سال جاری
رییس سازمان چای خاطرنشان کرد: در سال گذشته از مجموع 25 هزار هکتار باغ چای در دو استان شمالی گیلان و مازندران 18 هزار هکتار آن مورد بهره برداری قرار گرفت که امسال به نظر می رسد 10 درصد به این سطح اضافه شود و با توجه به شرایط اقلیمی پیش بینی می شود حدود 100 هزار تن برگ سبز چای از این باغات برداشته شود.
روزبهان با بیان اینکه رسیدن به تولید 100 هزار تنی برگ سبز چای افزایش حدود 50 درصدی را در تولید این محصول نشان می دهد، گفت: در سال گذشته نیز تصور می شد 100 هزار تن برگ سبز چای برداشت شود اما به دلیل خشکسالی و سوختگی باغات چای میزان تولید این محصول در سال گذشته به 65 هزار تن کاهش یافت.
وی اعلام کرد: از مجموع 100 هزار تن برگ سبز چای برداشت شده حدود 22 هزار تن چای خشک تولید می شود و به واردات 80 هزار تن چای خارجی نیاز داریم که البته واردات آن در راستای حمایت از تولید و چایکاران داخلی کنترل می شود.