کد خبر: ۲۹۶۴۲۶
تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۵
رفتارهای سیاسی و سلیقه‌ای، بلای جان سینما

نامشخص‌بودن دلیل تحریم فیلم" قصه‌ها "از سوی حوزه هنری

سوال اینجاست فیلم‌هایی تحریمی کدام خط قرمز را زیر پا گذاشته‌اند و اگر این فیلم‌ها با عفت عمومی منافات داشته‌اند چگونه توانسته‌اند از وزارت فرهنگ و ارشاد مجوز ساخت و نمایش بگیرند؟ سوالاتی که پاسخ آن هنوز مشخص نیست.
آفتاب‌‌نیوز :
سرویس فرهنگی- مسئولان حوزه هنری اعلام کردند که فیلم قصه‌ها  ساخته رخشان بنی اعتماد و فیلم خانه دختر را در سینماهای خود اکران نمی‌کنند. موضعی که با وجود رفتارهای گروه‌های مخالف سیاست‌های فرهنگی دولت قابل حدس و پیش‌بینی بود. حوزه هنری بهار سال 91 اعلام کرد که فیلم‌های غیرارزشی، مسئله‌دار و فیلم‌هایی که از خطوط قرمز رد شده‌اند را مطابق تشخیص کارشناسان خود نمایش نخواهد داد. به گفته او، «فیلم‌های مسئله‌دار به آن دسته از فیلم‌هایی اطلاق می‌شوند که در مسائل اخلاقی و عفت عمومی از خطوط قرمز تجاوز می‌کنند». 

به گزارش آفتاب، تحریم‌ها با سرباززدن از نمایش گشت ارشاد و زندگی خصوصی پیش از توقیف‌شدنشان آغاز شد. با وجود انتقادات فراوان جامعه هنری من مادرهستم، خرس، برف روی کاج‌ها، بی خود و بی جهت و پذیرایی ساده  بر پرده سینماهای حوزه نمایش داده نشدند. اما سوال اینجاست فیلم‌هایی تحریمی کدام خط قرمز را زیر پا گذاشته‌اند و اگر این فیلم‌ها با عفت عمومی منافات داشته‌اند چگونه توانسته‌اند از وزارت فرهنگ و ارشاد مجوز ساخت و نمایش بگیرند؟ سوالاتی که  پاسخ آن هنوز مشخص نیست زیرا مسئولان حوزه هنری با وجود تماس‌های مکرر خبرنگار آفتاب اعلام کردند پاسخی برای این پرسش‌ها نداشته و مایلند در این زمینه سکوت اختیار کنند!
 
خط قرمزهای سلیقه‌ای و رفتارهای فراقانونی

 شاید آن‌چه که ماهیت این تحریم‌ها را بیشتر مشخص می کند خط قرمزهای سلیقه‌ای و رفتارهای جناحی در مقابل فیلم‌هاست‌. شواهد نشان می‌دهد خط قرمز حوزه هنری و گروه‌های تندور چیزی فراتر از قوانین رسمی و اعلام شده کشور است‌.  خط قرمزی که ابتدا بر تولید فیلم‌های اجتماعی خط بطلان می‌کشد و وجود آنان را برنمی‌تابد. در این نگرش  فیلم‌هایی مانند قصه‌های بنی اعتماد، خانه دختر و عصبانی نیستم و حتی خرس خسرو معصومی که از زاویه اجتماعی به پدیده جنگ نگریسته است، مذموم و مضرر اخلاق و فرهنگ عمومی هستند. واژه کلی سیاه‌نمایی از وضع موجود درحالی به این فیلم‌ها اطلاق می‌شود که اساسا وظیفه و رسالت سینمایی اجتماعی در تمام دنیا بیان ناگفته‌های رنج‌های مردم است. ژانر سینمایی که  علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد و رئیس سازمان سینمایی‌اش بارها فواید ذاتی آن را یادآوری کرده‌اند. این موضع یک‌سویه و جناحی در سال‌های گذشته همیشه مورد انتقاد سینماگران نیز بوده است. اصغر فرهادی سینماگر برجسته  اخیرا  همانند بسیاری از هنرمندان دیگر از نوع نگاه به فیلم‌های اجتماعی انتقاد کرد. برنده جایزه اسکار با اشاره به فیلم" قصه‌ها "فواید این ژانر سینمایی را برشمرده و تاکید کرد زمان چون فیلم را دیده بودم و حرف و حدیث‌هایی که در ایران گفته می‌شد را هم شنیده بودم، مخصوصا کلمه "سیاه‌نمایی" را که خیلی از آن استفاده می‌شد و البته آن را بهانه‌ای می‌دانستم برای رفع مسئولیت عده‌ای، خیلی دوست داشتم بدانم این داوران غیرایرانی بعد از دیدن فیلم چه واکنشی نشان می‌دهند.فرهادی در این‌باره اضافه کرد: پس از پایان فیلم داور لهستانی که بازیگر هم بود گفت، «من خیلی دوست دارم به کشور شما سفر کنم» و این برای من جالب بود که او بعد از دیدن فیلم ترغیب به سفر به ایران شده است.
  
تقابل حوزه هنری با وزارت ارشاد
 
با وجود نقدها و استدلال‌های حرفه‌ای  هنرمندان و رسانه‌ها، رفتارهای سلیقه‌ای و جناحی حوزه هنری ظاهرا تقابل با ارشاد دولت یازدهم در حوزه سینما همچنان هدف نانوشته‌ای است که از سوی مسئولان حوزه و همفکرانش دنبال می‌شود. با اینکه دولت یازدهم با دیجیتال‌سازی سینمایی حوزه هنری در راستای بهبود سالن‌های حوزه گام برداشته و مسئولان این وزارتخانه نیز بر تعامل نهادهای فرهنگی با یکدیگر تاکید کرده‌اند اما این اقدامات تاکنون بی‌نتیجه مانده است. در میان اقدامات و موضع محکم  سینماگران که با تحریم سینماهای حوزه هنری توسط دفاتر بخش خصوصی که در سال های قبل همراه شد، در تصمیمات حوزه هنری تاثیری نگذاشته است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین