کد خبر: ۳۰۱۳۹۳
تعداد نظرات: ۱۶ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۲

برای اولین بار از سوی عضو تیم مذاکره‌کننده کشورمان صورت گرفت؛ روایتی از روز توافق ژنو

یک عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان در صفحه اینستاگرام خود به مرور اتفاقات و خاطرات آخرین روز مذاکرات ایران و 1+5 در وین که به توافق ژنو در روز سوم آذر 1392 منجر شد، پرداخت.
آفتاب‌‌نیوز :
متن کامل یادداشت حمید بعیدی‌نژاد بدین شرح است: "آن روز یکی از روزهای طولانی مذاکرات ما بود، روزی که خیلی زود از خواب بلند شده بودیم و بدون توقف تا آن ساعت یعنی دو و نیم صبح آن روز بیدار بودیم. یکسره جلسات و رفت و آمد و گفت‌وگوها ادامه داشت. بله بامداد ٢٤ نوامبر ٢٠١٣ مطابق با سوم آذرماه ١٣٩٢ در ژنو. از به خصوص غروب آن روز مذاکرات وارد مرحله نهایی شده بود، چون بعد از سه ماه مذاکره فشرده حالا اختلافات به تعداد انگشتان یک دست محدود شده بود. غروب جلسه وزیران ایران و 1+5 برگزار شد که توافقی به دست نیامد و بعد از آن وزیران بعضی تک تک و بعضی مثل وزیران چین و روسیه دو تایی به دیدن دکتر ظریف آمدند و توصیه کردند که در این مرحله آخر ایشان به فرمول‌های پیشنهادی طرف 1+5 رضایت بدهند. آن لحظه عقربه‌های ساعت 2:40 صبح را نشان می‌داد و آمریکایی‌ها نیز از مواضع خود کوتاه نمی‌آمدند. حالا اختلافات به دو عبارت کوتاه در یک جمله مهم محدود شده بود که ناظر بر مهمترین بحث یعنی شناسایی روشن غنی‌سازی برای کشورمان از سوی همه اعضای 1+5 مربوط می‌شد، کاری که به خاطر آن کشورمان مورد بیشترین فشار و محدودیت قرار گرفته و شش قطعنامه تحریم توسط شورای امنیت و کلی مقررات تحریم یک‌جانبه توسط آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ما تصویب شده بود. اما هیچ چیز قابل پیش‌بینی نبود و به خاطر اهمیتی که موضوع برای هر دو طرف داشت راه‌حل آن هنوز هم بسیار مشکل به نظر می‌رسید.

اما گفت‌وگوها در راهروها ادامه داشت و آقای عراقچی و روانچی کماکان با برخی از معاونین سیاسی و از جمله خانم شرمن در تماس بودند. از خانم اشتون دیگر کاری ساخته نبود و او منتظر آخرین تماس‌های سیاسی بود. رد و بدل کردن آخرین نتایج مذاکرات و مشورت‌ها با دکتر ظریف ادامه داشت که تلفن موبایل یکی از دوستان زنگ زد. ویلیام برنز قائم مقام کری بود. او که مشخص بود در همان اتاق کری می‌باشد، خواهش کرد که پیشنهاد جدیدی از سوی آقای کری به دکتر ظریف منتقل شود. آن پیشنهاد آغاز یکسری بحث‌های جدید از پشت تلفن گردید که حول و حوش عبارت‌بندی‌های مختلفی برای حل مشکل همان بند خیلی مهم بود. نفس‌ها در سینه حبس بود و دکتر ظریف با قاطعیت جمله‌بندی‌های جدیدی را روی متن توافق می‌نوشت و آنها را بالا و پایین می‌کرد. یک‌باره برنز پای تلفن گفت که اگر این جمله آخری بتواند به نحو دیگری نوشته شود ما هم مبنای آن‌را می‌توانیم بپذیریم. این صحبت برنز هیجان جدیدی بین همه ایجاد کرد، چشم‌انداز امید به تفاهم حالا برای همه نمایان شد. در این فضا عبارتی که محور مشخص مذاکرات بود و چندین بار تغییر کرده بود با کم و زیاد کردن مختصری کامل شد و متن مورد توافق قرار گرفت.

باور نکردنی بود. هیجان در اتاق به اوج رسید. برق شادمانی در چشم‌ها پرتو افکن و لبخند رضایت بر صورت همگان نمایان شد.

با توافق دو طرف عمده یعنی ایران و آمریکا در خصوص موضوع، چند دقیقه نگذشت که خبر حصول توافق تمام هتل در ژنو را به حرکت و هیجان درآورد و هنوز لحظاتی نگذشته بود که شبکه‌های عمده خبری جهان برنامه‌های خود را قطع و این خبر خیلی فوری روی تمامی آنتن‌های خبری مخابره شد که بر اساس اخبار رسیده ایران و کشورهای 1+5 بر روی متن تفاهم ژنو توافق کرده‌اند و جلسه رسمی وزرای خارجه برای تایید نهایی متن تا لحظاتی دیگر در مقر سازمان ملل متحد در ژنو برگزار می‌گردد. از همکاران تشریفات خبر آوردند که جلسه مشترک وزرا و خانم اشتون ساعت 3:45 بامداد یعنی حدود نیم ساعت دیگر در سازمان ملل برگزار خواهد شد. همه برای آماده شدن سریع از اتاق دکتر ظریف خارج شدیم تا آماده شویم. حدود نیم ساعت بعد همه از هتل به سمت سازمان ملل حرکت کردیم. خیابان‌ها در نیمه شب کاملا خلوت بود و کسی در خیابان دیده نمی‌شد. کارمندان حفاظتی و روابط عمومی سازمان ملل که نیمه شب از خواب بلند شده بودند سریعا سر پست‌هایشان حاضر شده بودند. خیابان‌های تاریک شهر و سپس محوطه کاملا خلوت سازمان ملل را سریع پشت سر گذاشتیم. آنچه من در آن لحظه در تصور خود مرور می‌کردم آن بود که با توجه به دیر وقت بودن زمان برگزاری جلسه مطبوعاتی و آن‌که حالا دیگر ساعت ٤ صبح شده بود، احتمالا از آن ‌طرف خانم اشتون و معاونان سیاسی کشورهای 1+5 در جلسه شرکت می‌کنند. اما وقتی همگی وارد جلسه شدیم واقعا مبهوت شدم. صحنه‌ای که هیچ‌گاه با آن حال و هوا فراموشش نخواهم کرد. بله تمامی وزرای امور خارجه شش کشور به اضافه خانم اشتون همگی کاملا آماده در جلسه نشسته بودند. واقعا خشکم زد. ساعت چهار صبح وقتی هیچکس حاضر نیست از خوابش بگذرد، وزیران خارجه شش قدرت جهانی در جلسه‌ای که قرار نبود بحثی هم صورت بگیره و فقط اعلام رسمی تفاهم و یک مصاحبه مطبوعاتی مشترک بین خانم اشتون و دکتر ظریف بود، همه عمد داشتند که باشند و حضور رسمی کشورشان در این سطح بالای سیاسی را به دنیا اعلام کنند. چند لحظه‌ای نگذشته بود که با تکمیل شدن حضور همه وزرا مسئول رسانه‌ای جلسه اعلام کرد چون اعلام ناگهانی توافق باعث شده است که امکان آمادگی از پیش همه خبرنگاران با تجهیزات لازم خود در جلسه فراهم نشود، حدود نیم ساعتی طول می‌کشد تا این ترتیبات به طول انجامد و لذا ضمن عذرخواهی همه را دعوت به صبر و حوصله کرد. این نیم ساعت به نقل حرف و حدیث‌های دوجانبه و چندجانبه خاطرات سپری شد تا خبرنگاران حاضر شدند.

با آمدن خبرنگاران عکس و فیلمبرداری آغاز و بعد هم مصاحبه مطبوعاتی و بعد هم دست دادن وزرا با یکدیگر انجام گرفت. لحظات عجیبی بود که باور آن سه ماه پیش از آن امکان نداشت، ولی این تفاهم نشان داد که با تلاش و درک متقابل می‌توان روند امور را اصلاح کرد. همه این روز را واقعه‌ای مهم دانستند. روزی که ایران با تعهد و اعلام صریح محکومیت سلاح هسته‌ای و توقف روند تولید سوخت بیست درصد که نیازی به آن نداشت و برخی شفافیت‌ها، حقوق هسته‌ای خود به ویژه تداوم غنی‌سازی را تثبیت و ضمن متوقف کردن روند افزایش تحریم‌ها، برخی امتیازات مهمی برای گشایش‌هایی در حوزه‌های مالی و اقتصادی دریافت می‌کرد.

حدود ساعت شش صبح بود که به هتل برگشتیم. در راه برگشت دکتر ظریف به من گفتند کار ترجمه فارسی متن تفاهم ژنو را با دقت کامل در اسرع وقت ادامه دهید و برای استفاده رسانه‌های مختلف در تهران آن را هر چه زودتر تکمیل کنید.

البته کار کردن در آن ساعات سخت بود ولی اهمیت کار آن‌قدر زیاد بود که هر طور شده می‌باید ترجمه با دقت و سرعت انجام می‌شد. برای سرعت در کار از دو نفر از همکاران در نمایندگی ژنو که از بهترین متخصصان حقوقی و بین‌المللی بودند کمک خواستیم که لطف کردند و ضمن تهیه کامپیوتر و امکانات لازم با طیب خاطر به هتل آمدند. عملا کار از ساعت هفت صبح شروع شد. حالا همه برای استراحت به اتاق‌هایشان رفته بودند و محیط خیلی آرام بود و آرامش کاملی بر همه جا حاکم بود. کار را شروع کردیم و با دقت و وسواس جمله به جمله پیش می‌رفتیم و هر جمله را بعد از چند بار نوشتن و ویرایش تکمیل می‌کردیم. این کار بدون وقفه تا ساعت یازده صبح ادامه یافت. پرینتی از متن گرفتم و به اتاق دکتر ظریف رفتم. ایشان در آن لحظه تک و تنها در اتاقشان پشت کامپیوترشان مشغول مرور اخبار و تحولات بین‌المللی بودند. متن را که به ایشان دادم تشکر کردند و گفتند دیگه برو یک استراحتی بکن چون پرواز حدود یک بعدازظهر است، من متن را نگاه می‌کنم و بقیه کار را خودم با دوستان پیگیری می‌کنم. آرامشی که در آن لحظه در شخصیت ایشان دیدم، به من هم خیلی حس لذت بخشی داد و خیالم را از بقیه کار راحت کرد. توانستم آن روز یک ساعتی استراحت کنم و بعد برای رفتن به فرودگاه آماده شدیم. بله آن روز لحظاتی داشتیم که همه لحظات آن خیلی خاطره‌انگیز بود. آن لحظات همیشه با ماست و تنها در اینجا خواستم بخشی از زیبایی آن لحظات را با شما هم در میان گذاشته باشم. به هر حال با هر تفسیری که به آن روز بخواهید نگاه کنید باید اذعان کنیم که روز سوم آذرماه ١٣٩٢، روز مهمی در تاریخ سیاسی ایران عزیزمان محسوب می‌شود."
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۱۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
1
14
آخه به جاهاي سختش رسيده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
101
15
مملکت رو به باد دادید با این توافقتون. خوشحال هم بودیییییییید؟ :(
پاسخ ها
صادق
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
سنگ پای قزوین تا حالا دیدی ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
5
35
شما همچنان امیدوار باشید و دلخوش من که دلخوش نیستم اما دعا میکنم تا موفق شوید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
15
84
درود بر سرداران هسته ای ایران سرافراز
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
36
8
واقعا برنامه ژنو در برابرافزایش مداوم لیست تحریم افراد وشرکت های ایرانی چقدر قابل دفاع است؟ پاسخ دستگاه دیپلماسی:این اقدامات خلاف حسن نیت است ونقض تعهد نیست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
44
11
خجالت هم خوب چيزيه
سجاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
30
11
حالا خوبه گفتند هنوز هیچ توافقی نشده و هیچ چیز قطعی نیست
دلیل این همه آب و تاب نویسنده چیه؟؟؟
...
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
41
11
با این ادبیات هیجانی تو نگراش میخواید ذلت تحمیلی رو ماست مالی کنید ...
حامد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
3
8
هورا!!!!!
سیدجواد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۸
7
45
واقعا به این بزرگ مردان ایران زمین که جانانه از اعتبار ایران عزیز دفاع میکنند افتخار میکنم و در واقع از اینکه هموطن دکتر ظریف هستم به خود میبالم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
مردم به کی افتخار میکنند؟ تو به کی افتخار می کنی!
ناشناس دوم
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۳
در جواب ناشناس:
خوشم میاد مشکل خودمردم بینی داری...
من و امثال من به ظریف و ظریف ها می بالیم و نمی گویم همه، نمی گویم مردم
می گویم من و امثال من به ایشان افتخار می کنیم
علی
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۰۹:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
5
30
درود بر دکتر ظریف و همکارن زحمتکشش/دست شما درد نکنه که گل کاشتید و مردم رو شاد کردید. متشکرم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
2
25
زنده باد دکتر ظریف و تیم زحمتکش ایشان. برای اولین بار ما هم وزیر خارجه ای داریم که باعث مباهات ماست . زنده باشیییییییییییییییید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۱۹
6
20
در پاسخ به کامنت دوم باید بگم اونایی مملکت را به باد دادن که پشت سر هم تحریم تحویل گرفتن و تحریمها را کاغذ پاره می دونستن 6 سال مذاکره کردن نتونست یکقدم جلو برن حالا هم به تیم مذاکره کننده هسته ای دستور میدن تحریمها باید فوری قطع شود به این میگن آخر پروئی!
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین