کد خبر: ۳۰۵۲۴۹
تعداد نظرات: ۶ نظر
تاریخ انتشار : ۰۸ تير ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۵
روند فزاینده طلاق توافقی

طلاق در ۱۵دقیقه؛ افزایش نگرانی‌ها از سهم ۹۰ درصدی طلاق توافقی در کلانشهر‌ها/طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی در ایران زیاد شده است. شاید جامعه‌شناسان و حقوقدان‌ها این نوع طلاق را بهتر از طلاق‌هایی که با مشاجره‌های خانمان‌سوز، انجام می‌شود، بدانند، اما وقتی تعداد این طلاق بالا برود، یعنی اتفاقات دیگری برای جامعه افتاده.
آفتاب‌‌نیوز :
نگرانی از روند فزاینده طلاق توافقی در کشور رو به افزایش است. در مهم‌ترین آنها شب گذشته مقام معظم رهبری با تأکید بر تلاش برای تسهیل ازدواج جوانان به برخی مشکلات دادگاه‌های خانواده از جمله «طلاق توافقی» اشاره کردند و گفتند: قضات محترم با کمک بزرگان خانواده‌ها، اینگونه مسائل را تقلیل دهند.

به گزارش آفتاب به نقل از خبرآنلاین، این اشاره دقیق از سوی رهبر انقلاب در شرایطی است بررسی‌های نشان می دهد، برخی از موارد طلاق توافقی در دادگاه‌های کشور بعضا در ۱۵ دقیقه صادر می‌شود و بسیار روند سهل و آسانی دارد. براساس این روش از طلاق، «زوجین می‌توانند با توافق درمورد حق‌وحقوق خود یا گذشتن از حقوق خود از قبیل؛ مهریه، حضانت و ملاقات فرزند، جهیزیه، نفقه و... به‌راحتی به دادگاه مراجعه کنند و پس از مدت کوتاهی به‌صورت توافقی از هم جدا شوند.»

این ساده‌ترین تصویر از ساده‌ترین شکل طلاق در کشور است. علاوه بر این  رئیس دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران در هفته گذشته اعلام کرد: «طلاق توافقی با ۲۷ هزارو ۳۲۰ فقره پرونده، در صدر دعاوی مجتمع‌های خانواده شهر تهران در سال ۹۳ قرار داشته است».

این آمار زمانی معنادار می‌شود که آن را با تمامی پرونده‌های طلاق در تهران مقایسه کنیم. براساس آمار رسمی سازمان ثبت ‌احوال استان تهران سالانه بیش از ٣٠ هزار نفر در تهران از یکدیگر جدا می‌شوند که بر پایه این آمار و ٢٧ هزار طلاق توافقی در این کلانشهر، می‌توان گفت ٩٠ درصد طلاق‌ها در تهران توافقی است.

طلاق توافقی چیست؟

در طلاق توافقی زن و مرد توافق می كنند از یكدیگر جدا شوند و این توافق در حكم دادگاه ثبت می شود و ضمانت اجرای قانونی پیدا می كند، ولی از آنجا كه بر اساس ماده 1133 قانون مدنی حق طلاق با مرد است و مرد هر وقت كه بخواهد می تواند زن خود را طلاق بدهد، معمولا زنان همه یا بخشی از حقوق مالی خود را می بخشند تا همسرشان را برای جدایی راضی كنند.

حکم مربوط به درخواست طلاق توافقی معمولاً سریعتر صادر می شود. البته این امر پس از طی مراحلی صورت می گیرد؛ بدین ترتیب که اگر دادگاه نتواند اختلافات زوجین را حل و فصل نماید و آنها را به ادامه زندگی مشترک متقاعد کند، طبق «آیین نامه اجرایی تبصره یک ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق»، هر یک از طرفین را مکلف می نماید که ظرف 20 روز یک داور را از میان اقارب خود معرفی کنند.

البته در صورت موافقت ریاست محترم دادگاه هر دوی آنها می توانند یک شخص را به عنوان داور انتخاب و معرفی نمایند. همچنین داورها می بایست شرایطی مثل مسلمان بودن، بالاتر از چهل سال تمام داشتن، متأهل بودن و ... را دارا باشند. و در صورت امتناع یا عدم توانایی هر یک از زوجین نسبت به معرفی داور، دادگاه رأسا از بین افراد دیگر که واجد شرایط مربوطه باشند، داور را تعیین خواهد کرد. داوران می بایست زن و شوهر را دعوت و حداقل در دو جلسه با مذاکره و نصیحت آنها را به رفع اختلاف و سازش و ادامه زندگی مشترک تشویق کنند و در مدتی که دادگاه تعیین کرده نظر خود را نسبت به امکان یا عدم امکان سازش به دادگاه تسلیم کنند.

داوران می توانند نظرشان را جدا جدا و یا مشترکا در یک ورقه به دادگاه بدهند؛ و ملزم نیستند که هر دو یک نظر داشته باشند. مثلاً ممکن است یکی نظرش بر ادامه زندگی باشد و دیگری نظرش بر جدایی و طلاق باشد. و قاضی با توجه به نظر داوران و صحبت‌هایی که خود با زوجین انجام داده و صورت جلسات تنظیمی و دیگر شواهد و قرائن و امارات تصمیم به صدور یا عدم صدور حکم طلاق خواهد گرفت.

لازم به یادآوری است که دادگاه ملزم نیست که حتمابه نظر داوران عمل کند و آنچه که خود از مجموعه رسیدگیهایش استنباط کند برایش ملاک خواهد بود. البته مسلما نظر داورها چنانچه منطقی باشد تأثیر خود را در صدور حکم طلاق و یا عدم صدور آن خواهد گذاشت.

نتایج یک تحقیق دانشگاهی درباره طلاق توافقی

نتایج یک تحقیق دانشگاهی از سوی دکتر باقر ساروخانی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران، درباره طلاق توافقی نشان می‌دهد، زوجین هرکدام دارای دلایلی برای طلاق توافقی هستند که می‌تواند طرفین را مجاب به جدایی کند. 

ساروخانی در تحقیق خود می‌نویسد: «در طلاق توافقی، زنان مهم‌ترین دلایل خود را براي طلاق، فحاشی و ضـرب‌وشتم شوهر، دخالت خانواده شوهر، خیانت شوهر، داشتن اختلاف‌نظر فرهنگی، اختلاف سنی زیاد، ازدواج تحمیلی و نداشتن آشنایی قبلی برشمرده‌اند. در مقابل مردان نیز مهم‌ترین دلایل خود را براي جدایی به‌صورت زیر بیان کرده‌اند: علاقه نداشتن به زن، اقدامات خودسرانه زن، بدبینی به زن، تمکین‌نکردن، ناسازگاري زن، پايبندنبودن به اصول اخلاقی، نداشتن تفاهم، توقعات بیجاي زن، بی‌اعتمادي نسبت به شوهر و رفتارهاي نامعقول زن».

ساروخانی در ادامه تأکید می‌کند: «علاوه بر زوجین، در این تحقیق مشاوران در طلاق توافقی، مهم‌ترین دلایل زنان را براي طلاق، ناسازگاري، تنفر از شوهر، توجه‌نکردن شوهر به خواسته‌ها و توقعات، دخالت خـانواده شـوهر، عـدم تحمل شوهر و لجبازي برشمرده‌اند. در مقابل مشاوران دلایل مردان را براي جدایی به‌صورت زیر بیان کرده‌اند: استقلال‌نداشتن زن (وابستگی به خانواده)، ‌علاقه‌نداشتن به همسر، دخالت اطرافیان و ناآگاهانه‌بودن ازدواج.

 او ادامه می‌دهد: «حال با توجه به این نکته می‌توان گفت تغییر روش طلاق در جامعه از غیرتوافقی به روش توافقی، خود نشان از گرایش جامعه بـه نـوگرایی در همـه عرصه‌ها دارد؛ درواقع نوگرایی زنان سبب شده است ساختار مردسالار جامعـه تا اندازه زیادي به محاق رود و زندگی وارد عرصه دموکراتیک‌تري شـود کـه در آن افراد براساس بازاندیشی در هویت خـویش، زندگی خود را پایه‌ریزي می‌کنند. چه بسا در این پی‌ریزي نوین، روند جدیدي را براي زنـدگی خـود بیابند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۶
عباس
|
Netherlands
|
۲۲:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۸
0
26
نگرانی از طلاق توافقی؟!
یعنی با کتک و درگیری و التماس و غیابی و... طلاق بگیرن شما دلتون آرومه؟
سطح شعور مردم رفته بالا؛ همین.
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۹
0
28
با سلام
آیا اینکه دونفر بدون دعوا و زد و خورد، بدون اتلاف وقت در دادگاه ها و در کمال صلح و آرامش از هم جدا بشوند، نگرانی دارد؟ آیا اینکه کسی به خاطر چند سکه مهریه زندانی نمی شود، نگرانی دارد؟ به نظرم رواج طلاق توافقی (و نه البته خود طلاق) جای بسی خوشحالی داره و دلیل بالارفتن سطح فرهنگ و شعور در ایران ماست. تا نظر دوستان چه باشد؟ . . . .
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۹
0
10
اگه به دلایلشون دقت بکنید مشخصه که قبل از ازدواج هیچ آگاهی از مهمترین واقعه زندگیشون نداشتند. این مربوط به کدام نهاد میشه! نمیدونم.متعجبم که طرف واسه خرید یه کفش یا مانتو اینهمه هزینه زمانی صرف میکنه اما واسه ازدواج.......
فاطمه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۹
3
4
"ولي از آنجا كه 1133 قانون مدنی حق طلاق با مرد است و مرد هر وقت كه بخواهد می تواند زن خود را طلاق بدهد، معمولا زنان همه یا بخشی از حقوق مالی خود را می بخشند تا همسرشان را برای جدایی راضی كنند."!
واقعا كه زنان در اين مملكت مظلوم اند!!
مهدی
|
United States of America
|
۰۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۰
0
6
قبلنا یادمه تو کتابهای درسی میخوندیم که آمار طلاق در کشورهای غربی خیلی بالاست.ومسخرشون میکردیم. حالا...
یادش بخیر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۰
0
6
متاسفانه خانواده ایرانی به حال خود رها شده است و تصمیم گیران متوجه عمق فاجعه نیستند باید بپذیرند که اگر امروز خانواده من متلاشی می شود فردا امنیت آنها نیز به خطر خواهد افتاد چطور انتظار داریم یک زوج در برابر کوهی از مشکلات که امروز با آن مواجه شده اند بتوانند عقلانی تصمیم بگیرند بالاخره تحمل هم حدی دارد مشکلات عظیم اقتصادی خانواده و گرفتاری های شغلی ارتباطات بد اجتماعی کاهش شدید ارتباطات خویشاوندی بدلیل مشکلات اقتصادی و عدم کمک اطرافیان به همدیگر
امروز سرنوشت امسال من برای چه کسی مهم است بگویید تا هزار دلیل بیاورم که دروغ می گویند !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین