آفتابنیوز : سرویس اقتصادی- مهدی پازوکی، اقتصاددان معتقداست: درآمدهای سرشار دولت نهم و دهم نه تنها موجب توسعه اقتصادنشد، بلکه طبقهای از سرمایهداران رانتی ایجاد کرد. وی اما رفع تحریم را شکلدهنده شرایطی مناسب برای تاثیرگذاری هرچه بیشتر ایران در فضای بینالمللی -در صورت مدیریت صحیح - میداند که به گفته وی در جهان امروز نه با ابزار مدرن، بلکه با تفکر مدرن قابل دستیابی است.
مهدی پازوکی با بیان این که دلواپسان عدم توافق در مساله هستهای را دنبال میکنند به خبرنگار «آفتاب» میگوید: اگر ما بتوانیم با غرب توافق کرده و تفاهم داشته باشیم ایران میتواند به نقش بینالمللی خود که برای سالها در منطقه کمرنگ شده بود بازگردد.
وی ادامه داد: بیش از 50 درصد تولید ناخالص ملی جهان به وسیله آمریکا تولید میشود یعنی حدود 29 هزار میلیارد دلار GDPجهان، بیش از 14 هزار و 500 میلیارد دلار مربوط به GDP آمریکا، حدود 5 هزارمیلیارد مربوط به ژاپن، حدود 5 هزار میلیارد چین و رقم بالایی نیز متعلق به اتحادیه اروپا است. ایران باید از این فرصت به خوبی استفاده کرده و بتواند شرکتهای بینالمللی را با توجه به دو مزیتی که اقتصاد ایران دارد؛ یعنی انرژی و نیروی کار ارزان جذب کند. هنوز قیمت انرژی در ایران 50 درصد قیمت انرژی در خلیج فارس است. از سوی دیگر ایران از لحاظ نیروی کار ارزان و تحصیلکرده توان بسیار بالاتری از کشورهای خاورمیانه دارد که این دو برتری میتواند زمینه را برای سرمایهگذاری خارجی در ایران فراهم کند. البته دستیابی به آن به هنر تصمیمگیران اقتصادی کشور بستگی دارد. اگر مسئولان بخردانه تصمیم بگیرند و منافع ملی کشور در مقابل گروههای دلواپس حائیز اهمیت بیشتری شود، آینده ایران را زیبا میبینم.
این اقتصاددان با تاکید بر این که در سالهای اخیر پرونده هستهای به بنبستی تبدیل شده بود، گفت: در این سالها رابطه ایران با جهان به صفر گرایید و فقط رانتجوها سود کردند، مانند امثال بابک زنجانیها. طبقه جدید از سرمایهداران رانتجو ایجاد شد که از طریق تولید و نوآوری به ثروت نرسیده، بلکه از طریق رانتهای دولتی و فساد حاکم بر اقتصاد ایران به ثروت رسیدند.
وی ادامه داد: سالانه نزدیک به 20 میلیارد دلاراز کالاهای وارداتی کشور بنا بر گزارش مقامات رسمی از طریق قاچاق و اقتصاد زیرزمینی است. وقتی ارتباط ما با جهان شکل بگیرد و از کانال رسمی کالا وارد کشور شود، هم درآمد گمرک بالا میرود و هم ایجاد اشتغال میکند. پس از تحریمها تازه کار دولت آغاز میشود، اما اتمسفر فضای کار بینالمللی برای ایران بهبود مییابد. در دوران احمدینژاد ارتباط ما با کشورها از بین رفت و از کشورهایی بودیم که در تجارت بینالملل سهمی نداشته و نداریم.
مهدی پازوکی با تاکید بر این که تفکر احمدینژادی، تفکری اشتباه بود، گفت: احمدینژاد و کسانی که او را حمایت کردند باید پاسخگوی افکار عمومی باشند، چون وی حداقل ربع قرن ایران را به عقب برد، خصوصا به لحاظ اقتصادی. وقتی احمدینژاد سال 84 روی کار آمد، شاخصهای اقتصادی ما رو به بهبود بود، نرخ رشد اقتصادی متناسب و تورم و بیکاری رو به کاهش بود. اما در سال 92 علیرغم درآمدهای هنگفت نفتی، تمامی شاخصهای اقتصادی ناامیدکننده شد.
وی ادامه داد: درآمد کل 37 سال حکومت محمدرضا پهلوی از یک چهارم دوره 8 ساله احمدینژاد کمتر بود. کل نفتی که از شهریور 20 که محمدرضا پهلوی به قدرت رسید تا انقلاب، فروخته شد 136 میلیارد دلار بود در حالی که از مرداد 84 تا مرداد 92 بالغ بر 600 میلیارد دلار نفت فروختهایم. کشورهایی مانند امارات، ترکیه و حتی آذربایجان شاخصهای کلان اقتصادی بهتری دارند. نه تنها سند چشمانداز در این ده ساله تحقق پیدا نکرده بلکه فاصله ما با کشورهای منطقه بیشتر شد که نتیجه دولت اشتباهی و پوپولیستی بودکه تنها شعار میداد.
این اقتصاددان در پایان گفت: باید بدانیم که امروزه جهان مدرن را اندیشههای مدرن اداره میکند و نه ابزارهای مدرن، پیشرفت و توسعه ایران در انزوا به دست نمیآید، شرط لازم برای توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی بوده و باید نهادهای توسعه اقتصادی در ایران شکل بگیرد.
نبود بریم بعدی!