آفتابنیوز : سرویس سیاسی- ظریف وزیر امور خارجه ایران و فدرکا موگرینی مسول سیاست خارجی اتحادهی اروپا با قرائت بیانیهای این توافق را تاریخی دانستند و بر تاثیر مثبت دیپلماسی برای حل بحرانهای بین المللی اشاره کردند. جدای از واکنشهای بینالمللی به توافق هستهای ایران و 6 قدرت جهانی، «آفتاب» در مصاحبه با برخی چهرههای سیاسی اولویتهای سیاستهای داخلی دولت یازدهم پس از پایان این پرونده 12 ساله را سوال کرد.
دولت آزادیهای سیاسی را تضمین کند
شکوریراد در پاسخ به این سوال که روحانی پس از پایان توافق در فضای سیاست داخلی چه مسائلی را باید اولویت اقدامات آینده خود قرار دهد، گفت: محدودیتهای سیاسی فوقالعاده زیاد است و مطبوعات با محدودیتهای مختلفی مواجه هستند. همچنین امر و نهیهای غیرقانونی صورت میگیرد و به برخی به موضوعات مختلف مداخله میکنند این مسائل باید برچیده شود تا فضای نشاط سیاسی به وجود بیاید و انتخابات مجلس پرشور برگزار شود.
او در پاسخ به این که آیا دولت برای آزادی فضای سیاسی تلاش میکند، گفت: دولت تلاش خواهد کرد اما میدانم که مقاومتهای بسیاری از سوی بخشهای مختلف وجود خواهد داشت؛ دولت همانطور که توانست در حوزه مذاکرات هستهای وعدههای خود را تحقق بخشد در این زمینه هم وعدههایی داده که باید به آن بپردازد.
این فعال سیاسی در پاسخ به این سوال که تندروها پس از پیروزی مذاکرات چگونه به مقابله با دولت خواهند پرداخت، افزود: این احتمال وجود دارد که آنها برای اینکه قدرتشان را نشان بدهند،در عرصه داخلی شروع به فعالیتهایی از طریق فشار به نظم عمومی و تشکلها سیاسی کنند. دولت باید جلوی این فعالیتها را بگیرد و آزادیهای سیاسی را تضمین کند و هرجا محدود شد به صورت عملی و سخنرانی با آن مقابله کند.
او در پایان افزود: همه امکانات در اختیار دولت نیست اما باید تلاش کند هرجا نمیتواند به مردم اعلام کند مانعش چه هست.
منتجبنیا: دولت قاطعانه بایستد
منجبنیا در واکنش به پیروزی تیم مذاکره کننده هستهای در مذاکره با 6 قدرت جهانی گفت: به دولت روحانی به این دلیل که توانست این موفقیت تاریخی را با حمایت و هدایت رهبری به دست آورد تبریک میگویم و امیدوارم که سرآغازی بر پیروزیها و موفقیتهای بزرگتر در صحنههای بینالمللی باشد.
او ادامه داد: قطعا پیروزی مذاکرات هستهای برگ برنده دولت یازدهم و شخص حسن روحانی است چراکه یکی از وعدههای قطعی ایشان حل موضوع هستهای بود. بعد از این موفقیت دولت اقتدار و محبوبیت بیشتری به دست آورد چون رسیدن به توافق هستهای خواست اکثریت جامعه بود.
او در پاسخ به این سوال که دولت یازدهم بعد از این توافق در عرصه سیاست داخلی باید چه اقداماتی انجام دهد، گفت: دولت یازدهم پس از توافق هستهای باید برخی کاستی در حوزه سیاست داخلی را جبران کند. در 10 سال گذشته در حوزه سیاست داخلی مشابه سیاست خارجی مشکلاتی تحمیل شده که بخش عمدهای از آن همچنان باقی است.
منتجبنیا ادامه داد: وعده گشودنشدن فضای سیاسی کشور که یکی از وعدههای رئیس دولت یازدهم بود هنوز کاملا اجرایی نشده و همچنان بسیاری از تریبونها در اختیار افراطیون قرار دارد. سایه فضای امنیتی بر دانشگاهها دیده میشود و دولت باید این مشکلات را حل کند. هیچکس نباید به خاطر اظهارنظر مورد توهین و افترا قرار بگیرد و یک گروه خاص متولی کشور نباشند.
قائم مقام دبیرکل اعتمادملی با بیان اینکه مردم از دولت انتظار دارند با قاطعیت رفتار کند، یادآور شد: باید در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی این فضا تغییرکند و جلوی اقدامات گروههای فشار گرفته شود. انتظار من نیز از دولت این است که قاطعانه بایستد و در موضع قانونی خود اجازه ندهد افراد فرصت طلب از حد خود تجاوز کنند.
کاشفی: باید وابستگی به نفت را کاهش داد
حسین کاشفی در پاسخ به این سوال که اولویتهای دولت یازدهم پس از پایان توافق در عرصه داخلی چه باید باشد، گفت: خوشبختانه تیمی که آقای روحانی انتخاب کردند افرادی بودند که بهطور کامل به مسائل اشراف داشتهاند و از عهده کار بر آمدند و توانستند در برابر کشورهای بزرگ دنیا در جلسات متعدد از حقوق ملت دفاع کنند.
کاشفی با بیان اینکه توافق هستهای کار بزرگی هست، افزود: حالا که توافق صورت گرفته، عدهای تبلیغ نکنند چرا وضع اقتصادی تغییر نکرد؟ به هر حال باید زمان داد تا مناسباتی برقرار میشود که رابطه وضعیت تولید و صنعت به سرانجام برسد.
او افزود: همه باید کمک کنند تا زمینههایی برای رشد و توسعه فراهم شود. کشور وابسته به نفت بوده و باید از این فرصت استفاده کنیم تا از نفت به عنوان بستر استفاده شود و در سایر زمینهها از جمله کشاورزی تجارت و صنعت بنیانهای اقتصادی تقویت شود.
او در ادامه در تشریح اقدامات دولت افزود: چیزی که لازم هست در عرصه داخلی انجام شود استفاده از نظرات کارشناسی و ایجاد همفکری و هماندیشی در حوزه اقتصادی است این که چگونه میتوانیم اقتصاد را رونق دهیم.
کاشفی در پایان افزود: باید در آینده بحث وابستگی به نفت کم شود و از نهادهای مدنی و تشکلها برای استفاده از خرد جمعی استفاده شود.
23 تیر، آغاز لبخند جمهور اسلامی ایران به دنیا است را داد
صادق زیباکلام استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی نیز در گفتوگو با «آفتاب» با بیان این که توافق هستهای نقطه عطفی برای جمهوری اسلامی ایران است، گفت: رسیدن به توافق هستهای آغاز رویکرد جدیدی از جانب ایران به دنیا و آشتی جمهوری اسلامی ایران با جهان خواهد بود.
وی با تاکید بر این که 23 تیر روزی است که به بزرگی در تاریخ ثبت میشود، گفت: جمهوری اسلامی ایران در 13 آبان سال 1358 با اتخاذ رویکردی انقلابی، ضداستکباری، آمریکاستیزی و غربستیزی دورهای را آغاز کرد که 36 سال نیز به طول انجامید و من فکر میکنم 13 تیر 94 نقطه عطفی در تاریخ است که آیندگان خواهند گفت از این تاریخ به بعد جمهوری اسلامی ایران با دنیا آشتی کرد.
زییاکلام با بیان این که ایران دیگر اصراری بر شعار های رادیکال نخواهد داشت، گفت: ایران از 23 تیر 94 به بعد با لبخند به دنیا نگاه خواهد کرد.
پس هرکس حد و اندازه خود را عامل موفقیت در مذاکرات بداند و بدانند این موفقیت مال ملت است نه حزب و گروه جناح بندی های مرسوم.