آفتابنیوز : دکتر محسن شانقی در گفتوگو با ایسنا، با بیان این مطلب افزود: این ویروس قادر است طیف وسیعی از حیوانات اهلی و وحشی از جمله گاو، گوسفند، بز، سگ، گورخر، بوفالو، کرگدن، زرافه، خرگوش، جوجه تیغی و حتی شتر مرغ را آلوده کند، اما تنها علامت درمانگاهی بیماری در دام، تب است.
وی گفت: این بیماری در دام بوسیله گزش کنه آلوده ایجاد میشود، ویروس بیماری به وسیله کنههای سخت از جمله هیالوما، بوفیلوس و رپی سفالوس ... حمل میشود.
شانقی افزود: همچنین انتقال بیماری در انسان علاوه بر گزش کنه، از طریق له کردن کنه، تماس با خون و گوشت و احشاء دام آلوده و همچنین تماس با خون و ترشحات بافتی انسان مبتلاست.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان مرکزی اظهار کرد: با توجه به افزایش احتمال بروز بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در فصول گرم سال همزمان با فصل فعالیت مخزن بیماری(کنه ها)، ضروری است به ویژه گروههای در معرض خطر شامل دامداران، کارکنان کشتارگاهها، قصابان، کشاورزان و به ویژه روستائیان و عشایر که به نحوی با دام سر و کار دارند، با جلوگیری از رفتارهای مخاطرهآمیز، مراقب سلامتی خود باشند.
وی بر رعایت مواردی چون خودداری از کشتار دام در منازل، معابر و خارج از کشتارگاههای دام، رعایت اصول بهداشتی و استفاده از وسایل حفاظت فردی توسط کارکنان زنجیره کشتار، انتقال و عرضهکنندگان گوشت دام، نگهداری لاشه حداقل به مدت 24 ساعت پس از استحصال در اتاق سرد در کشتارگاه، خودداری از خرید گوشتهای بدون مهر و برچسب دامپزشکی، خودداری از مصرف گوشت تازه (گوشت خریداری شده باید به مدت حداقل ۲۴ ساعت در یخچال در درجه 0 تا 4 سانتیگراد، نگهداری و سپس مصرف شود)، خودداری از مصرف جگر به صورت خام (جگر خریداری شده باید به مدت حداقل 48 ساعت در یخچال 0 تا 4 درجه سانتی گراد، نگهداری و سپس، مصرف شود) و استفاده از دستکش هنگام خرد کردن گوشت در مراکز عرضه و نیز منازل تاکید کرد.
شانقی گفت: اجتناب کودکان و روستائیان و دامداران از بازی و یا تماس با کنه، خودداری از جدا و له کردن(کشتن) کنهها توسط شیردوشان و دامداران، خودداری از پشم چینی دامها بدون استفاده از تجهیزات و لوازم ایمنی و حفاظتکننده، اجتناب از استراحت در مراتع و کوهستانها بدون رعایت استفاده از وسایل ایمن میتواند در جلوگیری از بروز این بیماری موثر باشد.
وی افزود: علاوه بر موارد ذکر شده، سمپاشی منازل و اصطبلهای روستایی و محلهای نگهداری دام جهت کاهش جمعیت کنهها توصیه میشود.
تب خونریزیدهنده کریمه کنگو از جمله بیماریهای مشترک بین انسان و دام است که نشانه درمانگاهی مشهودی در دامهای آلوده ندارد و از این رو اقدامات دامپزشکی صرفا به منظور تامین بهداشت جمعیت انسانی و متعاقب گزارش وقوع بیماری در انسان آغاز میشود.