آفتابنیوز : حاشیههایی که با تیترهایی پر از خون همراه بود. تندروها موضوع سفر فابیوس را بیتوجهی به خون ایرانیان تفسیر کردند. جوسازیهای صورتگرفته درباره سفر وزیر امور خارجه فرانسه به تهران بیشتر بهنوعی بهانهجویی شباهت دارد. گویی برخی صفکشیدن هیأتهای خارجی برای سفر به ایران را برنمیتابند و تلاش میکنند این موفقیت دیپلماتیک را با طرح مطالب حاشیهای، نادیده بگیرند. مخالفتهای چشمگیر درباره حضور فابیوس در تهران از سوی برخی محافل و رسانهها مطرح شده که ناظر بر ناخشنودی شدید آنان از این رخداد است.
از مهمترین محورهای انتقادها میتوان به پرونده صادرات خونهای آلوده از فرانسه به ایران در سالهای ١٣٦٣ و ١٣٦٤ یعنی زمان نخستوزیری فابیوس، کارشکنیهای وی علیه ایران و گفتوگوهای هستهای بهویژه در ماههای اخیر و نیز مواضع و سیاستهای پاریس در زمینه مسائل منطقهای و بینالمللی اشاره کرد.
آتش انتقادات به این سفر تا حدی بالا گرفت که صدای مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری دولت یازدهم را هم درآورد. پورمحمدی چند روز پیش گفته بود: «درباره اینکه آیا متهم پرونده خونهای آلوده فابیوس است، باید مستندات کافی وجود داشته باشد تا توسط مرجع قضائی مورد پیگیری قرار گیرد. فابیوس درحالحاضر بهعنوان مقام رسمی به ایران میآید، نه بهعنوان متهم». طرح این موضوعها هر چند نشانگر بخشی از اختلافها و دیدگاهها و منافع متعارض جمهوری اسلامی و فرانسه است اما براساس قواعد دیپلماسی و بایستههای سیاست خارجی معتبر نیست.
اگرچه برخي اصولگرايان تندرو از سفر او به تهران ابراز خشنودي نكرده و پرونده خونهاي آلوده كه ماجرايي مرتبط با دودهه پيش است را دوباره باز كردهاند، اما فارغ از آن اين سفر نشانهاي از آغاز دوره جديد براي ايران و ارتباطات ديپلماتيك آن است. بر اساس اطلاعات رسيده به خبرنگار «شرق»، در برنامه سفر فابيوس، ديدارهايي تنظيم شده است. او قرار است با همتاي ايراني خود ديدار و بهدنبال آن با حسن روحاني، رئيسجمهوري، ديدار و گفتوگو كند. ملاقات با معصومه ابتكار، رئيس سازمان محيطزيست و مذاكره با وزير صنعت نيز در برنامههاي امروز وزير خارجه فرانسه قرار دارد. گفته شده كه وزير خارجه فرانسه قرار است به مجلس هم برود اما اين برنامه از سوي مجلس تأييد نشد. گفته ميشود فابيوس دعوتنامه فرانسوا اولاند، رئيسجمهوري فرانسه، از حسن روحاني، رئيسجمهوري ايران، براي سفر به پاريس را به او تحويل خواهد داد.
علاوه بر اينها گفته ميشود كه در ديدار وزير خارجه فرانسه با وزير صنعت، قرارداد ايرانخودرو با پژو فرانسه نهايي ميشود. اين در حالي است كه در نهايت تعجب، وزير خارجه فرانسه را در سفر به تهران هيچ بازرگاني همراهي نميكند. او اولين وزير خارجه عضو ١+٥ است كه بعد از دستيابي به توافق جامع راهي تهران شده است. بعد از توافق ژنو نيز وزير خارجه روسيه و چين به تهران سفر كردند. همان زمان گروهي از بازرگانان فرانسوي راهي تهران شدند كه بهشدت از سوي وزارت خزانهداري آمريكا مورد سرزنش واقع شدند. اين وزراتخانه معتقد بود كه تهران هنوز براي حضور سرمايهگذاران امن نيست.
آخرین سفر یک وزیر امور خارجه فرانسه به ایران مربوط به دیدار دومینیک دوویلپن، وزیر خارجه دولت ژاک شیراک، است که اواخر دوره اصلاحات به ایران سفر کرد. در جریان مذاکرات ژنو، فابیوس موضع سرسختانهای نسبت به سایر وزرای امور خارجه درباره مفاد توافق داشت.
در آستانه سفر فابيوس به تهران، فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری فرانسه، گفته است: «برای ما، نحوه پذیرایی از او [فابیوس] آزمونی برای سنجش رفتار ایران است». رسانههاي فرانسهزبان برخي انتقادها به موضوع پرونده خونهاي آلوده را بازنشر كردهاند كه خوشايند مقامات فرانسوي نبوده است.
رئیسجمهوری فرانسه درعینحال از نقشی که ایران باید در برقراری صلح و ثبات خاورمیانه ایفا کند، سخن گفته و افزوده است که از حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، انتظار دارد «اینک ثابت کند که ایران میتواند در حل بحرانهای جدی در منطقه، بهخصوص سوریه، مشارکت کند». فابيوس در يادداشتي در روزنامه دولتي «ايران» منتشر شده، نوشته است: «شرایط برای بهبود و ارتقای سطح تبادلات دو کشور مهیا شده است».
منبع: روزنامه شرق