آفتابنیوز : جان کری، مارتین دامپسی، اشتون کارتر، ارنست مونیز و جک لو به ترتیب وزیر خارجه، فرمانده ستاد مشترک ارتش، وزیر دفاع، وزیر انرژی و وزیر خزانه داری آمریکا روز چهارشنبه برای ارایه توضیحات در خصوص توافقنامه ایران و نقش این توافقنامه در معادلات منطقه ای و اعتبار نظامی آمریکا میان همپیمانان خود در خاورمیانه و جهان در نشست کمیته نیروهای مسلح کنگره آمریکا حضور یافتند.
جان مک کین رییس این کمیته در سخنان افتتاحیه خود، ضمن اعتراف بر شکست آمریکا در مواجهه با نفوذ ایران در منطقه، اظهار کرد: با بررسی عواقب ثانویه این توافقنامه که پیش از این بد خوانده می شد، می توان به این نتیجه رسید که توافقنامه خیلی بدتر است.
وی اظهار کرد: توافقنامه به دست آمده میان ایران و 1+5 بدون در نظر گرفتن نقش کنگره آمریکا بسته شده است.
** آمریکا حق خواندن اسناد ایران و آژانس را ندارد
وی اذعان داشت؛ توافقنامه ایران و 5+1 در افکار عمومی به عنوان ابزار نظارتی بر فعالیت های هسته ای ایران عنوان شده؛ این درحالی است که دولت و کنگره آمریکا از محتوای توافقات انجام شده بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بی اطلاع بوده و خواهند ماند.
مک کین گفت: طبق اظهارات مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد ابعاد نظامی احتمالی ایران و چگونگی حل آن و نتایج بازرسی ها، آمریکا نقشی در توافقات ایران و آژانس ندارد.
وی با بیان اینکه «حتی حق خواندن اسناد کلیدی مربوطه را نخواهیم داشت؛ بنابر این ندانسته های ما همچنان ندانسته باقی خواهد ماند» افزود: اما این را می دانیم که هیچ آمریکایی حق ورود به خاک ایران برای نظارت را نخواهد داشت.
** ایران چالش ژئوپولوتیک برای آمریکاست
سناتور افراطی جمهوری خواه کنگره مدعی شد: مسأله ایران تنها مربوط به کنترل سلاح نیست؛ ایران چالش ژئوپولوتیک است؛ سالهاست از مقامات کاخ سفید خواستار بکارگیری استراتژی گسترده تری نسبت به جلوگیری از نفوذ جایگاه ایران در خاورمیانه بوده ایم اما متأسفانه در این زمینه موفق نشدیم.
وی اضافه کرد: ایران زیر فشار تحریم ها همواره برنامه های خود را پیش برده و حالا شاهد لغو بسیاری از تحریم ها خواهیم بود؛ باید قبول کرد که بسیاری از پول های آزاد شده صرف اولویت های داخل کشور خواهد شد اما باید این احتمال هم داد که ممکن است مبالغی به دفاع از سوریه و دیگر همپیمانان برسد.
** توافقنامه، ایران را به قدرت بلامنازع خاورمیانه مبدل می سازد
وی در ادامه اذعان داشت: این توافقنامه نه تنها جلوی توانمندی های هسته ای ایران را نخواهد گرفت، بلکه ایران را در تبدیل به قدرت بلامنازع خاورمیانه کمک خواهد کرد.
مک کین درعین حال اعتراف کرد: اگر این توافق نامه شکست بخورد و مجبور به عملیات نظامی شویم، جان سربازان آمریکایی در خطر بزرگتری قرار خواهد گرفت.
وی گفت: همپیمانان ما در دفاع از کشورهای شان بر روی آمریکا حساب می کردند اما با این توافقنامه، همپیمانان منطقه به این باور خواهند رسید که آمریکا بخاطر اهداف قدرت طلبانه ایران، قصد خروج از منطقه را دارد.
این سناتور آمریکایی با بیان اینکه از سال 1979 (1357) حزب دموکرات و جمهوری خواه همواره مخالف ایران توانمند به انرژی هسته ای بودند، اظهار کرد: با این شرایط اعتبار آمریکا چه خواهد شد؟