کد خبر: ۳۱۶۵۱
تاریخ انتشار : ۲۲ آذر ۱۳۸۴ - ۲۲:۳۶
روایت الاهرام از مذاکرات هسته ای ایران

روند مذاکرات اتمی ایران واروپا چگونه سپری می شود

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب : تمامی قراین وشواهد نشان می دهند که مذاکرات بین ایران وترویکای اروپایی (آلمان ، انگلیس وفرانسه) تا چندی دیگر در ماه جاری میلادی آغاز خواهد شد ،  این جملاتی است که خبرنگار روزنامه مصری الاهرام از وین ارسال ودر شماره سه شنبه این روزنامه پر تیراژ به چاپ رسید. 

در ادامه این گزارش آمده است: آغاز مذاکرات یک فرایند حتمی پس از چشم پوشی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی از ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت محسوب می شود. 

تمامی ناظران بر این نکته اتفاق نظر دارند که هدف اصلی شورای حکام از اتخاذ این تصمیم (عدم ارجاع) در واقع برای اعطای فرصت به تهران جهت توافق بر سر ابتکار عمل روسیه است که بر اساس آن در مقابل تاکید بر مشروعیت وحقانیت ایران در انجام برنامه های صلح آمیز هسته ای محدود ایران فراوری و غنی سازی اورانیوم خود را در خاک روسیه انجام دهد وبدین شکل از حدس وگمان جامعه جهانی در مورد استفاده ایران از این فراوری برای ساخت بمب اتمی جلوگیری به عمل آید. 

ابتکار عمل روسیه به این معنی است که ایران حق انجام فراوری تبدیل اورانیوم که به طور بالفعل انرا درمرکز اصفهان آغاز کرده ، را دارد. 

داده ها نشان می دهند که موضع غرب در مورد برنامه های ایران به سوی مثبت شدن پیش می رود ودر چارچوب برسمیت شناختن حق ایران در به دست آوردن فن آوری صلح آمیز هسته ای قرار می گیرد. 

بعد از آنکه آمریکا بشدت با دستاوری ایران به برنامه های هسته ای مخالف بود ، اکنون با تعدیل این موضع افراطی حق ایران را در دستیابی به برنامه های صلح آمیز هسته ای به رسمیت شناخته وسپس در چارچوب طرح روسیه مشروعیت فعالیت های اتمی ایران را هم به رسمیت شناخت بخصوص که گفته می شود ابتکار عمل روسیه در واقع طرحی امریکایی بود که از طریق مسکو به اطلاع ایران رسید. 

ناظران سیاسی اکنون به دنبال یافتن دورنمایی از نحوه پیشبرد مذاکرات در مرحله آینده هستند بخصوص که ایران همچنان بر حق خود در فراوری سوخت هسته ای وغنی سازی آن در خاک خود تاکید می کند ودر مقابل اروپاییان خواهان توقف کامل وقطعی غنی سازی اورانیوم هستند. 

بن بست در مواضع اعلام شده می تواند مذاکرات را پیش از آغاز با شکست مواجه کند ، این مسئله از جلسات آماده سازی که بین مسئولین دو طرف مشخص خواهد شد جلساتی که پیش از نشست وزرای چهار کشور (ترویکای اروپایی وایران) برگزار خواهد گردید. 

منابع غربی در مقر سازمان ملل در وین خبر دادند که دو طرف ایرانی واروپایی پیشرفت های انجام گرفته در پرونده روابط بازرگانی وسیاسی را که در مذاکرات گذشته بدست آمده را لحاظ خواهند کرد ودر مورد آن هم به گفتگو خواهند نشست. 

این در حالی است که منابع ایرانی اعلام کردند اروپایی ها اصلا در مورد این پرونده ها سخنی به میان نیاورده اند زیرا اغاز مذاکرات را منوط به توقف غنی سازی اورانیوم کرده اند.

در این شرایط مشخص نیست که دو طرف تمامی این مسایل را به طور موازی مورد بحث وبررسی قرار خواهند داد یا اینکه پرونده ها به ترتیب مورد بحث قرار گرفته وابتدا پرونده اتمی در دستور کار قرار خواهد گرفت. 

بسیاری از ناظران بیانیه صادر شده در آخرین جلسه شورای حکام را شکستی برای آمریکا توصیف کرده واین کشور را در زمینه بسیج 34 عضو شورای حکام برای حمایت از موضع آمریکا جهت ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت ناکام بزرگ دانستد.

گریگوری شولتی نماینده آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی در جلسه ای که با اعضای شورای حکام از جمله کشورهای عربی داشت سعی کرد با استناد به گزارش های اطلاعاتی آنها را متقاعد کند که ایران قصد ساخت بمب اتمی را دارد اما نتوانست صحت این گزارش ها ثابت کند. 

در این چارچوب برخی از اعضای شورای حکام این دغدغه را داشتند که سناریو عراق اینبار برای ایران تکرار می شود که در جریان آن آمریکا به بهانه دستیابی رژیم سابق عراق به سلاح های کشتار جمعی جنگی را علیه این کشور انجام وبعدا مشخص شد که این کشور خالی از این گونه سلاح ها است. 

به اعتقاد خبرنگار الاهرام یکی از دلایل شکست آمریکا را عدم اعتماد نمایندگان کشورهای مختلف به گزاش های اطلاعاتی است زیرا آنها معتقدند که این گونه گزارش ها غلو آمیز هستند ، 

همچنین چند دستگی در نحوه ارزیابی پرونده ایران نیز دیگر دلیل شکست تلاش های آمریکا محسوب می شود. کشورهای عدم تعهد در این شورا بر این باور بودند که همکاری ایران با آژانس بسیار گسترده است وبا هدف اعتماد سازی انجام می شود وحتی بیش از میزان تعهدات این کشور است واز اینرو ضمن ستایش از مواضع ایران ابراز امیدواری کردند که ایران به بقیه پرسش ها هم پاسخ دهد.

یکی از مهمترین دلایل کشورهای عدم تعهد در حمایت از ایران دستیابی کشورهای همسایه ایران به فن آوری صلح آمیز هسته ای است که یک حق غیر قابل انکار محسوب می شود. همچنین آنها تاکید کردند که نمی توان تعهدات داوطلبانه اعضا را به تعهداتی واجب الارجا تبدیل کرد واز اینرو تمامی مسایل بحران زا باید از طریق مذاکره وبشکل مسالمت آمیز حل وفصل شوند. 

در این حال کشورهای غربی در شورای حکام همکاری با ایران را غیر کافی اعلام کردند وتاکید داشتند که تهران بسیاری از مسایل مهم در برنامه های هسته ای خود را هنوز تفسیر نکرده است. 

غربی ها بیم آن داشتند که اران کار فراوری اورانیوم را در نیروگاه هسته ای اصفهان از سر بگیرد. اما با این حال همه از تمایل ایران واروپا برای از سرگیری مذاکرات استقبال کرده وآنرا راهبردی برای حل این مسئله دانستند. 

در مقابل سفیر آمریکا در آژانس در یک سخنرانی در مقر آکادمی دیپلماسی وین انتشار تسلیحات اتمی را یک فاجعه توصیف کرده وابراز عقیده کرد که ایران یکی از سه خطر جهان است که در کنار تروریسم وکره شمالی امنیت وصلح جهانی را تهدید می کنند.

به نوشته الاهرام وی سپس د باره ی مسئله منع ایران از تولید یا دستیابی به تسلیحات اتمی سخن گفت وآنرا به پدیده تروریسم جهانی ارتباط داد وبا اشاره به نگرانی از خطرات دستیابی گروه های تروریستی وکشورهایی که آنها را افراطی نامید به سلاح های کشتار جمعی ، مدعی شد ایران مصداق دولت دینی افراطی که آزادی ها را سرکوب می کنند، است. 

نماینده آمریکا با تکرار ادعاهای دولتش درمورد حمایت ایران از برخی از گروه هایی که آمریکا آنها را تروریسم می خواند نسبت به اجازه یافتن ایران به دستیابی به سلاح هسته ای هشدار وآنرا نشانه ای از فریب سیاسی واهداف پنهان برای برهم زدن ثبات منطقه دانست. 

سفیر آمریکا در عین حال اعتراف کرد که اکنون مناقشه ای در مورد حق ایران در دستیابی به فن آوری صلح آمیز هسته ای وجود دارد زیرا اکنون طرف هایی وجود دارند که تاکید می کنند هیچ دلیلی برای تلاش ایران جهت دستیابی به سلاح اتمی وجود ندارد وهیچ طرفی نتوانسته است ادعای تلاشی ایران جهت دستیابی به سلاح اتمی را ثابت کند. 

این مقام آمریکایی همچنین اذعان کرد که ایران بعنوان یکی از امضا کنندگان معاهده منع انتشار سلاح های هسته ای مسلما حق استفاده صلح آمیز از فن آوری هسته ای را دارد اما در عین حال گفت : ایران حق ندارد با برنامه های صلح آمیز هسته ای از آن بعنوان بهانه ای برای دستیابی به تسلیحات هسته ای سود برد.

اینجا بود که سفیر آمریکا ایران متهم کرد که تاریخچه ای مملو از دروغگویی وفریب کار ومخفی کردن اطلاعات درمورد نوع ونحوه فعالیت های هسته ای خود در اختیار دارد این کارنامه نمی تواند نشانگر وجود فعالیت های صلح آمیز هسته ای باشد بلکه نشان از وجود برنامه های تسلیحاتی مرموز است که باید تماس با شبکه عبد القدیر خان را هم به آن افزود.

بر اساس ادعاهای شولتی ایران یک مرکز خود را در زیر زمین مخفی کرده ، دیگر را در داخل یک مرکز تحقیقات کشاورزی قرار داده وسومی را هم پیش از بازدید بازرسان بین المللی تخریب کرده است.

به گفته نماینده آمریکا شورای حکام سک سقف زمانی را برای اجرای بیانیه ی اخیر خود اعلام کرده ودر چارچوب آن از ایران خواسته است تا با آژانس همکاری کاملی را در چارچوب اصول اساسی آژانس انجام وتمامی فعالیت خود در زمینه فراوری اورانیوم فلوراید 1/6 را متوقف کرده ومذاکرات خود را با ترویکای اروپایی از سر بگیرد. 

شولتی تهدید کرد اگر ایران در ایجاد پیشرفت مورد نیاز ناکام شود راهی جز ارجاع پرونده اتمی ایران به شورای امنیت بعنوان آخرین راهکار باقی نخواهد ماند . 

او در عین حال تاکید کرد که ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت هم پایان راه نخواهد بود بلکه مرحله دیگری از فعالیت های دیپلماتیک است. 

به نوشته الاهرام با وجود آنکه سفیر آمریکا بخش زیادی از سخنرانی خود را در مورد خطرات انتشار تسلیحات اتمی اختصاص داد وبارها نسبت به برنامه های هسته ای ایران هشدار داد اما هرگز اشاره ای به اسرائیل نکرد وبعنوان کشوری که دارای بزرگترین زرادخانه ی هسته ای جهان است از مهمترین هم پیمان خود در منطقه یعنی اسرائیل که دارای تعداد زیادی بمب اتمی است یادی نکرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین