آفتابنیوز : در ابتداي اين نشست مطبوعاتي از دبير كل سازمان ملل درباره گزارش مليس و ارزيابي او در مورد نحوه همكاري سوريه با اين كميسيون سوال شد و اينكه آيا نياز به افزايش فشارها عليه سوريه احساس ميشود يا خير.
عنان پاسخ داد: فكر ميكنم شوراي امنيت از سوريه خواسته به صورت كامل همكاري داشته باشد. خود من نيز اين فرصت را داشتهام تا از آنها درخواست كنم همكاري كامل داشته باشند و فكر ميكنم ميزان همكاري سوريه در گزارش مليس به طور مشخصي اعلام شده و ميخواهم كه اين مساله پذيرفته شود.
دبير كل در مورد ميزان همكاري سوريه در پرونده قتل حريري گفت: مليس كه انجام اين تحقيقات را برعهده دارد، در گزارش خود ميزان همكاري مقامهاي لبناني و سوري را مشخص كرده و همانگونه كه مشهود است او در گزارش خود اعلام كرده، سوريها همكاري با اين كميسيون را آغاز نمودهاند ولي هنوز كارهايي بايد انجام شود.
عنان همچنين در پاسخ به اين پرسش كه "آيا شما گسترش ماموريت كميسيون مليس را به گونهاي كه شامل تحقيقات در مورد ترور "جبران التويني" و ديگران شود، مدنظر قرار خواهيد داد، افزود: اين سوال بايد از شوراي امنيت پرسيده شود. نامه و درخواست (اين مساله) به شوراي امنيت ارجاع شده است.
وي اضافه كرد: اين يك تصميم ظريف براي شورا خواهد بود و من نميخواهم پيش از آن قضاوت و يا اقدامي انجام دهم. من اميدوارم پس از آنكه آنها (اعضاي شوراي امنيت) مساله ترور التويني را به دقت و به صورت كامل مورد بحث و گفت و گو قرار دادند، بتوانند پيشنهاداتي براي اينكه چگونه بايد كار را ادامه دهيم، ارايه كنند.
خبرنگاري از عنان پرسيد، "در مورد طرح ترورهايي كه بهنظر ميرسد در لبنان عليه چهرههاي ضدسوري صورت ميگيرد، چقدر نگران هستيد و چه پيامي ميخواهيد به حاميان سوريه كه احتمالا قصد از بين بردن مخالفان را دارند، بفرستيد".
دبيركل سازمان ملل پاسخ داد: نميدانم كه آيا كسي داراي مدارك كافي مبني بر اينكه چه افرادي اين كشتارها را انجام ميدهند در اختيار دارد يا خير، ولي اين مسالهاي است كه هر فردي آن را انجام ميدهد نميتواند مورد چشمپوشي قرار گيرد.
وي گفت: معتقدم اين اقدامات تلاشي براي ترساندن شخصيتهاي سياسي و رسانهاي لبناني ميباشد.
عنان افزود: اينگونه اقدامات قابل تحمل نيست و من فكر ميكنم بيانيهاي كه روز دوشنبه توسط من و شوراي امنيت صادر شد، اين مساله را كاملا مشخص كرده است.
وي گفت: من از لبنانيها ميخواهم به اداره امور ادامه دهند و مسووليت و اقتدار آن كشور را برعهده گيرند و ضمن تلاش براي ساخت آينده لبنان، اتحاد خود را حفظ كنند.آنها بايد همانند چند ماه اخير همچنان متحد باقي بمانند و سعي كنند موفقيتهايي كه در شش ماه اخير بدست آوردهاند، حفظ نمايند.
دبير كل سازمان ملل در پاسخ به يك سوال تكراري و جهتدار درباره سوريه و گزارش مليس گفت: "بهتر است بگويم تحقيقات همچنان در حال انجام است. ما فردي را براي انجام اين كار منصوب كردهايم و نميخواهم با ارايه نظرات شخصي در مورد يك تحقيق در حال اجرا، پيش بيني كنم. فكر ميكنم ما بايد به آنها اجازه دهيم كار خود را انجام دهند".
عنان افزود: در مورد بررسي ساير قتلهاي انجام شده در لبنان نيز شوراي امنيت بايد تصميمگيري كند. در واقع من روز گذشته با نخست وزير لبنان در اين مورد و بحث ارسال نامه درخواست از شوراي امنيت براي بررسي اين مسايل مذاكرده كردم. نامه دولت لبنان نيز به محض رسيدن در اختيار شوراي امنيت قرار ميگيرد.
وي گفت: بايد به شورا اجازه دهيم تا در مورد اين مساله تفكر، بحث و تصميمگيري كند كه آيا ميخواهد ميان شش ترور پيشين و ترور روز گذشته در لبنان به صورت مشترك تحقيق كند و يا اينكه آنها را از يكديگر جدا سازد.
من اين تصميمگيري را بايد به شورا محول ميكنم و نميخواهم وارد اين مساله شوم.
دبيركل دراينباره كه "آيا با نظر نخست وزير لبنان در مورد تشكيل دادگاه بينالمللي موافق است"، گفت: او اين مساله را با من مطرح كرد و اين نيز مسالهاي است كه شورا بايد در مورد آن بحث و تصميمگيري كند، اما اين مورد صحيح است كه آنها تصميم گرفتهاند اين مساله توسط دادگاه بينالمللي پيگيري شود.
عنان همچنين در پاسخ به اين پرسش كه آيا نسبت به انجام ترورهاي ديگر در لبنان نگران نيست، افزود: ما تاكنون شش مورد ترور داشتيم و قطعا ممكن است باز هم داشته باشيم. ولي اميدوارم اينگونه نشود.
دبيركل همچنين در پاسخ به پرسشي درباره سودان و مساله دارفور گفت: در مورد سودان من فكر ميكنم ما هنوز داراي مشكلاتي جدي هستيم.
وي افزود: در دارفور عناصر مجرم و حملهكننده به دست اندركاران فعاليتهاي انسان دوستانه وجود دارد، بخشهايي هست كه نيروهاي ما نميتوانند وارد آن شوند.
عنان اضافه كرد: بنابر اين دولت و افراد مسلح بايد به توافق آتشبس كه امضا كردهاند، احترام بگذارند و با اتخاذ اقدامات لازم از امنيت و حفاظت از تمامي افراد اين منطقه مطمئن شوند، ولي آنچه از همه مسايل مهمتر است اينكه آنها در مذاكرات "ابوجا" به يك توافقنامه سياسي دست يابند كه ايجاد ثبات بلند مدت در منطقه را تضمين كند.
وي درباره واكنش احتمالي شوراي امنيت در قبال سودان اظهار داشت: اين شورا در حال حاضر سرگرم بحث در مورد اين موضوع با دادستان دادگاه بين المللي جنايي است تا اطلاعات بيشتري از جزئيات فعاليتهاي اين كشور و ميزان همكاري دولت سودان و ديگران بدست آورد.
عنان گفت: من فكر ميكنم پس از آن نيز شورا بايد در مورد اينكه آيا ميزان همكاريها كافي بوده يا خير تصميمگيري كند و اقدامات لازم را انجام دهد. پس اندكي زود است كه بتوان قضاوت كرد آيا شوراي امنيت بخاطر عدم همكاري دولت به اعمال تحريم عليه سودان خواهند پرداخت يا خير.
خبرنگاري از نام "عمرالبشير" در فهرست دادگاه بينالمللي جنايي براي بازجويي در مورد دارفور سوال كرد و اينكه آيا دبير كل با چنين بازجويي موافق است.
عنان گفت: اين داوري مربوط به دادستان است كه سرگرم گفت و گو با اعضاي شوراي امنيت است. من نميخواهم كار دادستان را انجام دهم. او بايد در مورد اين مساله قضاوت كند.
وي همچنين در پاسخ به پرسش ديگري درباره تعيين جانشين مليس گفت كه در مورد اين موضوع در تلاشم هر چهسريعتر جانشيني براي او بيابم و اميدوارم در يك يا دو هفته آتي جانشين وي را معرفي كنم. در همين حال اقداماتي انجام دادهام تا زمان انتخاب جانشين او، از عدم ايجاد وقفه در كار كميسيون مطمئن شويم.
عنان افزود: هماهنگيهايي با مليس انجام شده تا مطمئن شوم حتي زماني كه دوره رياست وي در ۱۵دسامبر به پايان رسيد، همچنان تا هنگام آغاز به فعاليت جانشينش با ما همكاري كند.