آفتابنیوز : محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه از همان لحظه وقوع فاجعه منا کار خود را آغاز و با دستور تشکیل ستاد ویژه در وزارت امورخارجه در تهران، معاون عربی- آفریقای خود را مامور پیگیری این موضوع کرد.
به گزارش ایرنا، محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه و معاونان وی که در سفر نیویورک رییس جمهوری را همراهی می کردند در حاشیه هفتادمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، علیرغم فشردگی برنامه های کاری، ظرفیت های دیپلماتیک خود را به کار گرفتند تا راه های مناسب برای رسیدگی به فاجعه منا را هموار کنند؛ اما خبر دیدار با امیر سالخورده کویت و مصافحه اتفاقی با رییس جمهوری آمریکا در مقر سازمان ملل باز هم برای این دیپلمات برجسته و پرکار حاشیه ساز شد.
**وزیر امور خارجه در دیدار با همتایان خود فاجعه منا را تشریح کردظریف در دیدار با همتایان خود از کشورهای شیلی، رومانی، مصر، نیوزیلند، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، رییس صلیب سرخ جهانی و مقامات سازمان های بین المللی از جمله قائم مقام دبیرکل سازمان ملل، ابعاد با تشریح فاجعه منا، مصالحه سیاسی و راه حل رفع بحران های منطقه ای و مسائل آوارگان سوری، توسعه روابط دو جانبه، بر بهره برداری از فرصت های ایجاد شده پس از توافق وین در عرصه جهانی را مورد بررسی قرار داد.
وی همچنین با «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی دیدار و در مورد نحوه توسعه همکاری های ایران و آژانس در فضایی مثبت به گفت و گو پرداخت.
** دیپلمات های ایران در اجلاس 2015 فعال بودندهفته گذشته همزمان با سخنرانی سران کشورهای جهان مجمع عمومی سازمان ملل، علاوه بر نشست های جانبی در نیویورک، نشست های مختلفی نیز در دیگر نقاط مختلف جهان برگزار شد.
در سخنرانی اکثر رهبران جهان ازجمله «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیک های جهان، «دیلما روسف» رییس جمهوری برزیل، «رابرت موگابه» رییس جمهوری زیمبابوه در اجلاس امسال 2015 در نیویورک ، محورهایی مانند حمایت از تلاش های جهانی برای نابودی تسلیحات هسته ای، استقبال و حمایت از توافق ایران و 1+5، بیشترشنید می شد و از مداخله در امور داخلی کشورهای مستقل و بروز بحران پناهندگان در منطقه مدیترانه نیز انتقاد شد.
سید عباس عراقچی معاون حقوقی و بین الملل وزیر امورخارجه نیز در سی و نهمین نشست وزاری خارجه گروه 77 به اهمیت «دستور کار 2030 توسعه پایدار» اشاره کرد و از رویکرد های دوگانه که مانع دستیابی به اهداف توسعه هزاره است، انتقاد کرد.
وی در نشست وزرای خارجه ایران و گروه 1+5 که پس از توافق وین برای نخستین بار و در نیویورک و با هدف هماهنگی برای اجرای برجام برگزار می شد، گفت: در این جلسه با مرور مختصری بر مقدمات مربوط به اجرایی شدن برجام در هر دو حوزه تحریم ها و هسته ای، بر رفع موانع احتمالی آن تاکید شد.
نشست توسعه صلح و همکاری منطقه ای افغانستان نیز از دیگر برنامه های اجلاس هفتادم در نیویورک 2015 بود که وزیران امورخارجه افغانستان،ایران، چین، آمریکا و نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی در آن حضور داشتند و بر ضرورت حمایت از دولت این کشور تاکید کردند.
سید حسین موسویان سخنگوی پیشین پرونده هسته ای ایران در نشست هسته ای مادرید در مرکز اقتصاد جهانی و ژئوپلتیک دانشگاه مادرید که با حضور «خاویر سولانا » مسوول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار می شد، تصریح کرد: ایران قبل از توافق هسته ای هم آماده کمک به حل و فصل بحران سوریه بود.
**گفت و گوهای سرد روسیه و آمریکایکی از دیدارهایی که هر سال در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل مورد توجه رسانه قرار می گیرد، دیدار «ولادیمیر پوتین» و «باراک اوباما» رهبران روسیه و آمریکا می باشد. در دیدار پوتین و اوباما که به گفت و گو های سرد تعبیر شد، به رغم اینکه در اوج سردی روابط و اختلافات گسترده از اوکراین تا سوریه و تحریم های گسترده ضد روسی غرب انجام شد، اما امید آن می رود بر سر رفع بحران داعش فرصتی برای آمریکا در پایان دادن به بخشی از این اختلافات با قطع حمایت از این گروه تروریستی فراهم شود.
«فرانک والتر اشتاین مایر»، وزیر خارجه آلمان که پیشتر تحقق صلح سوریه را منوط به مذاکرات همسایه های سوریه از جمله ترکیه و عربستان و نیز ایران و همچنین روسیه، آمریکا و اتحادیه اروپا دانسته بود، ابراز امیدواری کرد که هفتادمین مجمع عمومی سازمان و دیدار های حاشیه ای آن بتواند فرصت برای تحقق این مهم را در آینده نزدیک فراهم آورد.
در اجلاس 2015 سایر دیدارهای دیپلماتیک کشورهای جهان و موضع گیری کارشناسان بین المللی به موضوع برجام و بحران سوریه مربوط می شد. در دیدار «سرگئی لاوروف» و «جان کری» وزیران امور خارجه روسیه و آمریکا نیز در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک هم روند مربوط به پیگیری برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و بحران سوریه بررسی شد.
«واسیلی لیخاچف» معاون کمیسیون امور کشورهای همسود دومای روسیه نیز با اشاره به تلاش های تهران و مسکو برای گسترش روابط دوجانبه و منطقه ای به ویژه درباره سوریه و مبارزه با گروه تروریستی داعش و نتایج مثبت آن، گفت: دستاوردهای ارزشمند سیاست خارجی ایران اکنون تاثیرات جهانی یافته است.
در این میان «رودریش کیزه وتر» سخنگوی سیاست خارجی فراکسیون دمکرات مسیحی در پارلمان آلمان به روزنامه «ولت» گفت:موضع هماهنگ ایران و روسیه می تواند به ما در غلبه بر بن بست جنگ سوریه کمک کند. وی خواستار تشکیل یک نشست منطقه ای متشکل از ایران، ترکیه، روسیه و عربستان به منظور دستیابی به راهکارهایی برای پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه شد.
«مایکل فالون» وزیر دفاع انگلیس در یک کنفرانس خبری مشترک با «ژان ایو لودریان»همتای فرانسوی خود در پایتخت این کشور،گفت: افزایش حضور نظامی روسیه درسوریه، اوضاع پیچیده کنونی این کشور را پیچیده تر می کند.
** کمیسیون 1+3 در مجلس برای بررسی توافق 1+5در مجلس ایران مقرر شد سه کمیسیون «برنامه و بودجه و محاسبات»، «انرژی» و «اقتصادی» به بررسی برجام به عنوان کمیسیون های فرعی «کمیسیون ویژه بررسی برجام» بپردازند و آن را به صورت تخصصی بررسی کنند. فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از نشست وزاری خارجه گروه 1+5 در نیویورک نیز گفته بود: این اتحادیه به تعهد خود برای لغو تحریم های ایران پایبند است و منتظر نظر مجلس ایران می ماند.
در حالی که علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران و رییس کمیسیسون ویژه برجام در مجلس، از بدون پاسخ ماندن سوالاتی که درباره برجام برای وزارت خارجه ارسال شده بود صحبت می کرد، علاءالدین بروجردی» رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اقدامات تیم مذاکرات ایرانی را ستود و گفت: مذاکرات هسته ای از موضع اقتدار و عزت توسط تیم مذاکره ایرانی انجام شد.
هفته گذشته با حکم وزیر امور خارجه، سیدعباس عراقچی به ریاست تشکیل ستاد پیگیری برجام منصوب کرد.
«محمد علی پورمختار» رییس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که کمیسیون اصل نود مجلس از 10 سفارتخانه ایران در کشورهای مختلف بازدید می کند، اظهار داشت: فعالیت غیر مجاز برخی اعضای سفارتخانه ها و عدم فعالیت وابستگان فرهنگی، مهم ترین موضوع این بازدیدهاست.
«نوذر شفیعی» سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: اعضای این کمیسیون ضمن محکوم کردن حادثه منا، آن را نشانه بی کفایتی خاندان سعودی در اداره امور حرمین شریفین دانستند. وی خاطرنشان کرد: اعضای این کمیسیون همچنین به مسئولین کشور در خصوص رعایت امنیت کاروان اربعین حسینی هشدار دادند؛ به ویژه اینکه رژیم سعودی در پی تحت الشعاع قرار دادن حادثه منا است.
**اروپا؛ دو راهی لغو تحریم های ایران یا وضع آن برضد صهیونیست هادر اروپا هنوز هم صاحبان صنایع و بازرگان از اتفاقات پس از برجام و توسعه روابط اقتصادی با ایران صحبت می کنند، «جولیان نونیئز» معاون کمیسیون بین المللی اتحادیه کارفرمایان اسپانیا گفت: توافق هسته ای به دست آمده بین ایران و 5+1، فرصت های جدیدی از کسب و کار و سرمایه گذاری را به شرکت های اسپانیایی با منافع در ایران ارائه می دهد.
در همین بین این هفته «یانوش پیخو چنسکی» معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد لهستان به تهران آمد و با «علی طیب نیا» وزیر اقتصاد کشورمان، موافقت نامه همکاری های اقتصادی دو کشور را به امضاء رساند.
روزنامه ایتالیایی «ایل جورناله» نیز با یادآوری لغو تحریم های اروپا علیه ایران نوشت اروپا تحریم های خود علیه ایران را حذف و آن را برضد اسرائیل (رژیم صهیونیستی) اعمال می کند.
** آمریکا «خرس زخمی» استاین هفته نشست شورای راهبردی روابط خارجی در تهران برگزار شد.«لئونید روشتینکوف» رییس موسسه تحقیقات استراتژیک روسیه ، در این جلسه آمریکا را به « خرس زخمی» تشبیه کرد که « بسیار خطرناک است » و گفت: رییس جمهور روسیه در قبال مساله سوریه موضع سرسختانه ای اتخاذ کرده و همه جانبه از بشار اسد حمایت می کند. وی گفت: امریکا می خواهد پوتین را سرنگون کند.
«سیدکمالی خرازی»رییس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: اتفاقات لیبی جلو چشم ماست، همان کشتارهایی که در لیبی رخ داد می تواند با کنار رفتن بشار اسد در سوریه هم تکرار شود.
«علاءالدین بروجردی» رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در دیدار با «لئونید رشتینیکوف» گفت: مشکل تروریسم یک مشکل جهانی است و همه کشورها باید بطور جدی به مبارزه با آن بپردازند.
اما «مرضیه افخم»سخنگوی وزارت امور خارجه خبر برخی رسانه های عربی در مورد سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در لبنان را عجولانه توصیف کرد و گفت: غضنفر رکن آبادی با گذرنامه عادی عازم سفر حج شده است.
«غضنفر اصل رکن آبادی» سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در لبنان بود هنوز نامش جزو مفقودان فاجعه منا که در روز عید قربان رخ داد، است .
465 نفر از حجاج ایرانی در مراسم رمی جمرات حج امسال به دلیل بی کفایتی مسوولان حج عربستان جان خود را از دست دادند. دراین فاجعه که مصادف با روز عیدقربان بود، نزدیک به پنج هزار حاجی از سراسر دنیا جان باخته اند.