آفتابنیوز : سایت ایلاف در گزارش مفصلی از پاریس در این رابطه نوشت : ایران پیام های مثبتی در این چارچوب ارسال کرده بود ونشان می داد که می توان به اعلام دو هفته پیش تهران مبنی بر عدم غنی سازی اورانیوم در زمان انجام مذاکره با اتحادیه اروپا به شکل مثبت نگریست، تهران حتی در این چارچوب اعلام کرده بود می خواهد به دیپلماسی فرصت بیشتری بدهد.
اما سخنان مکرر ومتوالی احمدی نژاد علیه اسرائیل که درچارچوب آن خواهان محو آن از نقشه شد یا انتقال آن به کشورهای آلمان ، اتریش یا آلاسکا ودست آخر زیر سئوال بردن کوره های آدم سوزی یهودیان ، اروپاییان را بر آن داشت تا چنین سخنانی را محکوم کنند، این سخنان همچنین باعث شد تا این تلقی نزد اروپاییان به وجود آید که ایران به همراه رئیس جمهوری تندرویش احمدی نژاد وارد مرحله مقابله با جهان غرب شده است ودقیقا روابط تهران با کشورهای غربی به دوره اول انقلاب باز گشته است.
به اعتقاد تحلیلگران غربی که درمطبوعات اروپایی انعکاس یافته سوای دو دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی که یک شخصیت اصلاح گرا بود ایران هیچ گاه موفق به نزدیکی با غرب نشد، وحتی برعکس ، ایدئولوژی مقابله با غرب را پیش روی خود دارد. در این چارچوب بود که نفرت ها علیه شیطان بزرگ وهم پیمانانش افزایش یافت، تعبیری که اصولا به آمریکا واسرائیل اطلاق می گردد. بر پایه همین منطق بود که این تندورها به دنبال ایجاد پلی ارتباطی بین کینه به شیطان بزرگ از یک سو وتسریع گام ها در دستیابی به فن آوری هسته ای از سوی دیگر هستند.
در توضیح این نظریه مسئول اداره خاور میانه در وزارت خارجه فرانسه می گوید : ایران می خواهد خود را دور از گزند تمامی قدرت های دیگر مجاوز خویش قرار دهد ، حال این قدرت اسرائیل باشد یا کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس که در رویارویی مستقیم با آن قرار دارد. هدف اصلی ایران این است که تجربه جنگ با عراق برایش تکرار نشود.
سقوط رژیم صدام حسین اطمینان لازم را به ایران نبخشیده است، بخصوص که نیروهای آمریکای اکنون در چند کیلومتری خاک ایران قرار داردند ونظام آینده عراق هم به هر شکل منافع ایران را مد نظر خویش قرار می دهد. از اینرو چشم پوشی ایران از دستیابی به فن آوری هسته ای مسئله ای محال می نماید.
سخنان رئیس جمهوری ایران پیش از نشست سران اروپا اعلام شد ومحکومیت های فراگیری نسبت به آن صورت گرفت ، ابتدا برخی تصور کردند که این سخنان تنها مانورهای سیاسی برای بالا بردن سقف خواسته های ایران در دور آینده مذاکرات است ، اما پافشاری رئیس جمهور ایران وتکرار تهدیدهای خود علیه اسرائیل با توجه به درک کاملش از میزان حساسیت چنین مقوله ای نزد جهان غرب، اروپایی ها را بر آن داشت تا سیاست های شدیدتری را علیه تهران اتخاذ کنند، بخصوص که او در این چارچوب مستقیما کشورهای اروپایی چون آلمان واتریش را مورد خطاب قرار داده واز آنها خواست تا میزبان کشور اسرائل باشند.
این مسئله باعث شد تا یکی از بنود قطعنامه پایانی سران اروپا به ایران اختصاص داده شود وبعد از مدتها نشان دادن هویج ، اینبار عصا را نشان ایران بدهند.
اروپا با موضع جدید خود تنها چند گام دیگر با موضع واشینگتن که در آن خواهان ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت واعمال تحریم علیه ایران است ، فاصله دارد.
رهبران اتحادیه اروپا در بیانیه ی نشست خود نگرانی شدید خود را از ناکامی ایران از قانع ساختن جامعه جهانی نسبت به برنامه های صلح آمیز هسته ای خویش ابراز وبا اشاره به وعده های تهران در مورد دستیابی به راه حل دیپلماتیک برای این پرونده تاکید کردند که روزنه ی مذاکرات تا ابد باز نخواهد ماند.
در این بند همچنین هشدار داده شده است که اتحادیه اروپا پس از آنکه تا کنون نقش ضامن را برای ادامه گفتگو با ایران در مقابل هشدارهای آمریکا در مورد بی فایده بودن این گفتگو ها ایفا می کرد به تدریج به سوی اتخاذ تدابیر جدیدی در تعامل با ایران نزدیک می شود .
در بند مذکور سران اتحادیه اروپا فراموش نکردند که سخنان احمدی نژاد در مورد محو اسرائیل وزیر سئوال بردن کوره های آدم سوزی را محکوم ، آنرا غیر قابل قبول توصیف، وتهدید کنند که با توجه به سخنان وتدابیر جدید ایران مواضع وراهبردهای دیپلماتیک خود را اتخاذ خواهند کرد.
به اعتقاد نویسنده این گزارش در ایلاف همین بند کافی است تا ایران را نسبت به خطراتی که درمرحله ی آینده این کشور را تهدید می کند هوشیار سازد بخصوص که بر کسی پوشیده نیست که این خطر تنها به تدابیر دیپلماتیک ختم نخواهد شد.
اگر اروپا مسئله راهبرد نظامی را اعلام نمی کند در مقابل به مسئله ارجاع پرونده به شورای امنیت وتحریم هایی که در این چارچوب گریبان ایران را خواهد گرفت تاکید دارد اما راهبرد نظامی از بطن قطعنامه های سازمان ملل بیرون خواهد آمد.
در بخش راهبرد نظامی اشاره به دو مورد قابل توجه است ، اول سخنانی است که شیمون پرز معاون نخست وزیر اسرائیل در رابطه با استفاده از عملیات نظامی علیه ایران بر زبان راند.
در این چارچوب باید گفت که اسرائیل منافع ملی وامنیتی خویش را بر هر چیز دیگری حتی رویه وبرنامه های دوستان وهم پیمانانش مقدم می داند ودر صورت نیاز بدون توجه به هیچ معیار دیگر وچراغ سبزی عملیات نظامی خود را انجام خواهد داد.
دومین مورد سخنان کاندولیزا رایس وزیر خارجه امریکاست که اعلام کرد در ایران هیچ نوع انگیزه ای برای دستیابی به توافق با جامعه جانی در مورد برنامه های هسته ای اش نمی بیند.
به گفته رایس تمامی جهان امیدوار است که ایران مذاکرات خود را با ترویکای اروپایی از سر بگیرد اما جامعه جهانی نسبت به تلاش هایی که تهران برای دستیابی به توافقنامه ای راضی کننده تمامی طرف ها انجام می دهد در شک وتردید است.
به گفته وزیر خارجه آمریکا واشینگتن در صورت نیاز تعداد کافی از آرا را داخل شورای امنیت جهت اعمال تحریم های بین المللی علیه ایران به دست خواهد آورد، اما ترجیح می دهد که پیش از آن تمامی طرف ها قانع شوند که تمامی راه های دیپلماتیک، مورد استفاده قرار گرفته ، وبه بن بست رسیده اند.
سخنان رایس با وضوح کامل اعلام شد برخی از مطبوعات غربی هم ترجمه آنرا در چارچوب یک ضربه بازدارنده می دانند اما چه کسی وچه زمان این کار صورت پذیرد؟ سئوالی است که پاسخ آن پس از به بن بست رسیدن آخرین راه دیپلماتیک مشخص خواهد شد.