آفتابنیوز : به نقل از پایگاه اطلاع رسانی استانداری گیلان این سند روز شنبه با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران ، وزیر اقتصاد و صنعت جمهوری آذربایجان ،استاندار گیلان ، رییس شرکت راه آهن جمهوری آذربایجان و مدیرعامل شرکت راه آهن ایران به امضا رسید و تعیین شد تا طرف آذری، هشت کیلومتر راه آهن را تا نقطه صفر مرزی ادامه دهد و طرف ایرانی نیز در قالب این توافقنامه، تا دو کیلومتر خط راه آهن را ادامه خواهد داد تا این خط ریلی در نهایت به پایانه متصل شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که ریاست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان را نیز عهده دارد، در آیین امضای سند توافقنامه اتصال راه آهن دو کشور گفت: دوستان ایرانی و آذربایجانی در قالب کمیته های مختلف، به اهداف از قبل پیش بینی شده جامه عمل پوشاندند.
دکتر محمود واعظی افزود: امضای سند توافقنامه برای اتصال راه آهن دو کشور، مهم ترین نتیجه موفقیت آمیز نشست دور روزه در آستارای ایران و جمهوری آذربایجان بود.
وی با اشاره به اینکه این سند در دو مرحله تنظیم شده است، افزود: راه آهن سراسری آذربایجان تا نقطه صفر ادامه یابد و به دنبال ایجاد پاینه ای در ایران ، پلی نیز بر روی رودخانه مرزی با سهم مشترک 50 درصد برای هر دو کشور احداث می شود.
واعظی اضافه کرد: امیدوار هستیم این اقدامات ظرف یک سال آتی به سرانجام برسد و به نظر می رسد با اتصال راه آهن، اتفاقات خوبی در روابط دو کشور خواهد افتاد.
وی اظهار کرد: مطابق هدف گذاری های صورت گرفته، حجم روابط بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان به چهار برابر وضعیت فعلی ارتقاء می یابد.
وی حجم مبادلات تجاری ایران و جمهوری آذربایجان را در سال 500 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: با اتصال راه آهن این حجم مبادلات به دو میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
واعظی با بیان اینکه اتصال راه آهن و ساخت پایانه با ظرفیت پنج میلیون تن از جمله اتفاق های خوبی است که در یک سال آتی شاهد آن خواهیم بود، افزود: انشاالله در آستارا ترکیبی از راه آهن بندر و حمل و نقل جاده ای را خواهیم داشت.
وی ادامه داد: همین حمل و نقل ترکیبی، فرصتی برای انتقال کالا به آذربایجان و روسیه از طریق خلیج فارس خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه با ایجاد راه آهن ترانزیت از طریق خط آهن به اروپا و دریای سیاه انجام می شود ، افزود: در یکسال آتی ، کار بزرگی از سوی هر دو طرف انجام می شود و این، به نفع تجار دو کشور است.
واعظی با اشاره به عمق روابط ایران و آذربایجان گفت: در ماه دسامبر پیش رو، کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در ایران تشکیل می شود که یکی از موضوعات اصلی کمیسیون، پروژه اتصال راه آهن خواهد بود.
وی در ادامه گفت: موارد دیگری که در مذاکرات پیرامون آن به توافق رسیدیم؛ احداث پل جدید در کنار پل حمل و نقل جاده ای بود تا ضمن تسهیل در تردد نیازمندی های آینده این دو کشور و ترانزیت آن را جوابگو باشد.
وی همچنین فعال کردن گمرک آستارا ، ارتقای سرعت آن و رد و بدل کردن دیتاها از طریق الکترونیکی و هوشمند شدن آن را از دیگر موارد مذاکرات دو روز اخیر کمیسیون همکاری های ایران و آذربایجان عنوان کرد.
واعظی با بیان اینکه تمامی موارد به توافق رسیده در تفاهم نامه همکاری های اقتصادی در نهایت منجر به رونق کسب و کار در کشور و شهرهای مرزی خواهد شد، گفت: فعالیت گمرک آستارا ظرف یک ماه آتی ، 24 ساعته می شود.
وی ادامه داد: در 20 روز آینده، با تشکیل کمیته ای در آستارا برای اقدامات بعدی تصمیمات اساسی اتخاذ خواهد شد.
نشست رؤسای کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، عصر دیروز (جمعه) در آستارای جمهوری آذربایجان برگزار شد.
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران ریاست هیأت ایرانی و مصطفی اف وزیر اقتصاد و صنعت جمهوری آذربایجان ریاست هیأت آذری را بر عهده دارند.
هیأت های جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران به منظور ادامه روند مذاکرات فنی و بازدید از محل احداث پل مرزی و برگزاری نشست بررسی پروژه اتصال خط ریلی جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران ، وارد آستارای ایران شدند.
اعضای کمیسیون همکاری های اقتصادی ایران و آذربایجان همچنین از محل گذر خط آهن جمهوری آذربایجان به ایران در آستارا بازدید کردند و سپس به محل ایجاد پایانه این راه آهن رفتند.
شهرستان مرزی آستارا در 200 کیلومتری غرب مرکز استان گیلان واقع است