آفتابنیوز : سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی با اشاره به بازتاب اخبار بسته بودن غرفه ایران و ناشران بخش خصوصی در نمایشگاه کتاب فرانکفورت گفت: اخبار ایران در اعتراض به سیاست های گزینشی مسئولان نمایشگاه کتاب فرانکفورت بازتاب گسترده ای داشت، به گونه ای که بیش از 60 رسانه بین المللی و منطقه ای به پوشش این خبرها در رسانه های خود پرداختند.
وی افزود: بازتاب این خبر در رسانه های خارجی نشان داد که صدای اعتراض فرهنگی و مسالمت جویانه ایران به گوش جهانیان رسیده است.
معاون امور فرهنگی تصریح کرد: این اقدام اعتراضی یکپارچه ناشران ایرانی به گونه ای بود که مشی تفرقه افکنانه برخی رسانه ها در همان روز نخست رنگ باخت و مجالی برای القای این شکاف فراهم نشد.
بنا براعلام روابط عمومی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صالحی در پایان خاطر نشان کرد: با استفاده از تجاربی که در این نمایشگاه بدست آمد به حضور موثر صنعت نشر ایران در عرصه های فرهنگی به ویژه شرکت فعالانه در نمایشگاه های معتبر بین المللی ادامه خواهیم داد.
به گزارش ایرنا، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بعد از ظهر چهارشنبه 15 مهرجاری بیانیه ای درباره عدم حضور جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت به دلیل حضور سلمان رشدی در مراسم نشست خبری این نمایشگاه، صادر کرد.
اقدامات اعتراضی ناشران ایرانی نسبت به حضور سلمان رشدی مرتد نویسنده کتاب آیات شیطانی در کنفرانس خبری نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت، غرفه جمهوری اسلامی ایران در این نمایشگاه را به کانون توجه خبرگزاری ها و رسانه های بین المللی تبدیل کرد.
در حالی که غرفه ملی جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت بسته بود، اما با همراهی ناشران شرکت کننده ایرانی در نمایشگاه، اقدامات فرهنگی و اعتراضی در چارچوب مقررات نمایشگاه همچنان ادامه دارد.
شصت و هفتمین دوره نمایشگاه کتاب فرانکفورت از 14 اکتبر (22 مهرماه ) به مدت پنج روز، در فرانکفورت آلمان برگزار شد.
همزمان با بازگشایی نمایشگاه کتاب فرانکفورت با اینکه همه فعالیت های غرفه ایران در حوزه نشر تعطیل شد اما اعتراض ناشران و دولت ایران در این غرفه به شکل های مختلف ادامه پیدا کرد و امکانی فراهم شد تا نمایندگان اعزامی از سوی موسسه نمایشگاه های فرهنگی، نسبت به عدم حضور ایران در نمایشگاه روشنگری کنند و دلایل اعتراض ایران را به بازدیدکنندگان توضیح دهند.
برخی اقدامات اعتراضی همچون نصب بنرهایی با موضوع دلیل عدم حضور ایران، توزیع بروشور دلیل عدم حضور ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت و توزیع بروشور انگلیسی اعجاز قرآن کریم در محل غرفه ایران به نمایش درآمد.
طراحی و چاپ پوستر «من محمد را دوست دارم» و اهدای آن به بازدیدکنندگان متقاضی، طراحی چهار پوستر با محتوای آزادی بیان و اعتراض به حضور سلمان رشدی و نصب آن در غرفه ایران و همچنین هدیه رمان محمد (ص) به بازدیدکنندگان از دیگر فعالیت های صورت گرفته در غرفه ایران بود.
در متن بنر نصب شده در غرفه ایران با عنوان «چرا ما حضور نداریم؟!» نوشته بود: دعوت از نویسنده ای که به مقدسات بیش از یک میلیارد انسان به بهانه آزادی بیان بی احترامی می کند، در کنفرانس خبری نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت، نقض آشکار اعلامیه جهانی حقوق بشر است و ما به این حرکت غیرفرهنگی اعتراض داریم.
توزیع نامه رهبر معظم انقلاب به جوانان جهان به سه زبان عربی، انگلیسی و فارسی، توزیع کتاب ایران شناسی با عنوان «ایران دروازه تمدن»، توزیع سی دی فیلم «ایران دروازه تمدن» و «ایران سرزمین رنگین کمان» و توزیع بروشور سه برگی در خصوص تبیین علت عدم حضور ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت از دیگر اقدامات غرفه ایران در این زمینه به شمار می رفت.
بر اساس این گزارش اقدام اعتراضی ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت، بازتاب وسیعی میان خبرنگاران و عکاسان رسانه های بین المللی داشت به گونه ای که در روزهای گذشته شبکه یک و شبکه zdf آلمان، خبرگزاری رویترز، یورو نیوز، تلویزیون استان هسه، نشریه publishing perspective، نشریه publishing weekly، نشریه booksellers، روزنامه پرمخاطب زو دویچه زایتونگ و مجله اشپیگل در این زمینه گزارش تهیه کردند.
همچنین با گسترش اقدامات اعتراضی ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت جمعی از هموطنان ایرانی مقیم آلمان هم صدا با اقدام اعتراضی جمهوری اسلامی ایران برای همراهی و کمک در بیان مواضع روشنگرانه در این خصوص اعلام آمادگی کردند.
مهرماه 1367 کتابی تحت عنوان «آیات شیطانی» به قلم سلمان رشدی در قالب رمان، آکنده از اهانتها و افترائات زشت و ننگین به ساحت مقدس پیامبر اعظم(ص) و خانواده و اصحاب شریف ایشان بود که اسلام و قرآن را با تعابیر سخیف توصیف کرده بود، در لندن توسط انتشارات وایکینگ وابسته به مؤسسۀ پنگوئن انتشار یافت.