آفتابنیوز : مصطفي تاجزاده در ميزگرد بررسي تعامل جنبش دانشجويي و احزاب كه از سوي نشريه دانشجويي "روشنگر" دانشگاه صنعتي اميركبير در تالار فرهنگ اين دانشگاه برگزار شد، با تأكيد بر ناگزير بودن تأثير سياست بر زندگي مردم، گفت: بشر مدتهاست كه به اين نتيجه رسيده است كه نميتواند سياست را دور بزند.
وي با بيان اين مطلب كه جايگزين احزاب، باندهاي قدرت هستند، اظهار داشت: دموكراسي بدون حضور احزاب، شير بييال و دم و در واقع ناممكن است. بر اين اساس در حوزه سياست نسبت انسان با احزاب بايد مشخص باشد تا بتواند در قدرت تأثيرگذار باشد و اگر قرار بر اين باشد كه كسي وارد قدرت نشود و كاري با آن نداشته باشد، نبايد حزب تشكيل دهد.
تاجزاده در توضيح نسبت احزاب و جنبش دانشجويي با يكديگر، گفت: پايگاه اصلي احزاب در كشور ما از مشروطه تاكنون دانشگاهها بودهاند و غالب اعضاي احزاب سياسي، دانشجويان و دانشگاهيان هستند، ضمن اين كه عمده نظريهپردازيها در مورد قدرت و سياست، توسط دانشگاهيان صورت گيرد.
تاجزاده با اشاره به قرارگرفتن در آستانه يكصدمين سالگرد مشروطه، گفت: اين تاريخ بهانهاي است كه براي اينكه الگوهاي مختلف تجربه شده در كشورمان را بررسي كنيم، ضمن اين كه بايد توجه داشته باشيم روش التقاطي جواب نداده و نخواهد داد و به اين معنا كه نميتوان شعارهاي راديكال داد و انقلابي انديشيد و در عمل با ژست روشنفكرانه و روش اصلاحطلبانه حركت كرد و بايد يكي از اين دو راه را انتخاب كرد و هزينه هاي راه انتخاب شده را نيز پذيرفت.
وي با اشاره به اين كه در ايران دعواي بين سنت و مدرن وجود ندارد، گفت: بنيادگراترين گروهها در ايران معتقد به ضرورت پيشرفت تكنولوژي و علم در ايران هستند. بر اين اساس بحث در كشور ما بر سر اين است كه پيشرفت و تكنولوژي در ايران بايد با روش آمرانه و اقتدارگرايانه باشد يا به روش اصلاحطلبانه؟!
وي تصريح كرد: اگر اعتقاد شما مانند من بر اين باشد كه دموكراسي در ايران تحقق يابد، وجهه همت شما بر تحقق هر آنچه كه به ايجاد دموكراسي در ايران كمك ميكند، قرار خواهد گرفت. در اين ميان وظيفه جنبش دانشجويي حمايت از هر حركتي است كه موجب تقويت حقوق شهروندي ميشود، ميباشد.
وي در واكنش به بخشي از اظهارات تولايي مبني بر اين كه نبايد تمام مشكلات كشور را در ساختار فعلي نظام سياسي محدود كرد، گفت: آقاي تولايي از اصلاح از طريق نهادهاي مدني صرف سخن ميگويند، درحالي كه اگر نهاد مدني بخواهد يك نشريه هم منتشر كند، نياز به مجوز دولت دارد، بنابراين براي پيشبرد اين گونه امور نيازمند حضور در دولت و چارچوب ساختار موجود است. من از دوستان ملي مذهبي كه ادعا ميكنند دكتر مصدق را قبول دارند، تعجب ميكنم كه اين مطالب را مطرح ميكند، در حالي كه ميدانند دكتر مصدق خود نيز در انتخابات مجلس كانديدا شد، چرا كه احساس ميكرد براي پيشبرد فعاليت در جهت تحقق دموكراسي و حضور در چارچوب ساختار سياسي ضروري است.
تاجزاده افزود: دولت در ايران كاملاً مطلقه است و اين الگويي است كه تمام احزاب سياسي ايران آن را پذيرفتهاند و هيچ حزبي تاكنون جرأت نكرده است كه بگويد مثلاً نفت در ايران بايد به بخش خصوصي واگذار شود. در ايران هر دولتي كه روي كار آيد، ارتش قوي خواهد داشت چرا كه هم گستردگي ايران و هم شرايط جغرافيايي و همسايگان ايران چنين اقتضايي دارد.