آفتابنیوز : آژانس بينالمللي انرژي اتمي در سال ۲۰۰۵ميلادي، سالي پرمشغله را پشت سر گذاشته و داراي عملكرد و برنامههاي اجرايي پيچيده و سختي بوده است.
به گزارش ايرنا، بررسي پرونده هستهاي جمهوري اسلامي ايران كه در ماه سپتامبر به اوج خود رسيد، بيشترين توان و زمان كار اين موسسه در سال جاري ميلادي را به خود اختصاص داده است.
مدير كل آژانس بينالمللي انرژي اتمي با اعلام اينكه هنوز هم ابهاماتي در برنامه هستهاي ايران باقي مانده، افزوده است: زمان براي ديپلماسي هنوز باقي است و بايد گفت وگوها و كار ديپلماتيك با ايران ادامه يابد.
بر اساس گزارشهاي منتشره، فعاليتهاي هستهاي كره شمالي و تعقيب مذاكرات شش جانبه پيرامون آن از ديگر مشغلههاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي در سال ۲۰۰۵ميلادي بوده است.
كره شمالي پيمان منع گسترش سلاحهاي اتمي (ان.پي.تي) را ترك كرده است و به همين دليل هم اكنون تعامل مستقيمي با آژانس بينالمللي انرژي اتمي ندارد.
شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي اميدوار است، مذاكرات شش جانبه به موفقيت بينجامد و كره شمالي بار ديگر به آژانس و ان.پي.تي بازگردد.
انتخاب مجدد البرادعي حقوقدان ۶۵ساله مصري به عنوان مدير كل آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه در مجمع عمومي سالانه آژانس در مهر ماه گذشته نهايي و از ابتداي آذر ماه دوره آن آغاز شد، از ديگر رويدادهاي مهم اين موسسه بينالمللي در سال ۲۰۰۵ميلادي بود.
انتخاب البرادعي به اين سمت در حالي تكرار شد كه آمريكا از يك سال پيش با آن مخالفت ميورزيد و حتي براي رسواسازي وي حتي به كارگذاري دستگاه شنود در دفتر كار شخصي البرادعي در وين پرداخت. اقدامي كه فرجام آن رقم خوردن يك رسوايي ديگر نه براي البرادعي، بلكه براي واشنگتن بود.
اوج موفقيت آژانس بينالمللي انرژي اتمي و البرادعي در سال ۲۰۰۵ ميلادي، انتخاب مشترك اين دو به عنوان برندگان صلح نوبل امسال به دليل مبارزات پيگير با گسترش سلاحهاي كشتار جمعي در جهان بود.
كميته نوبل، آژانس و البرادعي را به طور مشترك به دليل "تلاش براي مبارزه با سلاحهاي هسته اي" شايستگي دريافت جايزه نوبل اعلام و هفته پيش اين جايزه يك ميليون و ۳۰۰هزار يورويي را به آنها اعطا كرد.
تغيير تركيب اعضاي شوراي حكام و جابجايي ۱۰تن از اعضاي غير دايم آن با ۱۰عضو جديد براي مدت دو سال، امضاي پروتكل الحاقي توسط چندين كشور ديگر و واگذاري رياست شوراي حكام از خانم "كاترين هال" كانادايي به يك ديپلمات ژاپني، از ديگر تحولات مربوط به آژانس بينالمللي انرژي اتمي در سال رو به پايان ۲۰۰۵بوده است.