آفتابنیوز : اهمیت این انتخابات از آنجا مشهود است که چندی پیش مهدی کروبی که به اعتقاد خودش با تقلب از گردونه انتخابات ریاست جمهوری حذف شده است در نامه ای به آیت الله مشکینی رئیس مجلس خبرگان با اشاره به اهمیت این انتخابات، بر تغییر مرجع تعیین صلاحیت، ضرورت حضور صاحبان تخصصهای گوناگون در مجلس خبرگان و هم چنین حضورشان تاکید کرده بود.
اما سوالی که در این جا مطرح می شود این است که چرا بحث انتخابات خبرگان در این دوره چنین اهمیت و حساسیتی پیدا کرده است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت: پس از برگزاری انتخابات شوراها و به دنبال آن مجلس هفتم و سپس نهمین دوره ریاست جمهوری که بنا به دلایلی طیف مقابل اصلاح طلبان بر روی کار آمد و تحولاتی جهانی و منطقه ای که به دنبال این انتخابات روی داد موجب ایجاد نگرانی در اصلاح طلبان و روحانیون این طیف شده است که این آخرین نهاد انتخاباتی نیز به دست رقیب افتد؛ و جریانی که در گام اول انتخابات شوراها و در گام دوم مجلس شورای اسلامی و هم چنین در مرحله سوم ریاست جمهوری را به دست گرفته است در گام چهارم مجلس خبرگان را نیز کاملا در اختیار خود بگیرد.
در همین راستا حجت الاسلام رسول منتجب نیا، عضو ارشد مجمع روحانیون مبارز و قائم مقام حزب اعتماد ملی به آفتاب می گوید: انتخابات خبرگان رهبری همیشه اهمیت داشته و دارد و از کیفیت بالایی برخوردار بوده است اما در این دوره اهمیت بیشتری یافته است زیرا جریانی که در ماه های اخیر روی کار آمده است دارای تفکر و اندیشه ای خاص بوده و از شعارها و عناوینی حمایت می کند و دم می زند که معلوم نیست با آرمان های امام و انقلاب سازگار است یا خیر؟
به عبارت دیگر بعضی از این گروه افکار و اندیشه های خرافی و متحجرانه خود را به نام اسلام و انقلاب بسط می دهند لذا دلسوزان امام و انقلاب احساس نگرانی می کنند که مبادا این افراد که روزگاری منزوی بوده اند به مرکز بسیار حساس و خطیری چون خبرگان وارد شوند.
حجت الاسلام مصطفی درایتی، عضو دفتر سیاسی جبهه مشارکت ایران اسلامی نیز در این باره به ایسنا گفته است: حساسیت این مرحله از انتخابات خبرگان را جریان فکری خاصی که با جریان سنتی گذشته تفاوت های دیگر دارد و در پی این است که افراد با سابقه گذشته جای خود را به جوان تر هایی بدهند که تحرک بیشتری در نمایندگی کردن جریان تندرو دارد بیشتر می کند.
اما این در حالی است که سیدرضا اکرمی، عضو جامعه روحانیت مبارز در گفت و گو با آفتاب این دوره از انتخابات خبرگان را همانند دوره های قبل دانسته و تنها مشکل این انتخابات را همزمان بودن آن با انتخابات شوراها دانسته است.
وی سپس اظهار داشته است: این انتخابات چیز تازه ای نیست و چندین بار هم انجام شده است و جامعه روحانیت مبارز در مورد برگزاری این انتخابات مطلب تازه ای برای گفتن ندارد.
از طرفی دیگر ایراداتی که بر انتخابات مجلس خبرگان وارد است روش تایید صلاحیت کاندیداهای خبرگان توسط شورای نگهبان و عدم حضور متخصصین در آن است که این مساله باعث تشکیک بسیاری برای حضور در این انتخابات شده و آن را غیر آزاد ذکر می کنند.
حجت الاسلام حسین موسوی تبریزی، دبیر مجمع مدرسین و محققین قم در گفت و گو با آفتاب با بیان اینکه مسئولیت خبرگان بسیار بالاست می گوید: باید در شرایط حاضر برای حاضر شدن در خبرگان و مساله اجتهاد تجدید نظر شود و تعیین صلاحیت ها از دست شورای نگهبان خارج شود چون شورای نگهبان منصوب رهبری است و تایید صلاحیت توسط آنها یک دور واضح است و اطمینان را از بین می برد. دبیر مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنانش اظهار می کند: اگر این شرایط تغییر نکند و مانند قبل باشد حتی علما هم در آن شرکت نخواهند کرد.
از سویی دیگر حجت الاسلام احمد خاتمی عضو خبرگان و جامعه روحانیت به ایسنا گفته بود: تغییر قانون انتخابات خبرگان به نتیجه نمی رسد و به دلیل اختلاف نظرهای فراوانی که میان علما وجود دارد آنها نمی وانند راجع به کاندیداها به اتفاق نظر برسند و این در حالی است که وی هم چنین با تاکید بر ضوابط قانونی در بحث انتخابات خبرگان یادآور شده بود که مجلس خبرگان رهبری ضوابط قانونی خودش را دارد و کسانی که می خواهند کاندیدا شوند باید از شرایط لازم بهره مند باشند.
بدین ترتیب با توجه به شکل گیری فضایی رقابتی انتقادی نسبت به انتخابات خبرگان از سوی اصلاح طلبان برای باز پس گیری سنگرهای از دست رفته خود و از طرف محافظه کاران برای کامل کردن پیروزی هایی انتخاباتی خود و تکمیل گام چهارم، تنها باید منتظر ماند و دید که انتخابات خبرگان آینده چگونه رقم خواهد خورد و در این میانه پیروز میدان چه کسی خواهد بود؟