کد خبر: ۳۳۷۴۳۷
تاریخ انتشار : ۲۸ آذر ۱۳۹۴ - ۲۲:۵۳

شناسایی آثاری از دوره‌های مفرغ در رودخانه اترک/ شاید به‌زودی زیرآب برود

درحوضه آبریز رودخانه اترک یکی از مهمترین حوزه های فرهنگی شمال شرق ایران اثار و محوطه هایی از دوره های مفرغ، آهن، تاریخی و اسلامی شناسایی شد.
آفتاب‌‌نیوز :
آزیتا میرزایی سرپرست هیات بررسی وشناسایی حوضه آبریز رودخانه اترک دراین باره گفت: در مسیر طولانی این حوضۀ آبریز، تپه و محوطه های باستانی زیاد و مهمی شکل گرفته که برنامه ریزی برای مطالعه عمیق تر آنها در شناخت فرهنگ گذشتۀ ایران زمین بسیار حایز اهمیت است.

وی افزود: در بررسی و شناسایی حوضۀ آبگیر سدقردانلو، فرصتی پیش آمد تا بخشی از این محوطه مورد مطالعۀ باستان شناختی قرار گیرد.

این باستان شناس گفت: در این فعالیت پژوهشی 21 نقطه بعنوان آثار فرهنگی ثبت و ضبط شد. از این تعداد ،نقطه اول یک بند در نزدیکی تنگه بود که با وجودتعلق آن به دهه های اخیر شواهدی دال بر وجود آثار قدیمی تر نیز در آن وجود دارد.

میرزایی افزود: نقطه شماره 12 نیز متعلق به روستای متروک قردانلو بود که به دلیل زلزله در دهه 70 تخریب و متروک شده بود. 19 نقطۀ دیگر متعلق به آثار و محوطه های فرهنگی هستند که دوره هایی از مفرغ، آهن، تاریخی و اسلامی را دربردارند که از لحاظ کارکرد احتمالا محوطه ها ی مسکونی، قلعه های نظامی و دفاعی و قبرستان بوده اند.

به گفته این باستان شناس یکی از نکات جالب توجه در این منطقه ساخت روستاها در دامنۀ کوه ها بوده و از دشت میان کوهی فقط برای کشاورزی استفاده می شده است .

میرزایی افزود: با توجه به شناسایی موقعیت آثار و محوطه های باستانی در این منطقه احتمالا این امر در گذشته نیز مصداق داشته زیرا قالب محوطه ها در دامنه کوه ها و ارتفاعات طرفین این دشت میان کوهی واقع هستند.

گفتنی است حوضه آبریز رودخانه اترک یکی از مهمترین حوزه های فرهنگی شمال شرق ایران محسوب می شود، این رودخانه به طول 669 کیلومتر مربع، از بلندی های رشته کوه هزار مسجد در جنوب قوچان سرچشمه گرفته و پس از آبیاری دشت های قوچان، فاروج و شیروان وارد شهرستان بجنورد می شود.

به گزارش خبرآنلاین و به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، بررسی و شناسایی نجات بخشی آثار باستانی و فرهنگی حوضه آبریز قردانلو با مجوز رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام شد.

گفتنی است ،براساس بندج ماده 114 قانون برنامه 5 ساله چهارم تمامی وزارتخانه ها، سازمانها و موسسات دولتی موظفند قبل از اجرای پروژه های بزرگ عمرانی و درمرحله امکان سنجی و مکان یابی نسبت به انجام مطالعات فرهنگی- تاریخی در آن خصوص اقدام کنند و در طراحی و مکان یابی پروژه های یادشده نتایج مطالعات را رعایت کنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین