کد خبر: ۳۳۷۷۲
تاریخ انتشار : ۰۴ دی ۱۳۸۴ - ۱۶:۲۳
آفتاب بررسی می کند:

روسیه در برخورد با ایران از دیپلماسی « وقت کشی» استفاده کرده است

آفتاب‌‌نیوز :  در این بیانیه آمده است که پیشنهاد روسیه مبنی بر تاسیس یک شرکت مشترک ایرانی ـ روسی در خاک روسیه برای انجام غنی سازی اورانیوم همچنان پا برجاست و تصریح شده است که این پیشنهاد نشان دهنده نقشی است که روسیه برای یافتن راه حل قابل قبولی برای پایان دادن به اوضاع موجود از راه های سیاسی و دیپلماتیک ایفا می کند. با توجه به این موضوع اکثر تحلیل گران بر این باورند که روسیه با این اقدام عملا خود را وارد بحران هسته ای ایران کرده است زیرا روسیه قبلا جواب مخفی خود را از ایران دریافت کرده بود و ناظران پشتیبانی اروپا و امریکا از طرح روسیه را در راستای به وجود آمدن یک اجماع بین المللی پیرامون پرونده هسته ای ایران تلقی کردندو حال آن که روسیه به عنوان شریک و همکار هسته ای ایران با بیان رسمی این طرح پرونده هسته ای ایران را با چالش های اساسی مواجه ساخته است.
آفتاب مباحث مطروحه فوق را با یکی از کارشناسان ارشد مسائل استراتژیک کشوردر میان گذاشت. وی در پاسخ به سوال خبرنگار آفتاب گفت: به طور کلی در مورد همکاری هسته ای روسیه با ایران سه دیدگاه کلی وجود دارد: دیدگاه اول: بر این باور است که حکومت روسیه بیشترین تلاش خود را جهت کنترل انتقال فناوری و مواد هسته ای به ایران انجام می دهد ولی نمی تواند سازمان ها، وزارتخانه ها و شرکت های مختلف داخلی را کنترل کند.
دیدگاه دوم: معتقد است که خود روسیه علاقمند حفظ و تداوم همکاری های ویژه با ایران بوده و می خواهد به منظور تقویت ایران، بسیاری از نیازهای این کشور را برآورده کند. مطابق این دیدگاه، دولت روسیه در جلوگیری از انتقال مواد، فناوری و مسائل هسته ای به ایران چندان جدیت به خرج نمی دهد، گرچه در ظاهر برای حفظ روابط حسنه با واشنگتن به خواست های امریکا جواب مثبت می دهد.
دیدگاه سوم: معتقد است روسیه در برخورد با ایران از دیپلماسی « وقت کشی» استفاده می کند. بدین ترتیب که ضمن برآورده کردن برخی خواست های ایران و گسترش روابط مبتنی بر همکاری از دادن و مسائل و فناوری لازم جهت افزایش توان هسته ای ایران( که امریکا مخالف آن است) امتناع می کند. وی در ادامه سخنانش افزود به نظر می رسد روسیه در عمل ترکیبی از این سه رویکرد را مورد استفاده قرار می دهد و به همین خاطر الگوی همکاری آن با ایران اغلب در حال تغیربوده است و دقیقا به همین دلیل می تواند باشد که روسیه به عنوان شریک هسته ای ایران اکنون با ارائه طرح هسته ای اش به ایران عملا خود را وارد بحران هسته ای ایران کرده است به بحرانی که روسیه را در کنار اروپا و امریکا قرار خواهد داد.
وی افزود: البته باید عرض کنم که روسیه اساسا از ابتدا هم تمایل چندانی به استقلال ایران در زمینه فناوری هسته ای نداشته است. چنانچه رئیس جمهور روسیه در تاریخ 10/6/83 و پس از دیدار با سران فرانسه و آلمان در یک مصاحبه مطبوعاتی مشترک با خبرنگاران گفت: روسیه با قاطعیت تمام با گسترش باشگاه کشورهای هسته ای و از جمله افزوده شدن ایران به آن مخالف است. وی گفته بود: ما نیز مانند همکاران اروپایی خود و امریکا نگران برنامه هسته ای ایران هستیم.
این کارشناسی ارشد مسائل استراتژیک در پایان سخنانش به خبرنگار ما گفت: علیرغم آن که روسیه مخالف استقلال هسته ای ایران است اما تحت فشار اروپا و امریکا به دلیل منافع اش در ایران، همکاری های هسته ای خود را با ایران کاملا قطع نخواهد کرد. اما آنچه که مقامات مسئول باید بدان اهتمام ورزند آن است که همکاری کج دارو مریز روسیه تحت این شرایط اصلا در راستای استقلال و منافع ملی ما نخواهد بود و روسیه با ارائه طرحش عملا در جبهه مخالف ما قرار خواهد گرفت.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین