آفتابنیوز : صبح روز گذشته خبر اعدام 47 نفر زندانی از سوی وزارت کشور عربستان اعلام شد که در میان اسامی آنها تعدادی از شیعیان مخالف آل سعود از جمله شیخ نمر رهبر شیعیان عربستان دیده میشد.
به گزارش ایسنا، این اقدام عربستان با واکنش جدی برخی از ملتهای مسلمان و همچنین مجامع بینالمللی روبرو شد. چنانکه دیدهبان حقوق بشر نیز این اقدام عربستان را محکوم کرد. آمریکا در برابر آن موضع گرفت و در برخی از کشورهای مسلمان تعدادی از شهروندان اقدام به برگزاری تجمعات اعتراضآمیز نسبت به این موضوع کردند.
گرچه برخی از مقامات کشورهای منطقه که همسو با عربستان هستند از جمله امارات متحده عربی و بحرین این اقدام را تأیید کردهاند ولی از روز گذشته تاکنون شاهد محکومیت گسترده این موضوع از سوی دولتها و ملتهای مختلف بودهایم.
دبیرکل سازمان ملل نیز در موضعگیری اعلام کرد از شنیدن خبر اعدام روحانی برجسته شیعه و 46 تن دیگر در عربستان سعودی به شدت نگران و وحشت زده شده است.
سخنگوی بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در بیانیهای اعلام کرد: شیخ نمر و تعدادی دیگر از زندانیان اعدام شده به دنبال محاکمهای که نگرانیهای جدی درباره ماهیت اتهامات و عادلانه بودن این روند را به دنبال داشت، محکوم شدند.
این سخنگو افزود: دبیرکل سازمان ملل همچنین خواستار آرامش و خویشتنداری در واکنش به اعدام شیخ نمر شده و از تمامی رهبران منطقهای میخواهد که برای اجتناب از تشدید تنشهای فرقهای در منطقه با یکدیگر همکاری کنند.
وزارت امور خارجه آمریکا نیز با انتشار بیانیهای نسبت به اعدام شیخ نمر به دست رژیم آل سعود ابراز نگرانی کرد.
وزارت امور خارجه آمریکا، در این بیانیه که از سوی جان کربی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی این کشور صادر شد، آمده است: «مطلع شدهایم که دولت عربستان اعلام کرده که 47 تن را اعدام کرده است. ما پیشتر نیز درباره فرایندهای حقوقی در عربستان ابراز نگرانی کرده و این نگرانیها را به اطلاع عالیرتبهترین مقامهای دولت این کشور رساندهایم.
بر این خواسته خود تأکید داریم که دولت عربستان باید به حقوق بشر احترام بگذارد و از آن محافظت کند و از اعمال رویههای قضایی شفاف و عادلانه در تمامی پروندهها اطمینان حاصل نماید.
آمریکا همچنین از دولت عربستان میخواهد که اجازه ابراز عقاید مخالف را بدهد و با رهبران تمامی جوامع برای جلوگیری از بروز تنش در پی این اعدامها همکاری کند.
رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به اقدام عربستان به اعدام شیخ نمر ابراز نگرانی شدید کرد.
فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که اقدام اخیر عربستان به اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعه و از منتقدان اصلی دولت سعودی به شدت مایه نگرانی است و میتواند تبعاتی خطرناک در پی داشته باشد.
وی ادامه داد: پرونده خاص شیخ نمر نگرانی های جدی بسیاری را درباره آزادی بیان و احترام به حقوق مدنی و سیاسی اساسی به وجود آورده است حقوقی که باید در تمامی پروندهها تحقق آن تضمین گردد.
در همان دقایق اولیه انتشار خبر اعدام شیخ نمر این موضوع با واکنش گستردهای در داخل کشور مواجه شد. چنانچه بسیاری از مراجع تقلید این اقدام عربستان را محکوم کرده و بسیاری از حوزههای علمیه نیز امروز (یکشنبه) در اعتراض به این موضوع تعطیل خواهند بود.
همچنین بسیاری از شخصیتها و دستگاههای دولتی کشور از جمله مقام معظم رهبری، وزارت امور خارجه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس قوه قضائیه، حجت الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی، مجمع مدرسین حوزه علمیه قم، مجمع روحانیون مبارز و... با انتشار اطلاعیههای جداگانهای اقدام عربستان سعودی را محکوم کرده و تأکید کردند که عربستان باید منتظر عواقب این موضوع نیز باشد.
در همین حین از سوی خبرگزاری سازمان بسیج مستضعفین اعلام شد که در روز یکشنبه ساعت 15 تجمع اعتراضآمیزی از سوی بسیج دانشجویی دانشگاههای تهران در مقابل سفارت عربستان در خیابان نیلوفر با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان برگزار خواهد شد. ساعاتی پس از انتشار این خبر رسانههای گروهی اعلام کردند تعدادی از اعضای بسیج ناحیههای مقاومت تهران در محکومیت جنایت رژیم آل سعود و اعدام روحانی شیعه شیخ نمر باقر النمر در مقابل سفارت عربستان سعودی تجمع کردند.
بسیجیان با حضور در مقابل سفارت عربستان در تهران ضمن محکومیت اقدام رژیم سعودی در اعدام شیخ نمر خواستار واکنش سریع کشورهای اسلامی به این موضوع شدند و شعارهایی از جمله "مرگ بر آل سقوط" سر دادند.
همچنین عصر روز شنبه حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه، اسحاق العرینی، سرپرست سفارت عربستان سعودی در تهران را احضار و به عربستان نسبت به این رفتار غیرانسانی و غیرمسئولانه و تبعات آن شدیدا اعتراض و هشدار داد.
در ساعات پایانی عصر روز شنبه دهها نفر از مردم مشهد مقدس نیز در مقابل کنسولگری عربستان در این شهر تجمع کرده و نسبت به این اقدام دولت عربستان سعودی اعتراض کردند.
طبق آنچه که رسانههای گروهی اعلام کردهاند در جریان این تجمع تعدادی از تجمع کنندگان پرچم عربستان را از این کنسولگری پایین آورده و عدهای نیز با پرتاب ترقههای آتشزا موجب برافروختن آتش در بخشی از این کنسولگری شدند.
در ساعات پایانی روز شنبه در شبکههای اجتماعی خبری مبنی بر تجمع خودجوش مردمی در تهران در مقابل سفارت عربستان منتشر شد.
این تجمع از حدود ساعت 22:30 دقیقه آغاز شد و به مرور بر تعداد تجمعکنندگان در برابر سفارت عربستان در فرمانیه تهران افزوده شد.
سفارت عربستان بر اساس برخی از اخبار منتشر شده پیش از برگزاری این تجمع تخلیه شده بود و در جریان این تجمع به مانند آنچه که چهار سال قبل در برابر سفارت انگلیس شاهد آن بودیم عدهای از افراد خودسر در اقدامی غیردیپلمایتک و غیرمسئولانه وارد سفارت عربستان در تهران شدند و خساراتی را به این سفارتخانه وارد کردند.
البته پیش از ورود این افراد به سفارت بر اساس گفته سردار ساجدینیا دقایقی بعد از این تجمع عدهای نیروی خودسر اقدام به پرتاب سنگ و کوکتل مولوتف به سمت ساختمان سفارت کردند.
وی با بیان این که در پی این اقدام خسارتهایی به ساختمان سفارت وارد شد، گفت: ماموران پلیس از همان دقایق اولیه با این اقدام مقابله کردند تعدادی از ماموران ما نیز زخمی شدند.
ساجدی نیا با بیان این که تعدادی از نیروهای خودسر حملهکننده به سفارت دستگیر شدند، افزود: عده قلیلی هم وارد سفارت شدند که ماموران پلیس اقدام به خارج کردن این افراد کردند.
این اقدام خودسر باعث شکسته شدن یکی از دربهای سفارت عربستان سعودی و همچنین مقر پلیس دیپلماتیک که در کنار سفارت قرار دارد، شد.
در اواسط این تجمع شاهد حضور سردار مومنی جانشین فرمانده نیروی انتظامی، سردار ساجدینیا فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ و تعدادی دیگر از اعضای شورای تأمین استان تهران بودیم و به مرور بعد از اینکه افرادی که داخل سفارت شده بودند به بیرون از سفارت منتقل و تعدادی از آنها دستگیر شدند، نیروهای آتش نشانی برای خاموش کردن شعلههای ایجاد شده در برابر سفارت حضور پیدا کردند و پس از آن مأموران شهرداری اقدام به تمیز کردن محوطه این سفارت کردند.
اقدام شب گذشته با واکنش وزارت امور خارجه روبرو شد چنانکه جابرانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه در موضعی اعلام کرد: وزارت امور خارجه با درک احساسات پاک مردم مسلمان کشورمان خواستار جلوگیری از هرگونه تجمع در مقابل این اماکن دیپلماتیک است.
به گزارش ایسنا، جابر انصاری ضمن اعلام محکومیت مجدد اعدام ناعادلانه عالم دینی شیخ نمر النمر، بر ضرورت تامین امنیت اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد مقدس تاکید و اعلام کرد وزارت امور خارجه با درک احساسات پاک مردم مسلمان کشورمان خواستار جلوگیری از هرگونه تجمع در مقابل این اماکن است.
جابر انصاری افزود: پلیس دیپلماتیک مسئولیت برخورد با هرگونه تعرض به اماکن دیپلماتیک متعلق به عربستان سعودی را بر عهده دارد و بر اساس وظایف ذاتی خود برای حفظ نظم عمومی و اعاده امنیت این اماکن اقدام می کند.
در کنار احترامی که به احساسات مردم در برابر این اقدام رژیم آل سعود وجود دارد ولی حادثه شب گذشته و به آتشکشیدن سفارتخانه یک کشور که طبق قرارداد وین دارای مصونیت دیپلماتیک است تبعات سنگینی را به منافع ملی و دستگاه دیپلماسی کشور وارد خواهد کرد و این اقدام علیرغم اینکه باعث فضاسازی سنگین علیه ایران در آستانه اجرای برجام شده مورد تأیید هیچ یک از مقامات رسمی کشورمان و مردم نیست.
در پی این اقدام غیرمسئولانه از شب گذشته برخی از رسانههای عربی اقدام به جوسازی و انتشار اخبار منفی علیه کشورمان و سفارت جمهوری اسلامی ایران در عربستان کردند. چنانکه برخی از آنها اعلام کردند که عربستان سعودی به مقامات سفارت کشورمان در ریاض 24 ساعت وقت داده که این کشور را ترک کنند، اما این اخبار از سوی هیچ منبع رسمی تایید نشده است.
در همین حال عباس جعفریدولت آبادی، دادستان تهران نیز صبح یک شنبه با اشاره به حوادث شب گذشته در مقابل سفارت سعودی و تعرض عدهای به ساختمان این سفارت گفت: تا این لحظه ۴۰ نفر از کسانی که در ورود به ساختمان سفارت مذکور نقش داشتند شناسایی و دستگیر شدهاند. همچنین تحقیقات برای شناسایی دیگر افراد موثر در این حادثه ادامه دارد.
وی تاکید کرد: دستور قضایی برای شناسایی و دستگیری سایر افراد در این زمینه صادر شده است. پرونده مذکور نیز در دادسرای شهید مقدس تهران تحت رسیدگی است.