کد خبر: ۳۴۶۸۲۷
تاریخ انتشار : ۱۵ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۴

عربستان هم منتقد انتخابات ایران شد: آیا ایران تغییر می‌کند؟/رویترز: عربستان وضع حقوق‌بشر خوبی ندارد/واشنگتن باید ریاض را کنار بگذارد

سفارت عربستان سعودی در واشنگتن به انتقاد از فرایند انتخابات در ایران پرداخت. پایگاه اینترنتی سفارت عربستان سعودی در واشنگتن، در مطلبی با عنوان «آیا ایران تغییر می‌کند» به انتقاد از فرایند انتخابات در ایران پرداخته است.
آفتاب‌‌نیوز :
در این مطلب با بیان اینکه ایران بیش از 2000 «سیاستمدار اصلاح‌اندیش» را از شرکت در انتخابات ماه فوریه منع کرده می‌نویسد، در این انتخابات «تنها کسانی که معتقد به جمهوری اسلامی و ارزش‌های آن هستند مجاز به ورود به مجلس هستند.» 

به گزارش آفتاب، فارس در همین‌باره نوشته است: مطابق آمارها، نظام جمهوری اسلامی ایران در طول سه دهه‌ گذشته سابقه برگزاری هر سال یک انتخابات را در کارنامه سیاسی خود دارد. این در حالیست که منبع اصلی قدرت در تمام سطوح حکومتی عربستان سعودی، سلطنت مطلقه آل‌سعود و شاهزادگان است و بر خلاف ایران، حکومت ریاض مشروعیتی برخواسته از اراده اکثریت جامعه را ندارد. 

پایگاه سفارت عربستان سعودی در آمریکا در بخش دیگری از مطلب انتقادی‌اش از انتخابات ایران نوشته است: «جهان ایران را برای (مشاهده) نشانه‌های تغییر نظاره می‌کند، با این امید که از کشوری انقلابی و سرکش به عضوی محترم در جامعه بین‌المللی تبدیل شود. اما آیا تغییر واقعی اتفاق می‌افتد؟ باید منتظر باشیم و ببینیم.»

منافع امریکا و عربستان دیگر همخوانی ندارد 

در همین‌حال، رویترز در یک گزارش تحلیلی در مورد روابط امریکا و عربستان سعودی نوشت که واشنگتن باید در روابط نزدیک خود با ریاض تجدید نظر کند و این کشور را کنار بگذارد.

در این گزارش که به قلم جاش کوهن و با عنوان ' آیا زمان آن فرانرسیده تا امریکا عربستان را به حال خود رها کند ؟ ' به جاپ رسید، تاکید شده است که سعودیها به دلیل حمایت از فرقه وهابیت مبلغ افراطی‌گری در نقاط مختلف از جمله کشورهای غربی و خطر آفرین هستند. 

کوهن در این راستا به اعدام شیخ نمرالنمر یک روحانی شیعه اشاره کرد و نوشت: عربستان با این کار خود که محرک اعتراضاتی در تهران شد، باردیگر خاورمیانه را با آشوب فرقه‌ای مواجه ساخته است. 

این تحلیلگر در ادامه یاد آور شد که روزنامه وال استریت متعاقبا با طرح این سوال که ' چه کسی سعودیها را از دست داده است؟ ' هشدار داد که عدم حمایت امریکا می‌تواند به براندازی رژیم سعودی منجر شود. 

کوهن طرح این سوال را اشتباه و آن را یاد آور ' چه کسی چین را از دست داده است ' دانست که در سال 1949 پس از استیلای کمونیست ها بر سرزمین اصلی چین در انتقاد از هری ترومن رئیس‌جمهوری وقت امریکا، به کار رفته بود. 

به گزارش ایرنا، وی نوشت: به جای طرح این سوال غلط و ابراز تعحب در مورد کافی بودن یا نبودن حمایت واشنگتن از ریاض ، سیاستگذاران امریکا باید از خود بپرسند آیا زمان کنار گذاشتن عربستان سعودی فرانرسیده است؟

در ادامه گزارش آمده است: موضوع اخلاقی برای زیر سوال بردن روابط نزدیک امریکا و عربستان روشن است. این کشور تحت سلطه حکومت خودکامه آل‌سعود قرار داشته و هیچ‌گونه نارضایتی را تحمل نمی‌کند و از نظر سابقه حقوق بشر همواره در جمع بدترین‌ها قرار دارد. 

کوهن با تاکید بر واگرایی ارزشهای دو طرف خاطرنشان کرد که ائتلاف امریکا و سعودی تقریبا به طور کامل بر تداخل منافع اقتصادی و امنیت ملی تکیه دارد. امریکا از دیرباز به عربستان به عنوان تامین کننده نفت خود و مشعل دار مخالفت با کمونیسم و خریدار بزرگ و تسلیحاتش نگاه کرده و عربستان نیز در عوض خواستار حفظ امنیت خود از سوی امریکا بود. با وجود این مناسبات طولانی‌، عربستان اکنون در حال لطمه زدن به منافع امریکا بیش از کمک به این منافع است. 

کوهن در این راستا به مخالفت عربستان با توافق هسته‌ای ایران اشاره کرد و نوشت: در حالی که واشنگتن آن را یک ' توافق بسیار خوب ' ارزیابی کرده ریاض یکی از منتقدان اصلی آن بود.

وی اعدام شیخ نمر را با وجود ابراز نگرانی قبلی آمریکا از پیامد آن بر مذاکرات صلح سوریه و از بین بردن امید برای برقراری صلح‌، یک نمونه دیگر از لطمه خوردن منافع واشنگتن دانست. 

جوبایدن معاون رئیس جمهوری امریکا و زیگمار گابریل معاون صدراعظم آلمان در سخنرانی هایی، عربستان را یکی از عوامل بوجود آورنده داعش دانسته و گابریل تاکید کرده است که ریاض با حمایت از وهابی ها در سراسر جهان باعث گسترش افراط گرایی در غرب شده است. 

کوهن می نویسد، هرچند که سعودیها این اتهامات را تکذیب می کنند ولی گابریل راست می گوید و اکنون وقت آن رسیده تا سیاستگذاران امریکا نگرش خوب و مناسبی نسبت به آینده روابط امریکا و سعودیها داشته باشند. 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین