به گزارش ایسنا، وی افزود: آموزش و پرورش متولی تربیت نسل آینده کشور است. آموزش و پرورش زیرساخت منابع انسانی کشور را تشکیل می دهد و انتقال فرهنگ از نسل گذشته به نسل آینده از کارکردهای آن است.
وزیر آموزش و پرورش به حضور بیش از 13 میلیون دانش آموز در 750 منطقه آموزشی اشاره و عنوان کرد : آموزش و پرورش بزرگترین فصل مشترک دولت و ملت است.
فانی به تبیین اقدامات دوسال و نیم اخیر این وزارتخانه پرداخت و گفت: پوشش تحصیلی در دوره پیش دبستانی در سال 92، 38.2 درصد بود، در حالی که امسال به 55.3 درصد رسیده است. جهت گیری های ما بیشتر مناطق محروم و دوزبانه بوده است. مطالعات نشان می دهد هرچه دوره پیش دبستانی گسترش یابد از میزان افت تحصیلی کاسته می شود.
وی ادامه داد: در دوره ابتدایی وضعیت بهتر است و نرخ پوشش در روزی که کار را در این دولت تحویل گرفتیم 98.3 درصد بوده و اکنون به 98.45 درصد افزایش یافته است.
فانی با بیان اینکه در دوره متوسطه اول نرخ پوشش ما 94 درصد است، گفت: در متوسطه دوم نیز تحت پوشش ما 82 درصد است. در متوسطه اول و دوم نظام چندمعلمه است و به چندین معلم متخصص نیاز داریم و در روستاهایی که یک یا دو دانشآموز هستند تامین معلم دشوار است، به همین خاطر از روش روستامرکزی و شبانه روزی استفاده کردیم.
وی افزود: در حال حاضر بیش از 400 هزار دانش آموز شبانه روزی داریم، تلاش ما این است شبانه روزی ها را در سطح کیفی خوبی برگزار کنیم. طرح خوداتکایی مدتی است که در شبانه روزی ها اجرا می شود و به تولید و درآمدزایی می پردازند.
وزیر آموزش و پرورش به شش ساله شدن دوره ابتدایی اشاره و اظهار کرد: فاصله سنی بین اول و ششم ابتدایی زیاد است و ممکن است مشکلات تربیتی و رفتاری ایجاد کند، موفق شدیم در 60 درصد مدارس با بیش از 200 دانش اموز را به دو دوره سه ساله تقسیم و طرح 3_3 را اجرا کنیم.
وی با بیان اینکه 1350 میلیارد تومان بار مالی ناشی از اجرای طرح بود، افزود: فاز دوم با 3500 میلیارد تومان اعتبار ادامه پیدا خواهد کرد.
وی همچنین با اشاره به فعالیت 371 مرکز مشاوره و خانواده گفت: در کنار مدارس سمپاد، طرح شهاب را از سال 93 در 32 منطقه کشور و مجموعا برای 128 هزار دانش آموز برگزار کردیم. طرح شهاب رسیدگی به دانش آموزان استعدادهای برتر در داخل مدارس عادی است.
فانی ادامه داد: امسال نیز 386 هزار دانش آموز را در 64 منطقه آموزشی در پایه های چهارم و پنجم تحت پوشش بردیم.
وزیر آموزش و پرورش به برپایی 50 هزار نمایشگاه کتاب در 50 هزار مدرسه نیز اشاره کرد و گفت : در سال جاری در 55 هزار مدرسه اقامه نماز جماعت داریم که در 25 هزار مورد اقامه نماز توسط روحانیون و مابقی از سوی همکاران انجام می شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه سال آینده تغییرات نظام آموزشی جدید به پایه دهم می رسد گفت: امسال هدایت تحصیلی در پایان کلاس نهم انجام می شود و اکنون تالیف کتاب های پایه دهم در دست اقدام است.
فانی ادامه داد : جدول دروس متوسطه دوم در شورای عالی آموزش و پرورش تصویب شده است و دروسی چون مدیریت خانواده و سبک زندگی، هنر، انسان و محیط زیست و سلامت و بهداشت به دروس اضافه شده است.
به گفته وزیر آموزش و پرورش، در راستای تقویت ورزش در مدارس در جدول دروس مصوب برای پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم هر هفته دوساعت پیش بینی شده است. پیش از این در مجموعه دوره متوسطه ساعت درس ورزش سه ساعت بود که از سال آینده به شش ساعت در متوسطه دوم افزایش می یابد.
وزیر آموزش و پرورش در ادامه به پرسش خبرنگاران پاسخ داد و درباره وضعیت نیروی انسانی در آموزش و پرورش اظهار کرد: از توزیع نامتناسب نیروی انسانی در کشور رنج میبریم. برای جبران بخشی از کمبودها سال آینده 15 هزار نیروی انسانی از دانشگاه فرهنگیان فارغالتحصیل و وارد مدارس خواهند شد.
فانی همچنین درباره زمان پرداخت مطالبات معوق فرهنگیان گفت: پرداختها در حال پیگیری است و امیدواریم انجام شود. قرار شده است قبل از پرداختها خبری را اعلام نکنیم.
وی همچنین درباره شهریه دورههای صلاحیت حرفهای پذیرفته شدگان آزمون استخدامی گفت: پذیرفته شدگان باید دورهای را در دانشگاه فرهنگیان طی کنند که نیمی از شهریه را آموزش و پرورش تقبل میکند و برای نیمی دیگر که قرار است از سوی دانشجو پرداخت شود در حال رایزنی با بانکها هستیم تا وام در اختیار دانشجویان قرار دهند.
وی ادامه داد: درباره سامان بخشی رشتههای تحصیلی نیز باید گفت که سامان بخشی رشتههای تحصیلی و هدایت تحصیلی در نوبت تصویب در شورای عالی آموزش و پرورش قرار دارد و تا زمانی که تصویب نشده است، درباره آن اطلاع رسانی نمیکنیم.
وزیر آموزش و پرورش همچنین درباره سوالی مبنی بر تغییر روشهای جذب معلم در سالهای آینده اظهار کرد: برای تامین نیروی انسانی باید بدانیم که یک نسخه کفایت نمیکند. باید با توجه به شرایط کشور و دروسی که تدریس میشوند تصمیمگیری کرد. به عنوان مثال در متوسطه اول درس علوم ترکیبی از فیزیک، شیمی، زیست و زمین شناسی است. ما متناظر با این درس رشتهای در مقطع کارشناسی نداریم، بنابراین حتما باید معلم این درس در دانشگاه فرهنگیان تربیت شود.
فانی افزود: بنابراین هیئت امنای دانشگاه فرهنگیان باتوجه به نیاز مخاطب و موقعیتهای جغرافیایی مناطق، ترکیبی از روشهای مختلف را تصویب کرده و آنرا اعمال میکند.
وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به پرسشی دیگر درباره برگزاری آزمون مدارس استعدادهای درخشان و سیاست این وزارتخانه در قبال مدارس سمپاد گفت: سیاست کلی آموزش و پرورش تقویت مدارس دولتی عادی است و ترجیح میدهیم مدارس دولتی عادی را تقویت کنیم تا دانش آموز با انگیزه بالاتری درس بخواند. اگر هم ادغام مدارس سمپاد در برخی نقاط انجام شده است، برای نزدیک شدن به شاخصها و نرمهای بینالمللی است نه اینکه اسم تعدادی را تیزهوش بگذاریم، اما در عمل تیزهوش نباشند.
وی درباره اجرای بازنشستگی پیش از موعد فرهنگیان نیز گفت: سال گذشته سازمان بازنشستگی درباره این موضوع ایرادی وارد کرد، اما امسال هم سعی میکنیم بازنشستگی پیش از موعد را دنبال کنیم، ولی به هر صورت اگر مشکلی ایجاد شود از سوی ما نیست و سازمان بازنشستگی مسئول است.
فانی درباره توزیع شیر در مدارس نیز گفت: هدفگذاری ما برای سال جاری توزیع یک میلیارد پاکت شیر در مدارس بوده است که تا کنون 400 میلیون پاکت شیر توزیع کردهایم و امیدواریم در ادامه راه، اعتبارات لازم در اختیار ما قرار گیرد.
وزیر آموزش و پرورش درباره ساماندهی تعطیلات به ویژه تعطیلات نوروزی و تابستانی اظهار کرد: تلاش ما بر این بوده است که در این دولت بین التعطیلین را تعطیل اعلام نکنیم. در اوایل انقلاب تجربه ناموفقی درباره کاهش تعطیلات نوروزی داشتیم و به نظر نمیرسد کار خیلی ساده باشد. در هر صورت تلاش ما بر این است که به هیچ وجه هیچ مدرسهای را بدون علت تعطیل نکنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه برای دوره پیش دبستانی اعتبار تفکیکی نداریم و از سر جمع اعتبارات برای توسعه این مقطع هزینه کردیم، گفت: اما در بودجه سال 95 برای پیش دبستانی اعتباراتی پیش بینی شده است. بودجه 95 آموزش و پرورش بیش از 30 هزار و 500 میلیارد تومان پیش بینی شده است که امیدواریم توسط نمایندگان در مجلس افزایش یابد.
فانی افزود: برای پرداخت پاداش پایان خدمت بازنشستگان در کل کشور بودجهای معادل 4 هزار و 100 میلیارد تومان در نظر گرفته شده که نیمی از آن مربوط به بازنشستگان آموزش و پرورش است.
وی همچنین با بیان اینکه از طریق آزمون استخدامی سال آینده جذب نیرو خواهیم داشت، اما لازمه آن اخذ مجوز از سازمان مدیریت است، گفت: سال گذشته بیش از 2000 نفر جذب دانشگاه فرهنگیان شدهاند و امسال هم حدود 5000 نیرو جذب نیرو از طریق آزمون استخدامی داشتیم.
وزیر آموزش و پرورش در واکنش به پرسشی مبنی بر اصرار آموزش و پرورش در خصوصی سازی مدارس گفت: این لفظ، لفظ صحیحی نیست. آموزش و پرورش لایحه دائمی شدن قانون مدارس غیر دولتی را به مجلس تقدیم کرده و با این اقدام، قانون مدارس غیر دولتی که 27 سال از عمرش میگذرد و مهلت اجرای آزمایشی آن نیز به اتمام رسیده، قطعی میشود. خصوصی سازی اصل 44 قانون اساسی موضوع دیگری است و مربوط به این لایحه نیست.
وی همچنین درباره وضعیت پرداخت سرانه مدارس گفت: قرار بود از محل فروش گاز 200 میلیارد تومان برای سرانه مدارس بر اساس قانون بودجه اختصاص پیدا کند که تا کنون 87 میلیارد تومان در اختیار ما قرار گرفته، اما برای سال آینده بودجه سرانه مدارس به بودجه گاز وصل نشده و 150 میلیارد تومان برای آن پیش بینی شده است.