آفتابنیوز : حسين شريعتمداري در گفتوگو با خبرگزاري فارس، طرح روسيه مبني بر انجام غنيسازي ايران در خاك روسيه را طرح قابل مذاكرهاي ندانست و گفت:مفهوم ديگر ترجمان طرح مسكو، محروم كردن ما از داشتن چرخه توليد سوخت هستهاي است.
وي اين طرح را شكل ديگري از طرحي دانست كه قبلا اروپاييها ارائه دادند و افزود: اروپاييها در اوايل چالش هستهاي ايران بر داشتن راكتورهاي هستهاي و تهيه سوخت آن از ديگر كشورها تاكيد داشتند.
اين كارشناس مسايل سياسي طرح روسيه را مغاير مفاد معاهده NPT و همچنين باعث مخدوش شدن استقلال كشور در فعاليتهاي هستهاي عنوان كرد و افزود:اين طرح ما را در تامين سوخت نيروگاههاي كشور به ديگر كشورها متكي ميكند.
مدير مسئول روزنامه كيهان با اشاره به كارشكنيها و نقض پيمانهاي متعدد در مقابل نظام جمهوري اسلامي ايران، اقدام مسئولان كشورمان در قابل مذاكره دانستن طرح روسيه را تعجبآور خواند و گفت:تنها پاسخي كه بايد ميداديم رد صريح اين طرح بود.
وي اعلام قابل مذاكره دانستن اين طرح از جانب مسئولان هستهاي كشورمان را تضعيف موضع ايران دانست و افزود:چون ما از داشتن چرخه توليد سوخت هستهاي به عنوان خط قرمز ياد كرديم،ولي اين طرح، خط قرمز ما را ناديده گرفته است،به همين دليل جايي براي مذاكره باقي نميماند.
به گفته اين كارشناس مسائل سياسي همين الان بايد به صراحت اعلام كنيم كه طرح روسيه را نميپذيريم و تمامي مراحل چندگانه توليد سوخت هستهاي بايد در داخل خاك كشورمان باشد.
* سود كلان روسها از فعاليت هستهاي ايران
وي در بخش ديگري از اين گفتوگو ارائه اين طرح از سوي روسيه را با انگيزههاي مختلفي از جمله منافع كلان روسيه در برنامه هستهاي كشورمان چون ساخت نيروگاه هستهاي بوشهر و همچنين بازگرداندن پسماندهاي سوخت هستهاي به روسيه عنوان كرد و گفت:پسماندهاي سوخت هستهاي بر خلاف آن چه برخي مسئولان مطرح كردهاند زباله اتمي نيست،زيرا زماني از آن به عنوان زباله اتمي ياد ميكنيم ارزش آن را ناديده ميگيريم.
شريعتمداري با بيان اين كه روسها در فعاليت هستهاي ما سود كلاني به دست ميآورند اين سود كلان را از عواملي دانست كه روسها را به حضور در اين سيكل مشتاق ميكند.
وي همچنين با اشاره به جدا شدن كشورهاي تازه استقلال يافته شوروي سابق از روسيه و تبديل آنها به كشورهاي متخاصم روسيه و اتفاقات اخير در گرجستان و اوكراين و كشانده شدن آنها به دامان غرب، خاطرنشان كرد: روسها در چنين شرايطي به هم پيماني يك كشور قدرتمند در منطقه همانند ايران نياز دارند.
اين كارشناس مسائل سياسي در ادامه به مواردي اشاره كرد كه روسها را به همراهي با غرب نزديكتر ميكند كه از آن جمله ماهيت حكومت روسيه است كه بعد از فروپاشي شوروي سابق حكومت روسيه نوعي هويت سرمايهداري ليبرال را پيدا كرده و گرايش روسها به اردوگاه غرب شتاب و شدت بيشتري گرفته است.
مدير مسئول روزنامه كيهان اظهار داشت: روسها با توجه به شرايط كنوني ترجيح ميدهند غرب را به عنوان دشمن متخاصم در مقابل خود نداشته باشند بلكه به عنوان دوست يا حداقل به عنوان هم پيماني كه بعضا با هم اختلاف نظرهايي دارند در عرصه حضور داشته باشند.
وي بر اين اعتقاد است كه اگر بخواهيم روسيه را يكي از طرفهاي مذاكره تلقي كنيم بايد بگوييم كه به كفه سه كشور اروپايي يك كشور ديگر را افزودهايم.
به گفته شريعتمداري عاقلانه و منطقيترين راه كه قانونيترين راه هم هست اين ميباشد كه طرح روسها را با استناد به مفاد NPT و تاكيد بر حق طبيعي و قانوني خود رد كنيم.
* روسها در باجخواهي در كنار آمريكا و اروپا قرار نگيرند
شريعتمداري در بخش ديگري از اين گفتوگو با اشاره به فرمايشي از حضرت امام (ره) مبني بر اين كه «آمريكا شوروي را هم بازي داده است» و با ذكر اين مطلب كه اين روزها آمريكاييها و اروپاييها روسيه را به بازي گرفتهاند و روسيه در اين بازي چيزي نصيبش نميشود، خاطرنشان كرد: چون ما در حفظ چرخه سوخت خود مصمم هستيم و روسها براي حفظ منافع خود اعم از اقتصادي و ژئوپلتيكي نياز دارند در كنار ايران باقي بمانند.
مدير مسئول روزنامه كيهان بازي اخير روسيه در ارائه طرح به ايران را منجر به آسيب رساندن به روابط روسيه با ايران دانست و گفت: علاوه بر آن غربيها هم مثل دفعات قبل چيز دندانگيري به روسها نخواهند داد.
وي با بيان اين كه روسها بازي باخت - باخت را چندين بار تجربه كردهاند، خاطرنشان كرد: اگر روسها بخواهند عاقلانه عمل كنند بهتر است به نفع اروپا و آمريكا وارد اين بازي نشوند چون ايران در خواسته خود بسيار جدي است و از آن چشم نخواهد پوشيد.
شريعتمداري اهرمي را كه اروپا و آمريكا براي مقابله با ايران دارند اهرمي از كار افتاده خواند و افزود: شمشير داموكلسي كه آنها بر فراز پرونده هستهاي ما بلند كردهاند شمشيري كند است و آنها بيشتر از اين كه به فرود آوردن آن اطمينان داشته باشند به بر فراز نگهداشتن آن اعتقاد دارند چون ميدانند وقتي فرود بيايد كاري از آن ساخته نخواهد بود.
اين كارشناس مسائل سياسي با اشاره به حق طبيعي ايران در برخورداري از چرخه سوخت و عضويت ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي و معاهده NPT، اظهار داشت: برطبق اين معاهده كشورهاي عضو حق برخورداري از چرخه سوخت و فعاليت صلحآميز را دارند و براي عدم انحراف از فعاليت صلحآميز راهكارهايي در آژانس، بازرسيهاي گسترده، پيشبيني شده است.
شريعتمداري گفت: روسها بهتر است در اين باجخواهي در كنار آمريكا و اروپا قرار نگيرند چون دست خالي برميگردند.
* تحقيق و توسعه در زمينه هستهاي يك حق طبيعي است
وي در مورد تحقيق و توسعه در زمينه هستهاي هم با بيان اين كه تحقيقات فني و بررسيهاي علمي يك حق طبيعي است كه ربطي به مذاكرات ندارد، خاطرنشان كرد: آمريكاييها و اروپاييها طي مذاكرات يكي دو بار سعي داشتند تحقيقات را بخشي از فعاليت هستهاي تحت نظارت آژانس تلقي كرده يا به عنوان امتياز به ما بفروشند كه اين كارها باز كردن جادههاي فرعي و نوعي فرصتسوزي است.