آفتابنیوز : مشاور اعظم مفتی بزرگ الازهر گفته است آنها مبارزه ایدئولوژیک را در مقابل داعش بردهاند و حالا تعدادی کمی از مردم به این گروه میپیوندند.
ابراهیم نجم گفته است ابتکارات دانشگاه الازهر که یکی از قدیمیترین و تاثیرگذارترین دانشگاههای دنیای عرب است در مبارزه علیه تبلیغات داعش و جلوگیری از فریب دانشجویان جوان و مسلمان موفق بوده است.
برای بیشتر از یک هزاره، الازهر در قاهره، در ابتدا دانشآموزان و پس از آن، دانشجویان و استادان و مسلمانان سنیمذهب را در جای جای دنیا جذب کرده است و حالا با یک چالش جدی مواجه است: مبارزه با ایدئولوژی گروه داعش.
به گزارش آنا به نقل از اسکاینیوز، این مبارزه باعث شد الازهر استراتژی خود را تغییر دهد. برای اولین بار یک گروه به نظارت برخط بر اعمال افراطی تشکیل و یک «مرکز پایش» ایجاد شد. آنها برای ماهها آنچه داعش منتشر میکرد و البته تولیدهای تندروانه دیگر را به 8 زبان زنده دنیا غربال میکردند.
هدف آنها این بود که حفرههای تبلیغات داعش را بیابند و به مسلمانان توضیح بدهند که گروههای افراطی چطور متون و نوشتههای اسلامی را تحریف میکنند. اما حتی این پروژه هم محدودیتهایی داشت چرا که دهها هزار مسلمان جوان پیش از شروع پروژه به داعش پیوسته بودند.
مسئولان بلندپایه الازهر معتقدند که برای جلوگیری از وسعت پیدا کردن ایدئولوژی داعش، دولتهای غربی و رسانهها هم باید مسئولیت بپذیرند
رحیم عبدالله، سرپرست بخش اردوی این مرکز، گفته است که هدف آنها بازگرداندن و تغیر نظر آنهایی که به داعش پیوستهاند نیست بلکه متوقف کردن فریب خوردن مسلمانان جوان بیشتر از سوی داعش است.
مسئولان بلندپایه الازهر همچنین معتقدند که برای جلوگیری از وسعت پیدا کردن ایدئولوژی داعش، دولتهای غربی و رسانهها هم باید مسئولیت بپذیرند. نجم در این باره گفته است: «این سرطانی است که در بدن دنیا گسترش پیدا میکند و ما باید بفهمیم که این سرطان فقط در خاورمیانه گسترش پیدا نمیکند بلکه به هر جایی وارد میشود.»
صبرا الغسامی که پیش از این مبارز جهادی بوده و چند سال را در زندان گذرانده معتقد است که فعالیت الازهر شروع خوبی است اما در مقایسه با آنچه داعش در اختیار دارد اندک است. او که حالا نهادی راهاندازی کرده که مبارزان افراطی را قانع کند که از گروههایشان جدا شوند، گفته است:«میتوانید زیرساختهای رسانهای الازهر را با دست بشمارید. این دانشگاه به پشتیبانی و آزادی بیشتری برای ورود به موضوعات تروریستی احتیاج دارد. به نظر من مبارزه مسلحانه با تروریسم خود به خود موجب ایجاد سمپاتی برای آنها هم میشود. این موضوع یک مبارزه ایدئولوژیک موازی با مبارزه مسلحانه احتیاج دارد.»
درسهای الهیات اسلامی در مسجد الازهر یک بار دیگر از سر گرفته شده و پیرها و جوانها به مسجد میروند که بیاموزند. اما مشکل این است که فعالیتهای الازهر تنها شامل کسانی میشود که مشارکت دارند و به گستردگی مردم عربزبان یا مسلمان نیست. الازهر هنوز نتوانسته به مردم در سطح وسیع دسترسی پیدا کند.