آفتابنیوز : پرویز افشار در نشست خبری امروز خود به مرور کارنامه ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال گذشته پرداخت و گفت: برپایی 3000 نمایشگاه سیار پیشگیری از اعتیاد ویژه دانش آموزان سراسر کشور و انعقاد تفاهم نامه همکاری با دانشگاههای مختلف از جمله اقدامات صورت پذیرفته در سال گذشته است.
وی افزود: شیوه نامه آموزش و درمان دانش آموزان مصرف کننده مواد نیز تهیه شد و آموزش 1130 مدیر مدرسه در سطح تهران انجام شد و کارگاههایی در این خصوص برگزار شد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنین به آموزش بیش از 12 هزار پرسنل وظیفه عمومی و نیروی زمینی ارتش، تصویب سند راهبردی پیشگیری از اعتیاد در مناطق آزاد، آموزش مهارتهای زندگی برای سه میلیون نفر از خانواده های سالم و در معرض خطر، آموزشهای پیشگیرانه در محیط های کاری و اداری و تهیه و تولید دومیلیون و 800 هزار بسته آموزشی اشاره کرد و گفت:
توجه جدی به برنامه های پیشگیرانه با همکاری دستگاههای مختلف در سال 95 ، خواهیم داشت.
وی به اقدامات انجام شده در حوزه درمان اشاره و عنوان کرد: ابلاغ سند جامع درمان و حمایت های اجتماعی، ابلاغ پروتکل درمانی وابستگی به مواد افیونی، نهایی کردن بیمه درمان اعتیاد، توسعه کمی و کیفی مراکز کاهش آسیب و ساماندهی معتادان متجاهر در سال گذشته انجام شد.
به گزارش ایسنا، افشار ادامه داد: در برنامه ساماندهی، شهرداری متعهد به راه اندازی 44 مرکز توانمندسازی معتادان بهبودیافته تحت عنوان خانههای بهاران بود که تا کنون تنها هفت مرکز آن عملیاتی شده است.
وی در ادامه به همه ابهامات مطرح شده در چندروز اخیر درباره مرکز نگه داری شفق پاسخ داد و گفت: چهار میلیارد تومان صرف بازسازی مرکز شفق شد و به مرکز اقامتی زنان معتاد تبدیل شد.
طرح ساماندهی معتادان متجاهر در سال گذشته با همکاری دستگاههای دخیل از جمله بهزیستی، ناجا، شهرداری، دانشگاه های علوم پزشکی آغاز و 500 زن معتاد جمع آوری شدند.
وی افزود: از این تعداد 100 نفر معتاد نبودند و گرفتار مشکلاتی چون تکدی گری، بیماری مزمن روانی و... بودند که به نهادهای حمایتی مربوطه سپرده شدند.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه موازین بهداشتی و استانداردهای لازم برای این افراد به طور کامل رعایت شده است اظهار کرد: بر اساس دستورالعمل اگر این معتادان دارای خانواده باشند و خانواده ضمانت کند آنها را به خانواده میسپاریم. از 400 زن در شفق 170 نفر را به خانوادهشان سپردیم.
افشار ادامه داد: عود مجدد طبیعی و در ذات اعتیاد است و ممکن است تعدادی از اینها مجددا به خیابانها رفته و رها شده باشند.
وی با بیان اینکه 230 نفر باقی مانده باید به خانه های بهاران منتقل شوند گفت: شهرداری برای آماده سازی خانههای بهاران با تاخیر چندماهه روبروست و بتازگی یک مرکز بهاران ویژه زنان در منطقه 2 تهران آماده شده که انتقال 26 زن در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه اخبار ضد و نقیضی پیرامون بدرفتاری با زنان در شفق منتشر شده است گفت: تیمهای تخصصی به شفق اعزام شدند و مشخص شد هیچ کدام از ادعاهای مطرح شده صحت ندارد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با تاکید بر اینکه هیچ کدام از ادعاهای مطرح شده اثبات نشده است اظهار کرد: ستاد مکلف شده است اگر در مراکز اقامتی اتفاقی افتاده برخورد کند، اما اگر ادعاها حقیقت نداشته باشد، این حق برای ما محفوظ است که پیگیری حقوقی و قضایی برای منتشر کنندگان این اخبار را انجام دهیم.
افشار در پاسخ به این پرسش که برخی اعضای شورای شهر چون مسجدجامعی و دانشور نسبت به اتفافات و بدرفتاریها در شفق واکنش نشان داده و اظهار نظرهایی داشتهاند گفت: شکایت ستاد تنها معطوف به کسانی نیست که اخبار را منتشر کردهاند بلکه به کسانی که بدون اطلاع به این اخبار دامن زده باشند ولی ادعاها صحت نداشته باشد نیز مربوط میشود و ما در این زمینه پیگیری حقوقی خواهیم کرد.
وی درباره بدرفتاری با یک خبرنگار در شفق نیز گفت: این موضوع نیز مورد بررسی جدی قرار می گیرد.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره اینکه گفته میشود در آشپزخانه مرکز شفق مردان خدمت میکنند اظهار کرد: هر اردوگاه اقامتی دارای سه لایه است. لایه اول، لایه بیرونی است که گارد امنیتی و نگهبانی هستند. لایه دوم لایه خدماتی است که به فضای داخلی دسترسی ندارند و شامل تاسیسات، آشپزخانه و... می شود و ممکن است نیروی مرد هم در این لایه خدمت کند اما دسترسی به فضای داخل امکان پذیر نیست.
وی درباره وقوع چند مرگ در مرکز شفق نیز گفت: بخشی از معتادان متجاهر که در خیابان و زیرپل ها زندگی می کنند دچار اوردوز شده و میمیرند و با آمار مرگ و میر سالانه 3 هزار معتاد مواجهیم. حال تعدادی از این افراد به مراکز اقامتی آمدهاند و ممکن است فوت کنند.
افشار با بیان اینکه از مجموع 500 نفر منتقل شده به شفق، 5 نفر فوت کردهاند اظهار کرد: از این تعداد 2 نفر در شفق نبودهاند و به علت بیماریهای عفونی در بیمارستان فوت کردهاند. یک مورد اور دوز اتفاق افتاده است و علت دو مورد مرگ توسط پزشکی قانونی در دست بررسی است و نتیجه اعلام خواهد شد.
به گزارش ایسنا، وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که گفته میشود مرگ این زنان معتاد به علت اوردوز با متادون بوده است، اظهار کرد: افراد معتاد همواره نیازهایشان را بیشتر از آن چیزی که واقعیت است نشان میدهند این یک رفتار اعتیادی است که فرد در چرخه سرخوشی و خماری قرار دهد و در دوره سرخوشی به دنبال حداکثر مواد است و اگر از او بپرسند که چند گرم مصرف میکند اگر مصرفش یک گرم باشد میگوید یک مثقال. ما به محض این که این افراد وارد مراکز میشوند تستهای مختلف انجام میدهیم اما در نهایت تشخیص این مساله که مقدار مصرف واقعی فرد چقدر بوده امکان پذیر نیست و اگر شخصی مصرفش را غیر واقعی اعلام کند دوز متادون بالاتر از حد نیاز تجویز میشود و ممکن است اوردوز کند.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در ادامه درباره بدرفتاری با زنان باردار در مرکز شفق گفت: اخبار متناقضی به دست ما رسید که در آنها آمده بود چند زن باردار در شفق نگهداری میشوند که به علت عدم توجه فوت کردهاند. اینها کذب محض است و واقعیت ندارد.
افشار ادامه داد: شفق یک مرکز درمان اعتیاد است و اولویت در آن درمان اعتیاد خواهد بود و اگر شخصی به عنوان مثال مبتلا به HIV باشد به هیچ عنوان نباید به مرکز شفق منتقل شود. برای زن باردار نیز اولویت بارداری است و باید در سیستم های حمایتگر اجتماعی تحت پوشش قرار بگیرد.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره این که شهردار تهران اعلام آمادگی کرده تا مسوولیت مرکز شفق را بر عهده بگیرد، گفت: تا کنون به عنوان ستاد مبارزه با مواد مخدر در جریان درخواست رسمی شهرداری تهران در این خصوص قرار نگرفتیم.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان این که بر اساس قانون، مدت نگهداری زنان متجاهر معتاد در مرکز شفق به منظور بهبودی یک دوره سه ماهه است اظهار کرد: این زمان تا سه ماه دیگر قابل تمدید است و پس از 6 ماه یا باید به دامن خانواده بازگردند یا به مراکز بهاران شهرداری منتقل شوند.
وی در آخرین بخش سخنان خود به اعلام کشفیات مواد مخدر در سال گذشته پرداخت و گفت: کشف مواد مخدر در سال 94 نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن 11 درصد رشد را نشان میدهد. از سرجمع کشفیات در سال 94 ، 89 درصد توسط ناجا، 9 درصد توسط وزارت اطلاعات، 2.5 درصد توسط بسیج، اندکی توسط گمرک و مقدار بسیار قلیلی توسط سازمان زندانها انجام شده است.
افشار ادامه داد: در سال 1393 مجموعا 2327 عملیات انجام شده که در سال 94 به 2517 مورد رسیده و 8 درصد رشد را نشان میدهد. همچنین با رشد 3 درصدی باندهای متلاشی شده و کاهش 30 درصدی انهدام پایگاههای شیشه روبرو هستیم.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به این که کاهش تلفات وشهدای ما از 16 نفر در سال 93 ، 3 شهید در سال 94 رسیده است، گفت: در خودروهای توقیفی قاچاقچیان 11 درصد افزایش داریم و کشتههای اشرار و قاچاقچیان مسلح 30 درصد کاهش را نشان میدهد و مجموعا در مراکز ماده 16 قریب به 22 هزار نفر تحت پوشش قرار گرفتهاند.
افشار افزود: در نوروز سال 94، 10 تن و 400 کیلوگرم کشفیات مواد مخدر داشتیم که در نوروز 95 با 21 درصد افزایش به 16 تن و 160 کیلوگرم رسیده است.