درباره ايران، گزارش رسيده است که شارون، نخست وزير اسرائيل، موضع سختی گرفته و گفته است ايران در مرز غيرقابل بازگشتی در رابطه با برنامه هسته ای خود است، و همچنين درباره روند آهسته مذاکرات اروپايی ها ابراز نگرانی کرده است.
الف) آيا ايالات متحده در هر دو مورد در اين نگرانی سهيم است و ب)آيا اين به آنچه ما بايد در مورد (نامفهوم) با ايران انجام دهيم وضعيتی فوری می دهد؟
تصور می کنم، اول از همه، ما مسلما در نگرانی بسياری ها در جامعه بين المللی درباره برنامه توسعه سلاح هسته ای ايران سهيم هستيم. در واقع، هيچ توجيهی برای تلاش های مخفيانه !چرخه سوخت آنها و ادامه به قصور در همکاری کامل با تحقيقات جاری آژانس بين المللی انرژی اتمی وجود ندارد.
ما می خواهيم مطمئن شويم ايران قادر نخواهد شد به توانايی توليد سلاح هسته ای دست يافته و به برنامه مخفيانه خود که سال ها به آن پرداخته است ادامه دهد . و اين هدفی است که ما، آژانس بين المللی انرژی اتمی، و جامعه بين المللی بطور گسترده ای در آن شريک هستيم. ما مسلما درک می کنيم که اسرائيل ... دولتهای ديگر درباره برنامه هسته ای ايران نگرانی دارند و با دولتهای بسياری درباره آن صحبت می کنيم.
. تصور می کنم همه ما اميدواريم، در انتظار راه حل صلح آميز ديپلماتيکی برای اين مسئله هستيم. ايالات متحده از تلاش سه کشور اتحاديه اروپا حمايت کرده است. ما معتقديم اين فرصتی برای ايران است که به حل اين مسائل بپردازد، و فرصتی است به فعاليتهای مخفيانه خود پايان دهند و به مقاصد خود جهت دستيابی به توانايی هايی که منجر به سلاح هسته ای می گردد خاتمه دهند.
تصور می کنم جامعه اطلاعاتی ما در گذشته تخمينی داشته است مبنی براينکه ايران تا آغاز دهه آينده قادر به دستيابی به سلاح هسته ای نخواهد بود. اين به قوت خود باقی است. اما تصور نمی کنم بر سر اينکه ايران نبايد به اين توانايی و برنامه هايی که می توان از آنها به عنوان پوششی برای توليد سلاح هسته ای استفاده کرد دست يابد، اختلافی وجود داشته باشد!
می توانم دنباله اين سوال را بگيرم؟ با توجه به اين نکته که سه هفته از زمان مذاکرات بين اتحاديه اروپا و ايران می گذرد و ما هنوز هيچ چيزی از هيچيک از دو طرف بجز بيانيه های عمومی از سوی ايران نشنيده ايم، و اين نگرانی را از سوی آريل شارون داريم، آيا ايالات متحده در اين نگرانی که مذاکرات به سرعتی که بايد پيش نمی روند سهيم است؟
ما سعی نکرده ايم متداوما مذاکرات اروپايی ها را ارزيابی کنيم. آنها به ديپلماسی مشغولند. چنانچه می خواهيد در مورد اينکه از نظر آنها مذاکرات آنطور که بايد پيش می رود يا نه اطلاعاتی کسب کنيد بايد با آنها صحبت کنيد.
آنچه ما گفته ايم و نظر ايالات متحده است اين است که ما بسيار معتقديم زمان آن رسيده است ايران از فرصت رعايت مقررات آژانس بين المللی انرژی اتمی استفاده کرده، الزامات جامعه بين المللی را در مورد قانع کردن يا دادن تضمين به عدم پيگيری سلاح هسته ای رعايت کنند. و هر چه زودتر اين کار را انجام دهند بهتر است.
از وين گزارشی رسيده است مبنی بر اينکه رئيس جمهور فرانسه، شيراک، به ديگر کشورهای اتحاديه اروپا، و حتی وزير خارجه خود فشار آورده است به ايران اجازه دهند اورانيم غنی سازد، و از اعتراض خود به اين موضوع بگذرند. آيا از تلاشی از سوی شيراک به اين کار اطلاع داريد، و آيا حتی اگر درباره عقيده مورد نظر شيراک اطلاعاتی نداريد آيا اين فکر به کوچکترين وجهی برای شما قابل قبول است که ايرانی ها هيچگونه توانايی غنی سازی اورانيوم را برای خود حفظ کنند؟
من اين گزارش را نديده ام. من به جای پرزيدنت شيراک يا دولت فرانسه صحبت نخواهم کرد. شما بايد درباره موضع آنها از خودشان بپرسيد؟
موضع ايالات متحده و به اعتقاد من بسياری ديگر از اعضای جامعه بين المللی اين بوده و همچنان هست که تعليق فعاليـتهای غنی سازی بايد دائم باشد ، بايد به توقف کامل تبديل شود. اين تنها راهی خواهد بود که ايران را قادر می سازد جامعه بين المللی را قانع کند که آنها به استفاده ازاين توانايی ها و برنامه ها که می توانند به عنوان پوششی برای مخفی کردن توسعه سلاح هسته ای استفاده شوند ادامه نمی دهند.
پس شما پيشنهاد هر کسی در مورد عدم توقف دائم را رد می کنيد؟
اطلاع ندارم که کسی اين پيشنهاد را ارائه داده باشد. معتقدم موضع ايالات متحده کاملا واضح است