آفتابنیوز : سیاوش رضوانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: دولت و سرمایه گذاران هندی پس از آغاز طرح توسعه بندر شهید بهشتی در چابهار رفت و آمدها را آغاز و تمایل خویش را برای سرمایه گذاری اعلام کردند.
وی افزود: تاکنون کشور هند هیچگونه فعالیت عملی و اجرایی را در بندر چابهار آغاز نکرده و همه توافقات اخیر توسط مقامات بلند پایه ایران و هند انجام شده است.
وی با بیان اینکه عملیات اجرایی طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار در پنج فاز و با اعتبار 340 میلیون دلار از سال 1386 آغاز شده، خاطر نشان کرد: هم اینکه فاز نخست این طرح با پیشرفت 72 درصد و هزینه سه هزار میلیارد ریال تا پایان سالجاری افتتاح و به بهره برداری می رسد.
وی ادامه داد: برای فاز نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی لایروبی به میزان 17 میلیون مترمکعب تا عمق منفی 16 متر، احداث هزار و 650 متر طول موج شکن، احداث یک ترمینال کانتینری شامل 2 پست اسکله به طول 640 متر، احداث سه پست اسکه چند منظوره به طول 540 متر و احیای اراضی به میزان 195 هکتار انجام خواهد شد.
مدیر کل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان افزود: با تکمیل فاز نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار ظرفیت تخلیه و بارگیری از 2 میلیون و500 هزار تن به هشت میلیون و 500 هزار تن خواهد رسید.
رضوانی خاطرنشان کرد: پس از تکمیل طرح توسعه بندر چابهار، هندی ها در صورت حضور و سرمایه گذاری تجهیزات آن را در سال آینده خریداری و نصب می کنند.
وی بیان کرد: چنانچه کشور هند به موقع نسبت به خرید و انتقال تجهیزات به بندر چابهار اقدام نکند ایران طرح توسعه این بندر را تکمیل و منتظر سرمایه گذار خارجی نخواهد ماند.
وی گفت: طبق توافقات انجام شده کشور هند در آینده در پس کرانه ها نظیر راه آهن و پتروشیمی سرمایه گذاری خواهد کرد.
وی دلیل حضور کشور هند در استفاده از بندر چابهار را نزدیکی مسیر 900 کیلومتری با مرز افغانستان از طریق میلک زابل و کشورهای آسیای میانه عنوان کرد و اظهار داشت: با توجه به اختلافات هند با پاکستان نزدیکترین مسیر برای انتقال کالاهای هند کشور ایران و بندر چابهار است.
وی ادامه داد: چابهار دارای 2 بندر شهید بهشتی و شهید کلانتری است که هر 2 در مجموع 10 پست اسکله برای پهلوگیری کشتی ها را دارند.
وی تصریح کرد: بندر شهید بهشتی چابهار هم اینک 254 هکتار مساحت دارد که با طرح توسعه فاز نخست 202 هکتار دیگر به مساحت آن افزوده می شود.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان افزود: بندر شهید بهشتی چابهار از 16 هکتار مساحت محوطه های بارانداز و 30 هزار مترمربع انبارهای مسقف برخوردار است.
رضوانی گفت: بندر شهید کلانتری 30 هکتار مساحت، 35 هزارمترمربع محوطه بارانداز، سه هزار مترمربع انبار مسقف و 40 هزار مترمربع محوطه کانتینری دارد.
شهرستان چابهار با 13هزار و 161 کیلومترمربع وسعت و حدود 250 هزار نفر جمعیت از شمال به شهرستانهای نیکشهر، قصرقند و سرباز، از شرق به کشور پاکستان، از جنوب به دریای عمان(مکران) و از غرب به بندر کنارک متصل است.
بندر زیبا و اقیانوسی چابهار در قلب منطقه مکرانِ بلوچستان با حدود 500 کیلومتر ساحل از 2 شهر به نام های چابهار و نگور، سه بخش مرکزی، دشتیاری و پلان، شش دهستان و 549 آبادی دارای سکنه تشکیل شده است.
چابهار از توابع استان سیستان و بلوچستان در 645 کیلومتری جنوب زاهدان مرکز این استان و در ساحل دریای عمان (مکران) قرار دارد.