کد خبر: ۳۷۳۱۱۷
تعداد نظرات: ۴۲ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۱

درس‌هایی که مردم سوئیس به ایرانی‌ها دادند

رفراندوم سوئیس در خصوص دریافت یارانه نقدی ماهانه ۲۲۶۰ یورویی افراد بزرگسال و ۵۶۵ یورو برای افراد زیر 18 سال، گرچه رأی نیاورد و با مخالفت مردم مواجه شد اما در رسانه ها بازتاب‌های زیادی داشت.
آفتاب‌‌نیوز : روزنامه «ایران» در ادامه نوشت: برخی مخالفت مردم سوئیس را به عنوان یک برخورد مدنی تلقی کردند که با علم به مشکلات فراروی این طرح و عواقب محتمل برای آن حاضر نشدند که زندگی اقتصادی خود را در معرض خطر قرار دهند. برخی دیگر نیز به سطح رفاه مردم سوئیس اشاره کردند که نیاز به دریافت یارانه نقدی را از سوی آنان منتفی می‌کرد. با این حال پرداختن به جزئیات این طرح زوایای دیگری را روشن می‌سازد.

طرح پرداخت یارانه نقدی

این طرح بر مبنای لزوم ارائه یک درآمد پایه غیرمشروط به منظور جایگزینی مزایای رفاهی متنوع ارائه شد و در صورت تصویب حقوق بیکاری، کمک هزینه اجتماعی و نیز بازنشستگی برداشته می‌شد. همه پرسی در خصوص این طرح بر اساس تقاضای بخشی از مردم صورت گرفت.  در سوئیس به لحاظ اینکه سیستم دموکراسی مستقیم رواج دارد و بسیاری از تصمیمات ملی  یا ایالتی توسط مردم به تصویب می‌رسد، همه پرسی یکی از مهم ترین شیوه‌های دموکراسی در این کشور محسوب می‌شود. بر اساس قوانین سوئیس هر گاه 100 هزار نفر از مردم درخواستی را برای تصویب در سطح ملی امضا کنند، باید در خصوص آن موضوع همه پرسی صورت گیرد. نتایج این همه پرسی در صورت تصویب به عنوان یک پیش نویس به مجلس این کشور برای تدوین نهایی و تصویب ارسال خواهد شد. بر این اساس دریافت یارانه نقدی هم به رأی عمومی گذاشته شد؛ موضوعی که با مخالفت 78 درصدی مردم مواجه شد.

استدلال موافقان و مخالفان

استدلال طرفداران این طرح این بود که در سوئیس آینده نباید کسی برای تأمین درآمد زندگی‌اش مجبور به کار کردن باشد. طرفداران این طرح بر مبنای تعیین دستمزد پایه، از این طرح به عنوان «پایه‌ای برای یک زندگی تأمین‌شده» دفاع می‌کنند و آن را پاسخی ضروری به بیکاری ناشی از« انقلاب صنعتی چهارم »می‌دانند.

از نظر آنان همگرایی هرچه بیشتر فناوری و زندگی روزمره و حضور روزافزون دستگاه‌های هوشمند و متصل به هم در عرصه تولید و خدمات از نمودهای بارز« انقلاب صنعتی چهارم» برشمرده می‌شوند که از یک سو آسایش بیشتر را به ارمغان می‌آورد و از سوی دیگر در بسیاری موارد ماشین را جایگزین انسان می‌کند. در میان طرفداران طرح درآمد پایه، یانیس واروفاکیس، وزیر دارایی سابق یونان وجود دارد که اعلام کرده بود «در حالی که اتوماسیون و روبات‌ها بشدت میزان مشاغل را کاهش داده‌اند، این طرح لازم به نظر می‌رسد. کشورهای ثروتمند نظیر سوئیس، این فرصت را دارند که این تجربه بزرگ را امتحان کنند.»

در مقابل اما دولت سوئیس، تمام احزاب سیاسی این کشور و نیز بخش اقتصادی، از مخالفان سرسخت این طرح بودند، چرا که به عقیده آنها این طرح نه تنها از نظر اقتصادی قابل اجرا شدن نیست، بلکه لازمه اجرای آن بالا بردن بیش از اندازه مالیات خواهد بود. حتی اکثریت مطلق اتحادیه‌های این کشور و از جمله اتحادیه کارگری مخالف اجرای این طرح بودند و اجرای آن را به مثابه به خطر افتادن زندگی اقتصادی قشرهای مختلف مردم و از جمله قشرهای پایین دست ذکر می‌کردند.

از سوی دیگر استدلال اصلی مخالفان، تردید در تأمین مالی چنین طرحی بود. آنها می‌گفتند دولت می‌تواند تنها با افزایش شدید مالیا‌ت‌ها این هزینه را تأمین کند. در چنین صورتی، آهنگ رشد اقتصادی بشدت کند خواهد شد. از سوی دیگر استدلال می‌شد که اجرای این طرح می‌تواند از انگیزه‌های اقتصادی و نیز از حس مسئولیت فردی شهروندان بکاهد. در این خصوص آلن برست، وزیر داخله سوئیس اعلام کرد: «ما نتیجه گرفته‌ایم که چنین طرح‌هایی موجب ضعف اقتصاد ما خواهد شد.»

مقایسه رفراندوم سوئیس با طرح هدفمندی یارانه‌ها

در مقایسه رفراندوم سوئیس برای پرداخت یارانه نقدی با تجربه ایران در این خصوص چند نکته اساسی وجود دارد. در ایران طرح پرداخت یارانه نقدی یک طرح کاملاً دولتی بود و در هنگام اجرا دولت باوجود نظر مخالف اکثریت مطلق کارشناسان و فعالان اقتصادی در پرداخت یارانه نقدی، این طرح را پیاده کرد.

اگر چه بهبود بازده اقتصادی جامعه، جلوگیری از افزایش بی‌رویه مصرف سوخت و مقابله با تحریم های غرب و رسیدگی به مستضعفان و از بین بردن فاصله طبقاتی در ایران از اهداف این طرح به شمار می‌رفت اما پس از اجرای هدفمندی یارانه‌ها مشخص شد که هیچ کدام از این اهداف محقق نشده است.

در یک گزارش با مقایسه سطح قیمت ۱۴ قلم کالای خوراکی شامل ماست، شیر، پنیر، تخم مرغ، مرغ، گوشت، قندو شکر، میوه، چای، گوجه و خیار،انواع سبزی، حبوبات، برنج و روغن در دو مقطع تاریخی یعنی آذرماه سال ۱۳۸۹ و اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۱ و با احتساب سرانه مصرف یک خانوار ۴ نفره در ایران، افزایش هزینه ماهانه این خانوار در مصرف هر یک از این اقلام خوراکی با توجه به رشد قیمت آن کالا محاسبه شده‌است که نتیجه محاسبات نشان می‌دهد، رشد قیمت این ۱۴ قلم کالای خوراکی موجب افزایش ۱۶۲ هزار تومانی هزینه‌های ماهانه یک خانوار ۴ نفره طی حدود یک سال و نیم شده‌است و تنها ۲۰ هزار تومان برای هزینه‌های دیگر (مانند آب، برق، گاز، سوخت و...) باقی می‌ماند! از سوی دیگر یکسال پس از اجرای این طرح برخی بررسی‌ها نشان داد که کاهش مصرف انرژی پس از هدفمندی یارانه‌ها مقطعی بوده و رفتار غلط مصرفی مشترکان دوباره مانند گذشته در حال بازگشت است. حتی بنابر آمار رسمی وزارت امور اقتصادی و دارایی، فاز اول این طرح با شکست روبه‌رو شد و موجب ورود خانوارهای بیشتری به زیر خط فقر شد.

تفاوت دیگری که طرح سوئیس با طرح ایران داشت این بود که در سوئیس یارانه اعطایی به مردم تقریباً تمام هزینه‌های یک زندگی عادی را تأمین می‌کرد اما در ایران یارانه 45 هزار و 500 تومانی تنها برای جبران حذف یارانه سوخت و انرژی تعبیه شده بود که در عمل هزینه مصرفی سبد خانوار را در زمینه کالاهای اساسی و عمده و حتی کالاهای مصرفی بشدت بالا برد و خانواده‌های زیادی را به زیر خط فقر کشاند. مسأله دیگر به نحوه برخورد و فرهنگ‌سازی برمی‌گردد.

در حالی که در سوئیس دولت، احزاب سیاسی و اتحادیه‌ها و قشرهای مختلف اقتصادی همه ابعاد ماجرا را صادقانه و به صورت شفاف به مردم ارائه کردند و اطلاعات زیادی در خصوص جزئیات، ابعاد و پیامدهای این طرح در اختیار مردم گذاشتند، در ایران دولت با تمام قوا و از طریق در اختیار گرفتن تبلیغات رسمی و صدا و سیما مردم را به همراهی با این طرح تشویق کرد و با ارائه اطلاعات کاملاً گزینشی و از بعد مثبت تلاش کرد که نشان دهد این طرح کاملاً به صرفه و اقتصادی است.

در نهایت رفتار مردم سوئیس نه فقط بر پایه اطلاعات و تحلیل از نتایج این طرح رقم خورد بلکه ناشی از درگیری گسترده سازمان‌های مردم نهاد، نهادهای مدنی، انجمن‌ها و احزاب سیاسی در تصمیمات و نگرش‌های عمومی و دولتی بود.

رفراندوم آگاهانه مردم سوئیس نتیجه صداقت رفتاری و گفتاری دولت و همچنین اتکا نداشتن بر سیاست‌های پوپولیستی مقطعی و مخرب اقتصاد و سیاست کشور بوده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۴۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
31
آگه به مردم ایران این رقم رو پیشنهاد میدادن، جمعیت ایران در سال بعد 4 برابر میشد...
پاسخ ها
رزمنده ولایی
| Germany |
۲۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۹
البته این را هم بفرمایند که کشور گرانقیمت و ثروتمند سوئیس مجلسی بسیار کم هزینه دارد. نمایندگان این کشور، حقوق دریافت نمی کگنند. اما نمایندگان ما یارانه هم دریافت می کردند و به دنبال امتیازات مادام العمر بودند. سوئیس سوئیس است و ایران هم ایران.آنها بدون درآمدهای نفتی و.. مالیاتی بسیار کمتر از ما می گیرند و خدماتی بسیار بهتر ارائه می دهند. ما....
بهزاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
2
11
لطفا" بفرمایید کی درس بگیره !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
2
25
آگه به مردم ایران این رقم رو پیشنهاد میدادن، جمعیت ایران در سال بعد 4 برابر میشد...
مدیریت اون کشورها به اهل فن واگذار میکنند
ولی در ایران به اهل فنا واگذار کردن... و 8 سال ملت رو له کردن...
رسول
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
1
30
شما ایران رو با سوئیس مقایسه می کنید . ناز و رفاه و خوشیختی اونا رو با بی کاری بی خانگی و امکان ازدواج نداشتن شرایط افسردگی جوانان . واقعا که!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۸:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
به عنوان کسی که در سوسیس برای مدتی زندگی کردم،برخلاف ما ایرانیان مردم سوسیس اهل نازپرورذگی و کم کاری نیستند که تا به پول و پله ای هم رسیدند دست از تلاش بکشند و کم کاری کنند! بلکه مردمی پر تلاش و به دور از حاشیه، سیاست و حسادت و دخالت در امور شخصی افراد هستند و حکومتشان رو هم بر همین اساس پایه ریزی کردند. فرهنگ، تلاش و جدیت مردم یک سرزمین هست که کشوری رو میسازه وگرنه رفاه از آسمان به کشوری نازل نمیشه! متاسفانه این ارزش ها در مردم کشور من فقط در حد شعار خوب پیدا میشه.
رهگذر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
23
آقايان محترم كدوم درس ! نكنه شما اصلا در مورد ميزان دريافتي و امكانات رفاهي آنجا اطلاع كافي نداريد . سوئيس چند سال متوالي داراي رتبه برتر از نظر ميزان امنيت و اميد به زندگي در كل دنيارا داد آنوقت توي ايران با 45 تومن يارانه كه به عنوان صدقه سري به ملت ميدن مقايسه ميكنيد . يا اينكه به عنوان مثال حقوق دريافتي يك كارمند و يا كارگر در سوئيس را با ايران مقايسه نمو ده ايد كه اينگونه نظر ميدهيد .
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
21
معلومه انهایی که.میلیاردمیلیارد اختلاس کردند درس بگیرند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
1
9
درس !!!!!!!!!!!!!!!!!!! واقعا برای این تیتری که زدید متاسفم فک کنم شما نه تو سوییس زنگی کردی نه توی ایران !!!!!!!!!!!!!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۸:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
من زندگی کردم! و دیدم ما مردمی تنبل هستیم که به خودی هم رحم نمیکنیم و آنها مردمی پر تلاش و به شدت نوع دوست! از اون نظر درسته نباید این دو جامعه رو اصلا مقایسه کرد!
عادل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
5
خجالت آوره که مردم تو چه مشکلاتی هستند
مهران
|
Kuwait
|
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
5
هر وقت تو ایران فروشگاه بدون فروشنده افتتاح شد ....اون وقت میتونید مقایسه کنید
arash
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
2
3
لطفا به مردم ایرن نگاه منطقی داشته باشید
کارمند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
7
واقعاً ایران را با سوییس مقایسه می کنید؟ اگر رفاه و عدالت و آرامش اونا رو ما هم داشتیم از یارانه صرفنظر می کردیم. خواهشا بقیه امکانات مردم سوییس را با مردم ما مقایسه کنید
میلاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
4
اون کسی که این خبرو نوشت واقعا عقل درست حسابی داشت؟!!مگه دولت همه پرسی گذاشته بود برای مردم که الان میگویید درس عبرت سویئسیها برای مردم ایران!!واقعا عقل هم خوب چیزیه!
زیدابادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
0
قیاس شما مع الفارق است کشور سوییس ثروتمندترین کشور جهان است 7.5 میلیون نفر جمعیت دارد در امد سرانه ان 39000 دلار برای هر نفر است
حسین
|
United States of America
|
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
2
سلام.احترام وقبول به انتخاب
تفاوت از زمین تا اسمان است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
3
امان از دست شما رسانه ها !!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
5
ایران رو با سوییس باید در تمام جوانب بررسی بشه
نه فقط از یک بعد
و سپس قضاوت بشود
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
1
5
من با جرأت مدعی هستم که ملت ایران و توده میلیونی آن در عصر حاضر بهتر از ملت حجاز در عهد رسول الله - صلی الله علیه و آله - و کوفه و عراق در عهد امیرالمؤمنین و حسین بن علی - صلوات الله و سلامه علیهم - می‌باشند. مردم ایران حرفی ندارند از یارانه انصراف بدند به شرط اینکه یارانه مردم اختلاس نشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
5
9درصد ارزش افزوده از ملت مالیات میگیرند درامد بسیار پایین خرج سنگین 45500یارانه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
2
خیلی نکته هایی داره این
ناشناس
|
-
|
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
5
به چند نکته توجه کنیم
1 نیاز های مردم ایران قابل مقایسه با مردم سوئیس نیست . مردم ایران تو نیاز های اولیه زندگیشون موندن
2-فرهنگ متفاوت مردم ایران و سوئیس
نجات
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
1
4
ملت ایران خود به کل دنیا درس میدهد . بله برای شما که وضع اقتصادی خوبی دارید این یک درس است ولی اقتصاد قشر فقیر را هم در نظر بگیرید
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
0
سلام.درامدی که کشور ما دارد از منابع زیرزمینی تا غیره ..ایاانها هم دارند
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
2
سلام.درامدی که کشور ما دارد از منابع زیرزمینی تا غیره ..ایاانها هم دارند یارانه ای که انه میدهند با یارانه ای برای رضای خدا به ما میدهند بر اساس درامدهاچقدر تفاوت دارد
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
0
من با جرأت مدعی هستم که ملت ایران و توده میلیونی آن در عصر حاضر بهتر از همه هستند
ناشناس
|
Germany
|
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
1
3
این سیستم همه پرسی خیلی خوب است، چرا در ایران این کار انجا م نمی شه ؟؟
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
3
بیشترین درس رو مدیران دولتی باید بگیرند که زیر یارانه 12 دلاری گیر کرده اند ولی جرئت مدیران سویسی رو ببین که پیشنهاد ماهی 2555 دلار یعنی حدود هشت میلیون هشتصد و پنجا هزار تومان !!! را به رفراندوم گذاشتند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
1
همین الان حاضرم از دریافت یارانه ام انصراف بدم چونکه غریبه ها میخورن منم میخورم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
5
اقای محترم بنویسیددرسی که دولتمردان سویسی به دولت مردان ایرانی دادند.به نظرشمااگرسطح رفاهی مردم سویس مثل مردم ایران بود,بازازگرفتن یارانه خودداری میکردند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
1
4
درایران هم این همه پرسی انجام گرفت ولی به خاطروضع بداقتصادی هیچ کس انصراف نداد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
1
خیلی عجیبه که مردم ایران رابامردم سویس مقایسه می کنیدوتیترمی زنید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
0
1
از ابتدای واریز یا رانه به مردم 45000 تومان میدهند تا الان که سال 95 هستیم.با این وضع تورم با 45000 تومان دستمال هم نمیشه خرید.
ناصر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۹
1
1
واقعا" جای تاسفه !!! اینهمه سیاه بازی ریاو تزویر ودروغ! آخه یکی نیست بگه از خدا بترسید ! ایران چه چیزش با سوئیس وسوئیسی قابل مقایسه است که یه قلم نه گفتن سوئیسی ها رو به یارانه شاخ میکنید !!! در ثانی یارانه دادن در ایران کاملا" مغلطه کاری وتزویری بیش نبود !!مردم ما هم هیچکی چندر قاز نقدی یارانه رو نمی خواست !!!
ایرانی ترک آذربایجانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۰
0
0
سلام به همه، والا خجالت داره کشور عزیزمان ایران را با سویس مقایسه کرد ، اولا" سطح درامد مردم سویس با آن جمعیت کم و اقتصاد برتر غیر قابل مقایسه با ایران است ،ثانیا" چرا یکبار برای همیشه کلک این چندر غاز و منت گذاشتن به سر مردم ایران را نمیکن ن تا فقط اقشار واقعا" نیازمند مثل هموطنان عزیز و دردمند سیستانی و امثال روستاهای "ماخونیک" نهبندان از آن بهره مند شوند! دیگر از یارانه یارانه (44500 تومانی) شنیدن خسته شدیم ! بسه دیگه!؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
0
0
رسانه ای که درد مردم رو منعکس نکنه به درد لای جرز دیوار میخوره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
0
1
رسانه ای که درد مردم رو منعکس نکنه به درد لای جرز دیوار میخوره.الان تو با این خبرت به درد لای جرز دیوار میخوری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
0
0
در آینده هر شهروند ایرانی یک کارت خواهد داشت، که در آن ،هزینه مسکن ، هزینه لباس ، هزینه غذا ، هرکدام به تفکیک جزییات، حداقل زندگی بدون فقر سکونت، پوشش، پروتیین
مثال ، هزینه مواد شوینده را فقط باید شوینده بخری ، در مدت معلوم هزینه شوینده میسوزد . وهزینه شوینده نمی شود ، غذا خرید
البته این طرح مقابله با عوارض اتوماسیون بی نیاز به کار است ، که جهانی است ،ومتعاقبا شامل ایران هم می شود .
اسد
|
United States of America
|
۲۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۳
0
1
بعد دوباره خوشی می زد زیر دلشون اون وقت هم دیگر می کشتن ودیه شو می دادن
مهران احمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
0
0
سلام خسته نباشید سوئیس بهترین کشور است انسانیت و خیرخواهی در انها زیاد است
مهران احمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۰
0
1
سلام خسته نباشید سوییس عشق من است هم مردمش هم کشورش هم نژادشان هم سوادشان هم انسانیت و حس نودوستی و امدادرسانیشان همش را دوست دارم
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین