آفتابنیوز : علي اصغر سلطانيه با اعلام خبر عدم برگزاري جلسه كارشناسي ايران با سه كشور اروپايي انگليس، فرانسه و آلمان به نامه جواد وعيدي معاون امنيت بينالملل شورايعالي امنيت ملي خطاب به سه كشور اروپايي اشاره كرد و در خصوص محتواي اين نامه اظهار كرد: محتواي اين نامه تاكيد بر اصولي است كه جمهوري اسلامي ايران همواره بر آن پايبند بوده است؛ ازجمله سياستهاي ايران در مورد تعامل با جامعه بينالمللي، همكاري با آژانس و اصل گفتوگو و مذاكره در جهت رفع ابهام.
سلطانيه اضافه كرد: ما در اين نامه همچنين ضمن اعلام حمايت خود از مذاكره با اروپا و اين كه مذاكرات را هدفمند ميبينيم، نسبت به تسهيل كار در آژانس و جلسهاي كه در پيش است، ابراز اميدواري كرديم.
نماينده دایم ايران در آژانس افزود: در اين نامه همچنين در خصوص محل برگزاري جلسه نيز پيشنهاد شد تا اولين جلسه در محل نمايندگي ايران در وين و دومين جلسه در نمايندگي اروپا برگزار شود.
وي با اشاره به عدم پاسخگويي اروپا به اين نامه خاطرنشان كرد: عدم پاسخگويي اروپا به اين نامه نشانگر نقطه ضعف آنها و مصمم بودن ايران بر اهداف خود ميباشد.
سلطانيه در بخش ديگري از اين گفتوگو به بحث ازسرگيري تحقيقات هستهاي توسط ايران اشاره كرد و گفت: آقاي لاريجاني دبير شوراي عالي امنيت ملي ،پيش از دور جديد مذاكرات اعلام كرده بود كه تحقيقات جزو مذاكرات نيست و اين به معناي آن است كه تحقيقات شامل محورهاي مذاكرات نميشود و ما از اينرو تاكنون متعهدانه عمل كردهايم.
وي همچنين از ديدار خود با محمد البرادعي، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي خبر داد و افزود: در اين ملاقات بار ديگر ضمن تاكيد بر ادامه همكاريهاي ايران با آژانس، بر انتظارات تهران از وي مبني بر ايفاي بيطرفانه مسووليتهاي خود در اين مقطع حساس تاكيد شد.
نماينده دایم ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي افزود: در اين ديدار از البرادعي خواسته شد تا سعي كند كه موضع فني - تخصصي آژانس، سياسي نشود و وي هم اطمينان داد تمام تلاش خود را در اين زمينه انجام دهد چرا كه معتقد است اين پرونده مربوط به آژانس است و بايد در اين چارچوب بماند.
سلطانيه در ارزيابي خود از درخواست سه كشور اروپايي براي برگزاري نشست اضطراري شوراي حكام آژانس به منظور بررسي پرونده هستهاي ايران، به برگزاري مشابه اين نشست بعد از آغاز بكار مجدد تاسيسات یو.سی.اف اصفهان اشاره كرد و گفت: ارجاع پرونده به شوراي امنيت نيازمند مباني حقوقي است و ما نيز در آن زمان اعلام كرديم كه هيچ مبناي حقوقي براي ارجاع پرونده به اين شورا وجود ندارد و آنها حمايت لازم را نخواهند داشت.
وي ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت را بنا به چند دليل براي كشورها از جمله اروپا، عدم تعهد، چين و روسيه سخت خواند و گفت: اين اقدام بيانگر آن است كه چندجانبهگرايي و ديپلماسي شكست خورده است و يكجانبهگرايي به پيش ميرود.
نماينده دایم ايران در آژانس، ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت را حاوي پيامي منفي براي آژانس عنوان كرد كه آژانس نتوانسته موضوع را حل و فصل كند و نياز به كمك و دخالت ارگان ديگري چون سازمان ملل و شوراي امنيت دارد و علاوه بر آن البرادعي به عنوان مديركل آژانس نيز موفق به مديريت اين مسئله نبوده است.
وي با بيان اين كه جمهوري اسلامي اقدامي داوطلبانه را با صبر و خونسردي انجام و ادامه داده تا آژانس بتواند كارهاي فني و تخصصي خود را انجام دهد و به سؤالات پاسخ داده شود، يادآور شد: اما در حال حاضر به مقطعي رسيدهايم كه بيشتر موضوعات و بازرسيها عادي شده و به سوالات پاسخ داده شده و تعداد اندكي سؤال باقي مانده كه همكاري ايران با آژانس ادامه مييابد تا به اين سؤالات پاسخ داده شود.
سلطانيه در ادامه خاطرنشان كرد: طبق اساسنامه آژانس اگر كشوري قصور و حتي عدم پايبندي داشته باشد، اقدامات اصلاحي انجام خواهد داد و اين مسأله از سوي البرادعي و در گزارشات متعددش ذكر شده است؛ بنابراين ايران اقدامات اصلاحي را انجام داده و بازرسيها در تعداد قابل توجهي از مسايل از جمله تبديل اورانيوم، آب سنگين و توليد سوخت به روند عادي حل و فصل ماجرا منتقل شده است.
وي همچنين گفت كه رايزني ايران با كشورهاي عدم تعهد و ديگر كشورها ادامه دارد.
نماينده دایم ايران در آژانس، شروع تحقيقات هستهاي را برگشتناپذير خواند و گفت: جمهوري اسلامي ايران و دانشمندان ما تاكنون خويشتن داري داشتند كه مي بايست اين عملكرد مورد تقدير و تشكر قرار ميگرفت.
سلطانيه با اشاره به مصوبه مجلس در زمينه الزام دولت به تعليق اقدامات داوطلبانه در صورت ارجاع پرونده هستهاي به شوراي امنيت تصريح كرد: ما اين مسأله را در نشست با البرادعي و اعضاي آژانس يادآور شديم تا بدانند اگر تصميم خاصي درباره ايران گرفته شود، نادرست و ناكارا خواهدبود.